Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora 09:15

Noi scenarii pentru Catalonia după anunțul Madridului privind suspendarea autonomiei

Marime Font

Catalonia, o regiune spaniolă aflată în inima Europei, în care separatiştii ameninţă cu secesiunea, ar putea să fie antrenată într-o spirală periculoasă a tulburărilor şi represiunii.

O altă variantă ar fi să se angajeze în organizarea unor alegeri regionale anticipate în speranţa de a reporni de la zero, scrie AFP, care prezintă principalele scenarii.

SUSPENDAREA AUTONOMIEI


În pofida faptului că regiunea Catalonia este profund împărţită pe tema independenţei, separatiştii aflaţi la putere iau în calcul să declare independenţa, în baza referendumului de autodeterminare interzis de la 1 octombrie. Ei se consideră legitimaţi de rezultatele - de neverificat -: o victorie cu 90.18% din voturile exprimate de 43% dintre catalanii cu drept de vot.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy anunţă, la rândul său, că va căuta să reia controlul asupra situaţiei, suspendându-i total sau în parte autonomia, o măsură fără precedent de la dictatura lui Francisco Franco (1939-1975).

Aceste măsuri ar putea să înceapă să fie puse în aplicare către sfârşitul lui octombrie, după adoptarea lor de către Senat.

Madridul a pus deja sub tutelă finanţele Cataloniei, care va rămâne fără fonduri proprii în câteva săptămâni.

Guvernul ar putea să preia controlul şi asupra poliţiei regiunii şi să-i înlocuiască liderii. El va încerca să prezinte această măsură ca pe un mijloc de restaurare a ”democraţiei”, promiţând organizarea unor alegeri regionale la termen.

În ceea ce-l priveşte, Guvernul catalan se va lansa atunci într-o declaraţie unilaterală de independenţă. dar recunoscută de cine? Pentru moment nu are niciun susţinător cu greutate în comunitatea internaţională. Conducătorii săi ar putea să fie incapabili, riscând să-şi transforme susţinătorii în martiri.

ALEGERI

Surse guvernamentale de la Madrid au dat asigurări miercuri că o convocare a unor alegeri anticipate de către Carles Puigdemont va determina Guvernul să renunţe la o suspendare a autonomiei.

Carles Puigdemont este ţintuit cu spatele la perete. În cadrul coaliţiei eteroclite care l-a adus la putere - din care fac parte conservatori, stânga republicană şi extrema stângă -, unii doresc ca el să dea înapoi, alţii să meargă înainte.

Alegerile i-ar permite să dea înapoi fără să fie ”umilit”. Catalanii ar putea, atunci, să-şi exprime punctul de vedere. O ocazie ca şi Madridul să facă campanie.

Însă ”dacă obţinem o victorie cu un singur vot peste 50%, mergem înainte”, declara miercuri pentru AFP un conducător separatist.

Pentru moment, această opţiune este îndepărtată în tabăra lor. Însă vor trece zile lungi până când Senatul va supune la vot suspendarea autonomiei, iar datele problemeii s-ar putea schimba.

STRADA, FACTORUL DETERMINANT

În orice caz, 40 până la 50% dintre locuitorii regiunii susţin independenţa, potrivit sondajelor. Mulţi se simt ”umiliţi” de politica conservatorilor, care au obţinut anularea parţială, în 2010, a unui statut ce acorda competenţe largi regiunii.

Spania s-a confruntat în Ţara Bascilor, cu 2,2 milioane de locuitori, 40 de ani de tulburri sociale în jurul luptei pentru independenţă a organizaţiei armate ETA.

Acum, după ce acest front s-a liniştit, se îndreaptă ea, oare, către unul şi mai grav, în Catalonia, cu 7,5 milioane de locuitori? Pentru moment, manifestaţiile rămân paşnice.

În cadrul Guvenului spaniol, unii mizează pe oboseala catalanilor, care vor fi afectaţi din plin de o criză economică indusă de instabilitatea politică. Cei mai afectaţi le vor întoarce, atunci, spatele ”radicalilor”.

Însă Guvernul catalan dispune şi el de o largă bază de susţinători.

În timpul referendumului, mii de persoane au sfidat autoritatea statului şi au ascuns urne ori s-au opus paşnic, în jurul secţiilor de votare. Mulţi au manifestat ”împotriva forţelor de ocupaţie”.

Aceşti activişti rămân mobilizaţi. Ei provin din categorii foarte diferite, din clase sociale înstărite sau nu, sunt studenţi, ţărani, funcţionari, primari, pompieri, docheri, sindicalişti.

Cei mai hotărâţi ar putea să încerce ”să paralizeze Catalonia” prin blocarea infrastructurii.

O eventuală reacţie a forţelor de ordine trimise ca întăriri de Madrid ar fi atunci hotărâtoare şi mult mai sensibilă ca cea a poliţiştilor din Catalonia, dintre care mulţi le sunt credincioşi liderilor lor regionali.

PRESIUNE EXTERNĂ

Nici Mariano Rajoy şi nici Carles Puigdemont nu vor putea să ignore presiuni venite din exterior - oficiali europeni îngrijoraţi, investitori, bancheri, agenţii de rating.

Un război de imagine este angajat pe terenul drepturilor omului, în contextul în care separatiştii joacă cartea ”democraţiei împotriva represiunii Madridului”, care întârzie să explice faptul că drepturilor catalanilor care nu susţin independenţa au fost şi ele încălcate întrucât li s-a refuzat o dezbatere în profunzime asupra independenţei.

În acest sens, cei doi au de pierdut totul, dacă blocajul persistă.

Sursa: News.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)