Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:37
Abonamente

 
 

Economie Mondială 9 Aprilie 2016, ora 13:23

Nord Stream-2 – Calul Troian rusesc pentru UE

Marime Font

Constructia celui de-al doilea fir al conductei „Nord Stream”, pentru care face lobby „Gazprom”, poate juca rolul unui „cal troian” al Rusiei în Uniunea Europeană, a declarat Andrei Kobolev, seful Naftogaz, în cadrul unei conferințe internaționale în Parlamentul European.

„La fel ca și calul troian, Nord Stream-2 este un cadou într-un ambalaj frumos, scopul căruia este slăbirea UE din interior”, – afirma Kobolev.

Potrivit lui, conducta de gaz nu contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale a UE, și nici nu îi oferă acces la noi surse de gaz. În același timp, noua conducta va provoca o scădere semnificativă a volumului de gaze transportate prin rutele existente din țările din Europa Centrală și de Est, și va conduce la o cadere rapidă a acestora.Kobolev a prezis că punerea în aplicare a proiectului „Nord Stream-2” va duce la concentrarea punctelor de livrare a gezelor rusesti aproape în întregime în Germania. Însă conductele de gaz existente între nordul Germaniei și țările din Europa Centrală și de Est nu au capacitate suficientă pentru a prelua noile volume de gaze necesare regiunii Europei de est.

Schimbarea peisajului pieței gazelor naturale va crea noi oportunități pentru „Gazprom” in ceea ce priveste abuzul de poziție dominantă și va amenința securitatea energetică a UE. Cele mai multe țări din sudul Europei Centrale și de Est sunt puternic dependente de gazul rusesc și au acces limitat la surse alternative. Punerea în aplicare a proiectului „Nord Stream-2” va înrăutăți în continuare poziția de negociere a acestor țări în relația cu „Gazprom”, – a declarat președintele „Naftogaz”.

El nu a exclus apariția deficitului de gaze în țările din Europa Centrală și de Est și că este acest factor ar putea fi folosit de Rusia în discuțiile politice dar și pentru cereri de concesii politice din partea UE.

Noua conducta poate fi utilizata pentru formarea unui conflict artificial între statele membre ale UE și să amenințe securitatea UE – a mai spus Kobolev. – Timp de mulți ani, Ucraina a promovat politica – „gaze naturale rusești în schimbul loialității”, ”ca rezultat, am cumparat gaze la unul dintre cele mai mari prețuri din Europa, și eram limitati în deciziile noastre politice. De-a lungul ultimilor doi ani, Ucraina a demonstrat că diversificarea furnizorilor și integrarea cu piețele de gaze învecinate – este o strategie mult mai eficientă atât politic, cât și financiar. Suntem surprinși că UE are în vedere posibilitatea unei mișcari în direcția opusă cu acest proiect Nord Stream -2″.

Amintim ca, în septembrie 2015, „Gazprom” și companile Shell, OMV, E.ON. au semnat un acord pentru infiintarea unei societati de proiect care se va ocupa de construirea conductei „Nord Stream – 2”. În luna octombrie, presedintele rus, Vladimir Putin, a dat personal startul în construcția conductei de gaz „Ukhta – Torzhok-2”, care va asigura gazele pentru conducta „Nord Stream – 2”.

În cazul în care Rusia și partenerii sai occidentali vor duce la bun sfasit proiectul, acest lucru va priva tarile din Europa Centrala si de Est de o serie de venituri din ranzitul de gaze. În acest sens, Ucraina va piede doua miliarde $, Slovacia – 0,8 miliarde $ si Polonia – 0,4 miliarde $. La randul sau, UE isi va pierde independența energetică reală.

Sursa: paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 26 Septembrie 2018, ora: 07:37

Candu, atac la Dodon: Îmi pun întrebarea dacă mai avem nevoie de instituţia Președinției

Candu, atac la Dodon: Îmi pun întrebarea dacă mai avem nevoie de instituţia Președinției

Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc au depus astăzi jurământele de învestire în funcţiile de miniştri al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Decretele au fost semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul