Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:10
Abonamente

Cultură 9 Octombrie 2014, ora 23:10

Norman Manea: Cine supraviețuiește exilului are motive să fie mulțumit că i s-a dat această pacoste

Marime Font

Scriitorul Norman Manea și-a lansat joi la Chișinău volumele ”Laptele negru” și ”Pe contur”. El a relatat, într-un interviu pentru TIMPUL, despre înrâurirea pe care au avut-o asupra operei sale cei patru ani petrecuți într-un lagăr din Transnistria, ca evreu din Bucovina, dar și despre experiența exilului în SUA.

TIMPUL: Domnule Norman Manea, la vârsta de cinci ani ați fost deportat în Transnistria. Ce impact au avut asupra omului, scriitorului Norman Manea cei patru ani petrecuți într-un lagăr?

Norman Manea:  Impactul s-a exprimat mai pronunțat în timp și a revenit în ultimii ani, la senectute, mai puternic. Principalul efect este unul al incertitudinii. La cinci ani am fost smuls dintr-un univers foarte ocrotitor și gingaș al familiei și zvârlit într-un hău. Totul s-a petrecut brusc, eu n-am înțeles atunci mare lucru, firește, eram un copil. Ceea ce am făcut eu în 1986, când am părăsit România, pe care nu am vrut să o părăsesc a fost tot așa, brusc. A trebuit să plec dintr-un loc unde părea că totul ia foc. Deci este o anumită aprehensiune față de mișcarea incertă a existenței, care poate să aducă orice, oricând.

Loading...


TIMPUL: Într-un eseu al unei studente de-ale Dumneavoastră, pe care l-ați inclus în volumul ”Laptele negru”, se vorbește despre limitele iertării. Mai întâi se spune că iertarea este necesară pentru sănătatea noastră fizică, mentală, metafizică, apoi se arată că neiertarea ne poate apăra, întări. Cum vă raportați la cele două afirmații?

Norman Manea: Dacă menținem ura, ne facem rău nouă înșine. Adică ne otrăvim practic existența, pentru că ne domiciliem într-un resentiment care ne otrăvește, ne amărăște, ne face existența, zic eu, insuportabilă. Iertarea trebuie oferită, dar trebuie și cerută. Dai iertare cuiva, dacă trebuie să ți-o ceară. Deci acel care cere iertare recunoaște, într-un fel, că a făcut o greșeală, că a comis o faptă nedemnă și el și-a reanalizat fapta și vine să-ți ceară iertare. Părerea mea este că, după un proces de regândire, atât din partea vinovatului, cât și din partea victimei, trebuie acordată.

TIMPUL: Și experiența celor aproape 30 de ani de exil cum v-a marcat?

Norman Manea: O experiență fundamentală, adică este o experiență umană care noi știm că din antichitate și până astăzi s-a tot repetat, atât în Biblie, cât și în mitologia greacă, deci este ceva care reprezintă traseul omenesc în momente cruciale, în momente extreme. Este însă o experiență - eu am numit-o și pedagogică - în care pierzi aproape totul și trebuie să te reevaleuzi pe tine și mediul din jur, pentru că ești plonjat în necunoscut. Este necunoscutul din jurul tău, dar este și necunoscutul din tine.

TIMPUL: Acum sunteți apreciat în SUA, vi s-au oferit premii importante și totuși spuneți că vă simțiți un outsider...

Norman Manea: Premiile nu te fac un insider. Premiile te bucură, că așa sunt oamenii slabi și vulnerabili la lauri, dar premiul e o bucurie care durează o zi, două, o săptămână, după care te așezi în poziția în care erai și poziția mea este inevitabil a unui outsider.

TIMPUL: Cum vi se pare peisajul politic din România, acum, în preajma alegerilor prezidențiale? Ce așteptări aveți?

Norman Manea: Mi se pare, din nefericire, o reeditare a piesei ”O scrisoare pierdută”, cu carnavalul și caraghioslâcul respectiv, al unor alegeri care sunt la limita burlescului. Nu prea am așteptări și aș fi bucuros să fiu contrazis de ceea ce va urma.

