Guvern

Noi oportunităţi pentru economia Moldovei

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că elementul-cheie în organizare a fost „să atragem atenţia asupra Moldovei”, ruinând vechile percepţii despre ţara noastră, care e asociată cu „conflictul transnistrean şi comunism la guvernare”, obiectivul-ţintă fiind intensificarea fluxurilor investiţionale în R. Moldova, facilitarea dialogului între investitori şi companiile locale, identificarea şi promovarea proiectelor investiţionale de perspectivă, precum şi atragerea atenţiei investitorilor asupra unor sectoare concrete ale economiei naţionale.
În prezent, ponderea investiţiilor străine este foarte mică, atât din Vest, cât şi din Est. Chiar şi ţările aflate în imediata vecinătate n-au un interes vădit pentru investirea capitalului în sectoarele economiei R. Moldova. Din totalul investiţiilor, 6,6% sunt româneşti, 7,7% – ruseşti, ceea ce denotă cote modeste.

În contextul investiţilor străine, s-a vorbit şi despre partea transnistreană. Lazăr a spus că „noi nu recunoaştem autorităţile transnistrene, dar ne recunoaştem cetăţenii şi întreprinderile care activează acolo, contribuind, prin reforme, la dezvoltarea economică a Transnistriei”. El a mai declarat că problema transnistreană în contextul comerţului nu există, „un exemplu în acest sens este cazul folosirii energiei electrice, în care am dat prioritate producătorului din stânga Nistrului”. Totodată, Lazăr a menţionat că ponderea exporturilor transnistrene este mai mare decât a celor din dreapta Nistrului.

Un alt aspect tratat de Valeriu Lazăr au fost remitenţele – importante resurse investiţionale. „Ne propunem să implementăm aşa-zisa politică „1+1”. Asta înseamnă că pentru fiecare leu investit în Moldova de către moldovenii ce lucrează peste hotare, statul va da un leu de la buget şi suportul necesar pentru întreţinerea afacerii”, a declarat ministrul Economiei.

Forumul Investiţional Internaţional va avea loc în perioada 22-25 iunie.

Dumitriţa Chicu,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *