Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 16 Noiembrie 2016, ora 07:11    Din editia print

Noile municipii (nu) sunt necesare

Marime Font

Potrivit noii legi adoptate de Parlament, opt orașe din țară vor avea statut de municipiu. Pe lângă actualele cinci, se adaugă în listă și Edineț, Cahul, Ceadâr-Lunga, Hâncești, Orhei, Soroca, Strășeni și Ungheni. Prin această schimbare, autoritățile publice locale speră să obțină cât mai multe resurse financiare din impozitele pe venit. Totuși, experții în politici publice, dar și primarii au rezerve.

Proiectul de lege privind atribuirea statutului celor opt orașe a fost înregistrat în Parlament și va intra în vigoare odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost elaborat de deputatul comunist Elena Bodnarenco, secretar executiv al PCRM și fost primar al orașului Soroca. Atribuirea statutului de municipiu orașelor sus-numite „va contribui la crearea condițiilor necesare pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice a acestor aglomerații urbane, la dezvoltarea în ansamblu a zonei de influență și va atenua disparitățile de dezvoltare teritorială existente”, se menționează în nota informativă la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova.

Loading...


Mai mult, proiectul de lege stabilește ierarhizarea localităților în dependență de indicatori, elemente și niveluri de dotare. În calitate de criterii de ierarhizare au fost utilizați următorii indicatori: numărul de locuitori; populația ocupată în activități neagricole; dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apă; dotarea locuințelor cu baie și WC; numărul de paturi în spitale la 10.000 de locuitori; numărul de medici care revin la 1.000 de locuitori; unități de învățământ postliceal, liceal sau altă formă de învățământ secundar și altele. „Aplicând indicatorii respectivi, viitoarele municipii vor putea deveni comparabile cu orașe similare din mai multe țări din Uniunea Europeană”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Potrivit proiectului de lege, Republica Moldova continuă să fie țara cu cel mai scăzut grad de urbanizare în Europa. Doar 42,5 la sută din populație locuiește în localitățile urbane, iar 57,4 la sută - în cele rurale conform situației de la 1 ianuarie 2016. Peste 48,8 la sută din populația urbană locuiește în municipiul Chișinău, iar dacă adăugăm și mun. Bălți atunci circa 60 la sută din populația urbană a Republicii Moldova locuiește în două orașe. În celelalte 60 de orașe ale țării locuiesc circa 40 la sută de locuitori.

Ce vor primarii

Dezvoltarea economică în țară nu este echilibrată și nu este distribuită în manieră egală. De această părere este Alexandru Osadci, manager de proiect în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova. Specialistul a declarat în cadrul emisiunii „Cod Galben” de la 10 TV că trebuie să permitem autorităților publice locale să se dezvolte. „Nu doar capitala și Bălțiul trebuie să fie dezvoltate, dar și celelalte orașe. Aceasta a fost menirea conceptuală a acestui proiect de lege. În mod normal, proiectul trebuia să prevadă și niște resurse financiare corespunzătoare, că nu este de ajuns să vorbim la nivel de intenție. Încă nu a fost aprobată prevederea care oferă noilor municipii un statut ce ține de finanțarea autorităților locale cu municipiile existente”, a opinat membrul Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Alexandru Osadci se arată însă pesimist în legătură cu resursele financiare provenite din impozite. „Chișinăului îi revine impozitul pe venit de la persoanele fizice în mărime de 50 la sută, iar Bălțiului, de 45 la sută. Orașelor le revine o pondere de 20 la sută. Impozitele sunt principala sursă de venit, însă în condițiile noastre, evitarea plății impozitelor sau plata lor destul de scăzută duce la lipsa mijloacelor și capacităților publice locale”, explică reprezentantul Autorităților Locale din Moldova.

Valentina Casian, primarul orașului Strășeni susține că locuitorii nu au nevoie doar de denumirea de municipiu, ci și de o acoperire financiară. „În ultimii doi ani s-au creat două parcuri industriale în Strășeni, două subzone economice libere și noi trebuie să privim mai larg la aceste lucruri. Trebuie să fie o dezvoltare echilibrată. În cadrul unui municipiu vom putea vorbi despre servicii publice prestate la nivel regional și de calitate mai înaltă, dezvoltarea economică a localității. Vor fi create parcuri industriale și locuri de muncă care vor aduce venituri suplimentare în bugetul local și care vor contribui la dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii orașului Strășeni”, susține funcționara.
Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni povestește că din 2009 mai multe orașe au făcut demersuri pentru a primi statut de municipiu. „Gradul de dezvoltare a localităților noastre este mult mai înalt, numărul populației este mai mare și anume această carcasă urbanistică care este formată în oraș necesită o abordare deosebită, inclusiv a problemei de finanțe. Până acum bugetul orașului Ungheni se forma la fel ca și bugetul unei localități rurale, doar că era un pic mai mare pentru că avem mai multă populație, fără a lua în calcul gradul de urbanizare”, a afirmat primarul orașului Ungheni.

Funcționarul Alexandru Ambros mai vede și un avantaj al acestei schimbări. „Țara noastră nu se poate dezvolta doar cu polii de creștere care este Chișinăul și Bălțiul. Vrem mai mulți poli de creștere și ca localitățile din vecinătate să progreseze. Vrem statutul unui municipiu care să ne ofere un buget mai mare, un buget care să poată asigura mentenanța structurii urbanistice și astfel vom putea oferi mai mult inclusiv în bugetul central, în bugetul de consolidare de unde banii vor pleca la alte localități mai sărace. Să nu intrăm într-o situație de supraviețuire, ci într-una de dezvoltare”, a îndemnat domnul Ambros.

Nu ajung resurse financiare

Liubomir Chiriac, expert în administrație publică la IDIS „Viitorul”, nu vede schimbări semnificative la nivel local, chiar dacă orașele vor primi statut de municipiu. „Cei care au făcut demersurile respective își doresc să aibă mai multe resurse financiare. Vă dați seama, la nivel local, de comunitate, ei sunt interesați de dezvoltarea infrastructurii, dar în realitate nu ajung resurse pentru stimularea antreprenoriatului. Administrațiile publice locale speră să aibă un statut mai impunător și totodată să aibă resurse poate într-o proporție mai mare în comparație cu ce au avut”, a declarat expertul pentru ziarul TIMPUL.

Însă problema pe care o identifică specialistul în administrație publică este că în următorii trei-patru ani, municipiile noi nu vor avea suficiente resurse pentru realizarea obiectivelor, fapt ce va duce la o dezamăgire, atât a autorităților, cât și a populației. „Este foarte clar că pentru cetățeanul simplu nu există mare diferență între oraș și municipiu, însă miza este mai mare a autorităților locale, căci prin intermediul statutului respectiv, vor să rezolve unele probleme locale din punct de vedere financiar. Însă în timpul apropiat noile municipii nu vor avea suficiente resurse ca să schimbe infrastructura locală, mai ales că nu au proiecte investiționale și atunci va fi discreditată noțiunea de municipiu. Cetățeanul nu va vedea schimbări mari, pentru că drumurile vor rămâne la fel de proaste, nu vor apărea cinematografe, ori locuri noi de muncă”, a afirmat Liubomir Chiriac.

Până acum, Moldova număra cinci municipii - Chișinău, Bălți, Tiraspol, Tighina și Comrat. Tiraspol și Tighina, însă care se află sub controlul separatiștilor transnistreni.

Conform Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova,

oraşul este o unitate administrativ-teritorială mai dezvoltată decât satul din punct de vedere economic şi social-cultural, cu structuri edilitar-gospodăreşti, industriale şi comerciale corespunzătoare, a cărei populaţie în mare parte este încadrată în industrie, în sfera deservirii publice şi în diferite domenii de activitate intelectuală, în viaţa culturală şi politică.

Municipiul este o localitate de tip urban cu un rol deosebit în viaţa economică, social-culturală, ştiinţifică, politică şi administrativă a ţării, cu importante structuri industriale, comerciale şi instituţii din domeniul învățământului, ocrotirii sănătăţii şi culturii.
 

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)