Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:51
Abonamente

Social 20 August 2012, ora 13:11    Din editia print

„Noi nu trebuie să fim germani, dar să învățăm ceva de la ei!”

Marime Font

Oleg Cebanu este originar dintr-un sat din raionul Fălești. 

Pentru el, ca și pentru toți moldovenii de după căderea Uniunii Sovietice, Germania reprezenta un fel de tărâm al speranțelor, un El Dorado în care, dacă ajungi, îți poți realiza toate visurile de o viață. Casă, mașini, bani, adică aproape tot ce reprezintă orizontul de așteptări materiale al populației din Republica Moldova.

Germania „fașâstă”

„Prima dată când am plecat în Germania, imediat după 1990, să aduc o mașină, pentru vânzare, am pornit la drum cu ceea ce credeam eu că este un ascendent moral asupra nemților. În toată copilăria mea am auzit propaganda sovietică negativă despre această țară, al cărei nume, înainte de 1990, aproape că nu puteai să îl pronunți fără să alături epitetul fașâstă”, își amintește el. Chiar dacă URSS se destrămase, Oleg nu se detașase încă de manipulările ideologice ale sistemului și își închipuia că, auzind că vine din fostul imperiu bolșevic, toți nemții îl vor trata ca pe un „învingător”. Nu numai că nu a fost așa, dar până să ajungă la destinație, și-a pierdut, treptat, toată încrederea cu care pornise la drum. „Era dureros să vezi cum, pe tot traseul până la Munchen, toți cei pe care noi îi credeam zdrobiți de „nași” (ai noștri) trăiau de zeci de ori mai bine. A fost, cred, primul moment în care mi-am dat seama că tot ce știam despre lumea de dincolo de gardul de sârmă ghimpată de pe Prut era o minciună”, povestește el.

Pentru că bani de investit nu prea avea, căuta mașini cu mici defecțiuni, fie mecanice, fie de caroserie, pe care le repara pe loc, în parcurile auto de unde le procura.

Neamț de nevoie

După câteva drumuri, a primit o propunere de la patronul unui asemenea centru de vânzare a mașinilor rulate. Acesta i-a propus să lucreze pentru el, într-un atelier amenajat chiar acolo, urmând să primească, pe lângă o cameră de locuit, lipită de atelier și masă, un procent din vânzarea mașinilor reparate de el. „Aveam foarte mult de lucru, iar patronul câștiga enorm datorită muncii mele. Și eu eram mulțumit, ajungeam să câștig până la 5000 de mărci pe lună, cam cât un medic din Germania, bani din care nu cheltuiam aproape nimic, pentru că în primii doi ani atelierul și camera mea erau singurele locuri pe care le știam”. Oleg, care învățase meserie cârpind la „Lada” părinților săi, își amintește că, până la venirea lui, orice piesă cu probleme era aruncată și înlocuită. El i-a învățat pe nemți să le recondiționeze, să le repare și să le refolosească. „Îmi vine să râd acum când îmi amintesc. Veneau mașini boțite complet, iar stăpânul îmi zicea: „Oleg, aici nici tu nu mai poți face nimic!”. Mai mult mă ambiționa asta și nu mă lăsam până nu îi demonstram că nu a avut dreptate”.

Punctualitate și corectitudine

13 ani a stat Oleg în Germania, câștigând mai mult decât ar fi reușit în 100 de ani de muncă cinstită în R. Moldova. A venit acasă să își întemeieze o familie și să dea mai departe ce a învățat acolo. „Muncă, punctualitate, corectitudine. Valoarea promisiunii este mai sfântă decât un jurământ acolo”, spune el. Apropo de asta, își amintește cum a ajutat un prieten din copilărie, din Moldova. Acesta avea nevoie de un utilaj tipografic din Germania, Oleg s-a interesat și i-a rezervat unul de la o imprimerie din apropierea casei lui. Prietenul lui și patronul neamț s-au înțeles la preț și au stabilit ziua în care urma să aibă loc tranzacția. Cert e că, pe traseu, moldoveanul s-a lăsat furat de frumusețile „peisajului”, așa că a ajuns cu o zi mai târziu. Nu mică i-a fost mirarea să constate că, pentru lipsa de punctualitate, i s-a trântit ușa în nas. La început a crezut că nemții au primit o ofertă mai bună de preț de la altcineva. Surpriza însă a fost dublă când a aflat că nu era așa și că singurul motiv pentru refuz era întârzierea. „Nemții nu fac afaceri, chiar dacă ar fi profitabile, cu oameni care nu își respectă cuvântul dat”, mărturisește Oleg despre una dintre primele lecții învățate în Germania.

Descurcăreți, dar săraci

El nu este de acord că moldovenii ar trebui să fie nemți: „Noi nu putem și nici nu trebuie să fim germani, e nevoie doar să deprindem atâta cât se poate din obiceiurile lor. Nu trebuie să încerci să devii ceea ce nu ești și noi ar trebui să știm cel mai bine asta, după ce rușii au încercat să ne facă sovietici cu de-a sila și, iată, ce le-a ieșit - niște mutanți care nici limba, nici istoria, nici credința nu mai știm care ne este. Ca să fii punctual, corect, nu trebuie să fii posesor de acte germane, ci să-ți schimbi mentalitatea și să-i ajuți și pe alți oameni s-o facă. Ca ei să înțeleagă că muncind, dar nu furând, înșelând sau speculând, se fac lucrurile trainice”.


Când spune asta, zâmbește și își amintește de fostul său patron din Germania, care se mira văzând cum reușește să transforme un hârb într-un automobil bun de scos la vânzare: „Îmi spunea, Herr Oleg, tu și neamul tău întotdeauna o să vă descurcați, dar niciodată nu o să trăiți bine într-o țară bogată, ca noi, germanii. Pentru că vă despărțiți cu greu de lucrurile vechi!”. Poate că e vremea să ne despărțim de tot ceea ce e vechi, mai ales de mentalitate, ca să trecem la nivelul următor, mai aproape de Germania, conchide eroul nostru. 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:21

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 07:42

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Traian Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că dezbaterile erau necesare în această campanie pentru prezidențiale. Potrivit fostului șef de stat, Klaus Iohannis practic nu are adversar în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. Totuși, acesta ar fi trebuit să accepte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 06:33

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Apa unui râu din apropiere de granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a devenit roșie, după ce a fost poluată cu sânge de porc, relatează BBC. Sud-coreenii au sacrificat peste 47.000 de porci în încercarea de a opri răspândirea pestei porcine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 05:46

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Cand esti implicat intr-o relatie de cuplu, una din intrebarile care te preocupa este cat iti este de fidel. Iata un top al celor mai infidele zodii alcatuit de astrologii site-ului keen.com. Berbec Berbecii sunt independenti si impulsivi si de cele mai multe ori actioneaza inainte sa se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 03:39

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)