Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:36
Abonamente

Cultură 9 Octombrie 2014, ora 23:10

Norman Manea: Cine supraviețuiește exilului are motive să fie mulțumit că i s-a dat această pacoste

Marime Font

Scriitorul Norman Manea și-a lansat joi la Chișinău volumele ”Laptele negru” și ”Pe contur”. El a relatat, într-un interviu pentru TIMPUL, despre înrâurirea pe care au avut-o asupra operei sale cei patru ani petrecuți într-un lagăr din Transnistria, ca evreu din Bucovina, dar și despre experiența exilului în SUA.

TIMPUL: Domnule Norman Manea, la vârsta de cinci ani ați fost deportat în Transnistria. Ce impact au avut asupra omului, scriitorului Norman Manea cei patru ani petrecuți într-un lagăr?

Norman Manea:  Impactul s-a exprimat mai pronunțat în timp și a revenit în ultimii ani, la senectute, mai puternic. Principalul efect este unul al incertitudinii. La cinci ani am fost smuls dintr-un univers foarte ocrotitor și gingaș al familiei și zvârlit într-un hău. Totul s-a petrecut brusc, eu n-am înțeles atunci mare lucru, firește, eram un copil. Ceea ce am făcut eu în 1986, când am părăsit România, pe care nu am vrut să o părăsesc a fost tot așa, brusc. A trebuit să plec dintr-un loc unde părea că totul ia foc. Deci este o anumită aprehensiune față de mișcarea incertă a existenței, care poate să aducă orice, oricând.


TIMPUL: Într-un eseu al unei studente de-ale Dumneavoastră, pe care l-ați inclus în volumul ”Laptele negru”, se vorbește despre limitele iertării. Mai întâi se spune că iertarea este necesară pentru sănătatea noastră fizică, mentală, metafizică, apoi se arată că neiertarea ne poate apăra, întări. Cum vă raportați la cele două afirmații?

Norman Manea: Dacă menținem ura, ne facem rău nouă înșine. Adică ne otrăvim practic existența, pentru că ne domiciliem într-un resentiment care ne otrăvește, ne amărăște, ne face existența, zic eu, insuportabilă. Iertarea trebuie oferită, dar trebuie și cerută. Dai iertare cuiva, dacă trebuie să ți-o ceară. Deci acel care cere iertare recunoaște, într-un fel, că a făcut o greșeală, că a comis o faptă nedemnă și el și-a reanalizat fapta și vine să-ți ceară iertare. Părerea mea este că, după un proces de regândire, atât din partea vinovatului, cât și din partea victimei, trebuie acordată.

TIMPUL: Și experiența celor aproape 30 de ani de exil cum v-a marcat?

Norman Manea: O experiență fundamentală, adică este o experiență umană care noi știm că din antichitate și până astăzi s-a tot repetat, atât în Biblie, cât și în mitologia greacă, deci este ceva care reprezintă traseul omenesc în momente cruciale, în momente extreme. Este însă o experiență - eu am numit-o și pedagogică - în care pierzi aproape totul și trebuie să te reevaleuzi pe tine și mediul din jur, pentru că ești plonjat în necunoscut. Este necunoscutul din jurul tău, dar este și necunoscutul din tine.

TIMPUL: Acum sunteți apreciat în SUA, vi s-au oferit premii importante și totuși spuneți că vă simțiți un outsider...

Norman Manea: Premiile nu te fac un insider. Premiile te bucură, că așa sunt oamenii slabi și vulnerabili la lauri, dar premiul e o bucurie care durează o zi, două, o săptămână, după care te așezi în poziția în care erai și poziția mea este inevitabil a unui outsider.

TIMPUL: Cum vi se pare peisajul politic din România, acum, în preajma alegerilor prezidențiale? Ce așteptări aveți?

Norman Manea: Mi se pare, din nefericire, o reeditare a piesei ”O scrisoare pierdută”, cu carnavalul și caraghioslâcul respectiv, al unor alegeri care sunt la limita burlescului. Nu prea am așteptări și aș fi bucuros să fiu contrazis de ceea ce va urma.

TIMPUL: Ați spus că trăiți în limba română, că patria Dumneavoastră este limba română. Cum ați găsit Republica Moldova din această perspectivă?

Norman Manea: Am găsit-o vorbind în limba română, ca și mine, cu unele mici accente mai particulare și mai specifice, dar e o limbă română.

Declarații din timpul lansării celor două volume apărute la Editura Polirom:

„ S-a întâmplat ca foarte tânăr, copil fiind, să fiu zvârlit mai spre est și la maturitate sau mai puțin dincolo de maturitate să fiu zvârlit spre vest. Trăiesc de peste 25 de ani de ani la New York, care este un soi de oraș al exilaților. Este un conglomerat al planei înseși, cu oameni veniți de peste tot. Acolo, dintr-odată, mi-a scăzut importanța și narcisismul, am văzut că nu sunt și nu suntem buricul pământului. Există multe burice peste tot și că fiecare vine cu traista lui de povești și de probleme și am dobândit, sper, această solidaritate, dincolo de limbă, religie, de spiritualitate”.

„Estul și Vestul se întâlnesc în multe feluri. S-au întâlnit adesea prin războaie, prin resentimente, prin ură. Se întâlnesc însă întotdeauna și prin cultură. Există acest fluid al ideilor și al expresiei care circulă dintr-o parte în alta și se întoarce dintr-o parte în alta. Eu astăzi sunt un hibrid, poate că am fost întotdeauna unul și nu-mi pare rău că sunt”.

„Exilul este o dislocare dură, dar este, în același timp, după părerea mea, un experiment pedagogic extraordinar. Cred că ești zvârlit în necunoscut unde trebuie să pui la lucru, să pui în acțiune și necunoscutul din tine. Având în față situații fără precedent, trebuie ca din tine să apară calitățile și defectele care să facă față acestor noi situații. Și cum spun, este un experiment pedagogic extrem de interesant și extrem de util. Atât calitățile, cât și defectele se potențează în exil, în această însingurare, în această pribegie, de cele mai multe ori nedorită. Dar este importantă și cine reușește din el să supraviețuiască și chiar să facă ceva din această experiență are motive să fie mulțumit că i s-a dat această pacoste”.

”Literatura și arta sunt, prin definiție, forme de libertatea absolută. O temă ca Holocaustul și Gulagul, însă, nu prea îți permite orice. Îți limitează gradele de libertate ale creativității. Ceea ce poate face scriitorul este să nu fie un procuror. Scriitorul trebuie să intre în adâncul omenesc al tragediei”.

”Holocaustul nu este doar o tragedie evreiască, ci și este și o tragedie germană, fiindcă nemții au fost transformați din unul din popoarele cele mai cultivate ale Europei într-un popor de asasini. Și este și o tragedie a omenirii înseși, pentru că a pus sub semnul întrebării condiția umană și condiția omenescului, la care ne referim cu toții”.

„Cartea „Laptele negru” a încercat să abordeze problema tragediei evreiești și a condiției de evreu, din punct de vedere nu doar moral, ci și literar, analizând cărți importante care s-au scris în lume despre această tragedie și despre această oroare. N-ar trebui uitat că Iisus n-a fost nici român, nici rus, nici american, ci a fost evreu și s-a adresat evreilor lui, arătându-le defectele, arătându-le capriciile, arătându-le – credea El - și calea spre o izbăvire”.

Sursa: timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Reglări de conturi între foștii aliați: Maia Sandu îl acuza pe O. Țîcu că l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău

Reglări de conturi între foștii aliați: Maia Sandu îl acuza pe O. Țîcu că l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)