TIMPUL: Ați spus că trăiți în limba română, că patria Dumneavoastră este limba română. Cum ați găsit Republica Moldova din această perspectivă?

Norman Manea: Am găsit-o vorbind în limba română, ca și mine, cu unele mici accente mai particulare și mai specifice, dar e o limbă română.

Declarații din timpul lansării celor două volume apărute la Editura Polirom:

„ S-a întâmplat ca foarte tânăr, copil fiind, să fiu zvârlit mai spre est și la maturitate sau mai puțin dincolo de maturitate să fiu zvârlit spre vest. Trăiesc de peste 25 de ani de ani la New York, care este un soi de oraș al exilaților. Este un conglomerat al planei înseși, cu oameni veniți de peste tot. Acolo, dintr-odată, mi-a scăzut importanța și narcisismul, am văzut că nu sunt și nu suntem buricul pământului. Există multe burice peste tot și că fiecare vine cu traista lui de povești și de probleme și am dobândit, sper, această solidaritate, dincolo de limbă, religie, de spiritualitate”.

„Estul și Vestul se întâlnesc în multe feluri. S-au întâlnit adesea prin războaie, prin resentimente, prin ură. Se întâlnesc însă întotdeauna și prin cultură. Există acest fluid al ideilor și al expresiei care circulă dintr-o parte în alta și se întoarce dintr-o parte în alta. Eu astăzi sunt un hibrid, poate că am fost întotdeauna unul și nu-mi pare rău că sunt”.

„Exilul este o dislocare dură, dar este, în același timp, după părerea mea, un experiment pedagogic extraordinar. Cred că ești zvârlit în necunoscut unde trebuie să pui la lucru, să pui în acțiune și necunoscutul din tine. Având în față situații fără precedent, trebuie ca din tine să apară calitățile și defectele care să facă față acestor noi situații. Și cum spun, este un experiment pedagogic extrem de interesant și extrem de util. Atât calitățile, cât și defectele se potențează în exil, în această însingurare, în această pribegie, de cele mai multe ori nedorită. Dar este importantă și cine reușește din el să supraviețuiască și chiar să facă ceva din această experiență are motive să fie mulțumit că i s-a dat această pacoste”.

”Literatura și arta sunt, prin definiție, forme de libertatea absolută. O temă ca Holocaustul și Gulagul, însă, nu prea îți permite orice. Îți limitează gradele de libertate ale creativității. Ceea ce poate face scriitorul este să nu fie un procuror. Scriitorul trebuie să intre în adâncul omenesc al tragediei”.

”Holocaustul nu este doar o tragedie evreiască, ci și este și o tragedie germană, fiindcă nemții au fost transformați din unul din popoarele cele mai cultivate ale Europei într-un popor de asasini. Și este și o tragedie a omenirii înseși, pentru că a pus sub semnul întrebării condiția umană și condiția omenescului, la care ne referim cu toții”.

„Cartea „Laptele negru” a încercat să abordeze problema tragediei evreiești și a condiției de evreu, din punct de vedere nu doar moral, ci și literar, analizând cărți importante care s-au scris în lume despre această tragedie și despre această oroare. N-ar trebui uitat că Iisus n-a fost nici român, nici rus, nici american, ci a fost evreu și s-a adresat evreilor lui, arătându-le defectele, arătându-le capriciile, arătându-le – credea El - și calea spre o izbăvire”.

Sursa: timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 18:10

La furat slogane

La furat slogane

 Actul de însușire a unor lucruri care nu-ți aparțin este unul condamnabil sub toate formele și trebuie tratat de cele mai multe ori cu Codul Penal pe masă. Asta, cînd e vorba de un sac cu bani sau de un cal, sau de un autoturism, sau de… orice altceva.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Datorită acestei involuții, limbajul sociologic și politologic anglo-saxon a dat naștere relativ recent unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 25 Septembrie 2020, ora: 14:50

Prognoza METEO pentru luna octombrie. Când loveşte frigul

Prognoza METEO pentru luna octombrie. Când loveşte frigul

Pentru astăzi, meteorologii anunță cer parțial acoperit de nori și maxime termice ale aerului de +23..+26 de grade Celsius în nord, +24..+27 grade în centru și +25..+28 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)