Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:47
Abonamente

Atitudini 3 Octombrie 2012, ora 07:01    Din editia print

Marime Font

Noi nu suntem cerșetori!

Să fiu sincer de la început, unele modificări, schimbări în domeniul protecției sociale a cetățenilor le așteptam de mult.

 
 
 

Căci nu este un secret că „orânduirea cea dreaptă” deja a făcut din o mare parte a cetățenilor R. Moldova o țară de invalizi și cerșetori, care, având grad de invaliditate, muncesc câte 10-12 ore prin Italia, Spania sau, muncind în Israel, revin acasă și își ridică indemnizațiile pentru copii. Nimic nou, Moldova - țara minunilor.

Dar nu am putut înțelege o logică a actualei guvernări - de ce a anulat acea compensație mizeră cu care a fost prețuită viața unui combatant de pe platoul de la Cocieri sau Coșnița?, căci majoritatea dintre ei au în prezent o vârstă înaintată și necesită un ajutor, o mică atenție din partea statului.
În anul 1992, când plecam pe poziții, nu ne-am gândit la compensații, onoruri și privilegii, ne-am gândit că trebuie să ne facem datoria. Nu știu care este cauza, dar în listele celor care în prezent sunt beneficiarii acelor timpuri de restriște, inclusiv odraslele lor, nu s-au aflat în tranșeele de pe Nistru. Nu exclud faptul că, la următoarea omagiere a unei date anume de la războiul de pe Nistru, foștii și actualii parlamentari își vor mai revendica vreo înlesnire năstrușnică.Eu, autorul acestor rânduri, pot să vă informez că niciodată nu am stat cu mâna întinsă ca să mi se dea ceva de la stat, m-am descurcat de sine stătător, dar îmi pare foarte rău pentru foștii camarazi de luptă. Dat fiind faptul că participanții la războiul de pe Nistru au fost egalați în drepturi cu altă categorie de veterani, rog conducerea țării să nu atingă niște coarde sensibile ale acestei probleme. Încă mai rog ca niște politicieni „microscopici”, care în curând vor dispărea din vizorul societății, să nu-și permită să insulte foștii apărători ai independenței, numindu-i „teroriști”. Dar dacă cu așa „microeconomiști” ați pus economia țării la pământ, apoi recunoașteți, noi, la rândul nostru, o să ne străduim să înțelegem. Noi, veteranii războiului de pe Nistru, ne-am făcut datoria, așteptăm ca și conducerea țării să-și îndeplinească obligațiunile.

Valeriu Mercușev,
veteran,
or. Leova

Un articol de: Opinia Cititorului
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md