Editorial

Noi, în genere, ce facem?

Eu, de obicei, cam de pe aici pornesc atunci când încerc să realizez un punct de vedere în scris şi când încerc să privesc astfel unele fenomene ce se produc la noi. Poate de aceea îmi permit să consider că fuziunea dintre Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa „Moldova Noastră” este o cărămidă bună şi trainică, necesară la temelia construcţiei R. Moldova. E un mariaj politic, care la vara ce vine va contracara eficient încercarea de revanşă a comuniştilor în alegerile locale. Pentru că, sunt convins, demolarea politică definitivă a PCRM poate fi înfăptuită doar de un buldozer de mare capacitate, nu de două motoraşe cu care serviciile specializate curăţă iarna străzile capitalei de omăt… Un alt efect benefic al acestei joncţiuni l-ar constitui încorporarea, într-un altfel de angajament politic, a mii de primari, consilieri, administratori, oameni de afaceri amenişti, antrenarea condiţionată a acestui potenţial uman experimentat în ridicarea din ruine a infrastructurii şi a economiei R. Moldova. De ce spun condiţionată? Pentru că actualii membri ai AMN vor trebui să fie de acord cu programul de reforme iniţiate de Guvern, iar unii dintre ei să-şi asume riscul de a pierde posturile şi avantajele, în situaţia în care nu vor putea să se lase de năravurile vechi.

La fel, cred eu, fuziunea PLDM-AMN este benefică şi pentru a crea şi consolida o veritabilă şi eficientă construcţie a puterii în stat, astfel încât ceea ce va decide Guvernul să nu mai fie obstrucţionat la nivel local de către diferite alianţe de ocazie ale unor formaţiuni politice gălăgioase şi impotente din punct de vedere administrativ. În fine, fuziunea celor două formaţiuni, dacă ea se va produce prin accepţia unanimă a membrilor lor, va fortifica un partid respectabil pe eşichierul de centru-dreapta – partid care, aşa precum a demonstrat cel puţin comportamentul de până acum al liberal-democraţilor, nu a atentat în niciun fel la principiile unei societăţi democratice. Iar dacă e să vorbim de AMN, să fi uitat noi oare cine a anihilat comuniştii în alegerile locale trecute? O! cât de mult jubila atunci societatea noastră cea civilă, care acum pare să fie afectată de o lucoare de amnezie!

Evident că am putea avea rezerve şi faţă de Filat, şi faţă de Urecheanu, dar pentru marii noştri patrioţi şi marii noştri pro-români voi aminti un singur lucru: atunci când era primar general al capitalei, Serafim Urecheanu a fost cel care a fondat, susţinut şi finanţat „Euro-TV Chişinău” şi „Antena C”, două posturi sută la sută româneşti şi sută la sută necomuniste. Şi asta era pe vremea lui Voronin, când mulţi dintre marii noştri patrioţi şi pro-români făceau aport pe la curtea Puterii…

Asta este părerea mea. Nu exclud că poate fi şi niţel… greşită. Dar vă amintesc faptul că noi, jurnaliştii focoşi şi analiştii abstracţionişti, suntem cei mai geniali!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *