Sănătate

Noni – fructul zeilor şi beneficiile lui misterioase

Fructul noni este întrebuinţat ca aliment în ţările din Asia şi Australia, dar de beneficiile fructului noni ne putem bucura, de asemenea, consumându-l şi noi sub formă de suplimente naturiste: capsule sau sirop de noni.

Beneficiile fructului noni

Noni se folosește îndeosebi în Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietăţile sale terapeutice sunt bine cunoscute.

1. Alcaloizi

S-au descoperit în compoziţia fructului noni o serie de alcaloizi cu beneficii uimitoare asupra sănătăţii precum ar fi:

Xeronina: activator enzimatic şi stimulator al sistemului imunitar.

Damnacantal:
anticancerigen şi stimulator al sistemului imunitar, îndeosebi al macrofagelor.

2. Tonic general

Fructul de noni şi sucul obţinut din acest fruct este un foarte bun tonic general, pentru a reda vitalitatea întregului organism, prin proprietăţile sale stimulatoare, antimicrobiene şi analgezice.

Sucul de noni este foarte indicat în perioadele de stres fizic sau psihic.

3. Vitamine şi minerale

Fructul noni conţine vitamine, minerale, oligoelemente, enzime, antioxidanţi. Noni conţine vitaminele: A, C, beta-caroten, B3. Fructul noni este bogat în minerale precum seleniu, deosebit de important pentru imunitate, fier şi potasiu.

4. Antimicrobian

Fructul noni are în compoziţie agenţi antibacterieni naturali, antivirali şi antifungici. Anumite substanţe din compoziţia fructului noni, cum ar fi acubina, rubiadina şi alazarina, sunt antibiotice naturale. De aceea, fructul noni se foloseşte în Asia pentru tratarea gastroenteritelor bacteriene produse de infecţiile cu E.coli, salmonella, shigella.

5. Protecţie cardiovasculară

Fructele de noni conţin un fitosterol vegetal cu acţiune hipocolesterolemiantă, care reduce depozitele de colesterol de la nivelul vaselor. De asemenea, scopoletinul, o substanţă întâlnită în noni este vasodilatatoare naturală, având proprietăţi hipotensive.

6. Aminoacizi

Fructul noni conţine numeroşi aminoacizi importanţi pentru buna funcţionare a organismului:

• alanină;
• arginină cu rol important în detoxifierea organismului;
• cistină;
• glicina;
• prolină;
• tirozina: precursor al dopaminei, adrenalinei şi hormonilor tiroidieni.

Fructul noni conţine șapte din cei nouă aminoacizi esenţiali, denumiţi aşa datorită faptului că nu se pot sintetiza în organism, fiind necesar aportul extern, din alimentaţie.

* Izoleucina.
* Leucina intră în structura feritinei, fiind indicată în anemii. Stimulează sinteza de proteine musculare, reglează creşterea celulară, intră în structura hormonilor sterolici.
* Lizina intră în structura colagenului şi elastinei din piele. Este utilizată pentru sinteza majorităţii proteinelor din organism, inclusiv pentru sinteza anticorpilor. Lizina este necesară pentru absorbţia calciului.
* Metionina este utilizată pentru sinteza altor aminoacizi în organism: taurina, cisteina, carnitina. Este utilizată pentru sinteza fosfolipidelor: lecitină, fosfatidilcolină din creier.
* Fenilalanină este utilizată pentru sinteza tirozinei, aminoacid precursor al hormonilor tiroidieni, melaninei (din piele) şi adrenalinei. Fenilalanina are de asemenea efecte analgezice şi antidepresive.
* Triptofanul este precursor în sinteza neurotransmițătorului serotonină, precursor în sinteza vitaminei B3 (niacină). Deficitul de triptofan favorizează depresia. Triptofanul se găseşte şi în lapte, seminţe de susan, seminţe de floarea-soarelui, soia.
* Valina.

În concluzie, fructul noni poate fi utilizat pentru proprietăţile sale benefice în afecţiuni precum:
infecţii (bacteriene, parazitare, fungice,virale), cancer, hipercolesterolemie şi hipertensiune, boli reumatismale, alergii, tulburări de somn, depresie, boala Alzheimer.

Orice om are toate motivele să consume acest miraculos fruct şi să-şi ajute organismul la o bună funcţionare o perioadă cât mai lungă de timp. Mai ales că acum în farmaciile naturiste se găseşte şi la noi. Un strop de sănătate nu strică niciodată.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *