Economie

Noi tarife la energia electrică

Astfel, consumatorii casnici racordaţi la reţelele „Union Fenosa” vor plăti cu 15 bani mai mult pentru un kilowatt/oră, noul tarif fiind de 1,48 lei/kWh. Consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune medie vor achita 1,34 lei /kWh, iar cei racordaţi la reţelele de înaltă tensiune – 1,07 lei/kWh.

Consumatorii RED Nord, în funcţie de nivelul de tensiune a reţelelor, vor achita între 1,45 şi 1,57 lei/kWh, consumatorii RED Nord-Vest vor plăti 1,20 lei/kWh pentru electricitatea primită prin reţelele de tensiune înaltă, iar 1,57 lei/kWh vor plăti consumatorii casnici. Potrivit InfoPrim, majorările pentru diferite categorii de consumatori au oscilat între 0,8 şi 11,3%, iar pentru consumatorii RED Nord-Vest racordaţi la reţelele de înaltă tensiune, dimpotrivă, tariful s-a micşorat cu 16,1%.

La stabilirea tarifelor au fost luate în calcul creşterea preţului mediu de achiziţie a energiei electrice, a tarifului pentru serviciul de transport a energiei electrice şi majorarea cheltuielilor de întreţinere a reţelelor de distribuţie. Totodată, ANRE a diminuat o parte din cheltuielile solicitate de a fi incluse în tarif de către întreprinderile distribuitoare. Costurile solicitate de „Union Fenosa” au fost reduse cu 14,5 milioane de lei, iar cele ale RED Nord şi RED Nord-Vest – cu 2,5 milioane de lei şi, respectiv, cu 9,8 milioane de lei.

Potrivit MOLDPRES, distribuitorii de energie electrică s-au arătat satisfăcuţi de majorările operate de ANRE. Pe de altă parte, reprezentantul sindicatelor este de părere că paturile sărace ale populaţiei ar trebui să fie susţinute financiar şi s-a arătat nedumerit de faptul că în buget nu au fost planificate surse în acest scop.

Tarifele la energia electrică vor intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”. Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică furnizată consumatorilor finali a fost operată de către ANRE in ianuarie 2010.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *