Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2019
Abonamente

Actualitate 16 Noiembrie 2016, ora 07:11    Din editia print

Noile municipii (nu) sunt necesare

Marime Font

Potrivit noii legi adoptate de Parlament, opt orașe din țară vor avea statut de municipiu. Pe lângă actualele cinci, se adaugă în listă și Edineț, Cahul, Ceadâr-Lunga, Hâncești, Orhei, Soroca, Strășeni și Ungheni. Prin această schimbare, autoritățile publice locale speră să obțină cât mai multe resurse financiare din impozitele pe venit. Totuși, experții în politici publice, dar și primarii au rezerve.

Proiectul de lege privind atribuirea statutului celor opt orașe a fost înregistrat în Parlament și va intra în vigoare odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost elaborat de deputatul comunist Elena Bodnarenco, secretar executiv al PCRM și fost primar al orașului Soroca. Atribuirea statutului de municipiu orașelor sus-numite „va contribui la crearea condițiilor necesare pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice a acestor aglomerații urbane, la dezvoltarea în ansamblu a zonei de influență și va atenua disparitățile de dezvoltare teritorială existente”, se menționează în nota informativă la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova.


Mai mult, proiectul de lege stabilește ierarhizarea localităților în dependență de indicatori, elemente și niveluri de dotare. În calitate de criterii de ierarhizare au fost utilizați următorii indicatori: numărul de locuitori; populația ocupată în activități neagricole; dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apă; dotarea locuințelor cu baie și WC; numărul de paturi în spitale la 10.000 de locuitori; numărul de medici care revin la 1.000 de locuitori; unități de învățământ postliceal, liceal sau altă formă de învățământ secundar și altele. „Aplicând indicatorii respectivi, viitoarele municipii vor putea deveni comparabile cu orașe similare din mai multe țări din Uniunea Europeană”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Potrivit proiectului de lege, Republica Moldova continuă să fie țara cu cel mai scăzut grad de urbanizare în Europa. Doar 42,5 la sută din populație locuiește în localitățile urbane, iar 57,4 la sută - în cele rurale conform situației de la 1 ianuarie 2016. Peste 48,8 la sută din populația urbană locuiește în municipiul Chișinău, iar dacă adăugăm și mun. Bălți atunci circa 60 la sută din populația urbană a Republicii Moldova locuiește în două orașe. În celelalte 60 de orașe ale țării locuiesc circa 40 la sută de locuitori.

Ce vor primarii

Dezvoltarea economică în țară nu este echilibrată și nu este distribuită în manieră egală. De această părere este Alexandru Osadci, manager de proiect în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova. Specialistul a declarat în cadrul emisiunii „Cod Galben” de la 10 TV că trebuie să permitem autorităților publice locale să se dezvolte. „Nu doar capitala și Bălțiul trebuie să fie dezvoltate, dar și celelalte orașe. Aceasta a fost menirea conceptuală a acestui proiect de lege. În mod normal, proiectul trebuia să prevadă și niște resurse financiare corespunzătoare, că nu este de ajuns să vorbim la nivel de intenție. Încă nu a fost aprobată prevederea care oferă noilor municipii un statut ce ține de finanțarea autorităților locale cu municipiile existente”, a opinat membrul Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Alexandru Osadci se arată însă pesimist în legătură cu resursele financiare provenite din impozite. „Chișinăului îi revine impozitul pe venit de la persoanele fizice în mărime de 50 la sută, iar Bălțiului, de 45 la sută. Orașelor le revine o pondere de 20 la sută. Impozitele sunt principala sursă de venit, însă în condițiile noastre, evitarea plății impozitelor sau plata lor destul de scăzută duce la lipsa mijloacelor și capacităților publice locale”, explică reprezentantul Autorităților Locale din Moldova.

Valentina Casian, primarul orașului Strășeni susține că locuitorii nu au nevoie doar de denumirea de municipiu, ci și de o acoperire financiară. „În ultimii doi ani s-au creat două parcuri industriale în Strășeni, două subzone economice libere și noi trebuie să privim mai larg la aceste lucruri. Trebuie să fie o dezvoltare echilibrată. În cadrul unui municipiu vom putea vorbi despre servicii publice prestate la nivel regional și de calitate mai înaltă, dezvoltarea economică a localității. Vor fi create parcuri industriale și locuri de muncă care vor aduce venituri suplimentare în bugetul local și care vor contribui la dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii orașului Strășeni”, susține funcționara.
Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni povestește că din 2009 mai multe orașe au făcut demersuri pentru a primi statut de municipiu. „Gradul de dezvoltare a localităților noastre este mult mai înalt, numărul populației este mai mare și anume această carcasă urbanistică care este formată în oraș necesită o abordare deosebită, inclusiv a problemei de finanțe. Până acum bugetul orașului Ungheni se forma la fel ca și bugetul unei localități rurale, doar că era un pic mai mare pentru că avem mai multă populație, fără a lua în calcul gradul de urbanizare”, a afirmat primarul orașului Ungheni.

Funcționarul Alexandru Ambros mai vede și un avantaj al acestei schimbări. „Țara noastră nu se poate dezvolta doar cu polii de creștere care este Chișinăul și Bălțiul. Vrem mai mulți poli de creștere și ca localitățile din vecinătate să progreseze. Vrem statutul unui municipiu care să ne ofere un buget mai mare, un buget care să poată asigura mentenanța structurii urbanistice și astfel vom putea oferi mai mult inclusiv în bugetul central, în bugetul de consolidare de unde banii vor pleca la alte localități mai sărace. Să nu intrăm într-o situație de supraviețuire, ci într-una de dezvoltare”, a îndemnat domnul Ambros.

Nu ajung resurse financiare

Liubomir Chiriac, expert în administrație publică la IDIS „Viitorul”, nu vede schimbări semnificative la nivel local, chiar dacă orașele vor primi statut de municipiu. „Cei care au făcut demersurile respective își doresc să aibă mai multe resurse financiare. Vă dați seama, la nivel local, de comunitate, ei sunt interesați de dezvoltarea infrastructurii, dar în realitate nu ajung resurse pentru stimularea antreprenoriatului. Administrațiile publice locale speră să aibă un statut mai impunător și totodată să aibă resurse poate într-o proporție mai mare în comparație cu ce au avut”, a declarat expertul pentru ziarul TIMPUL.

Însă problema pe care o identifică specialistul în administrație publică este că în următorii trei-patru ani, municipiile noi nu vor avea suficiente resurse pentru realizarea obiectivelor, fapt ce va duce la o dezamăgire, atât a autorităților, cât și a populației. „Este foarte clar că pentru cetățeanul simplu nu există mare diferență între oraș și municipiu, însă miza este mai mare a autorităților locale, căci prin intermediul statutului respectiv, vor să rezolve unele probleme locale din punct de vedere financiar. Însă în timpul apropiat noile municipii nu vor avea suficiente resurse ca să schimbe infrastructura locală, mai ales că nu au proiecte investiționale și atunci va fi discreditată noțiunea de municipiu. Cetățeanul nu va vedea schimbări mari, pentru că drumurile vor rămâne la fel de proaste, nu vor apărea cinematografe, ori locuri noi de muncă”, a afirmat Liubomir Chiriac.

Până acum, Moldova număra cinci municipii - Chișinău, Bălți, Tiraspol, Tighina și Comrat. Tiraspol și Tighina, însă care se află sub controlul separatiștilor transnistreni.

Conform Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova,

oraşul este o unitate administrativ-teritorială mai dezvoltată decât satul din punct de vedere economic şi social-cultural, cu structuri edilitar-gospodăreşti, industriale şi comerciale corespunzătoare, a cărei populaţie în mare parte este încadrată în industrie, în sfera deservirii publice şi în diferite domenii de activitate intelectuală, în viaţa culturală şi politică.

Municipiul este o localitate de tip urban cu un rol deosebit în viaţa economică, social-culturală, ştiinţifică, politică şi administrativă a ţării, cu importante structuri industriale, comerciale şi instituţii din domeniul învățământului, ocrotirii sănătăţii şi culturii.
 

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)