Artă

Nostalgia după propriul Kolia

– Seria portretelor de copii mă unge la suflet: dar de unde interesul ăsta al tău pentru copii?
– Mă atrage această lume a copiilor, prin nostalgia care mi-o provoacă, prin sinceritatea intactă, prin simplicitatea abordării lumii şi simplele bucurii care sunt, totuşi, enorme. Se degajă din ochii copiilor o sinceritate fără margini. Anume aceasta mă atrage. Şi pe ea îmi place să o urmăresc. Cu alte cuvinte, copiii pur şi simplu mă amuză. De exemplu, în lucrarea mea „Kolia” am vrut să spun că noi cu toţii avem un Kolia (ascuns in subconştientul nostru) care ne cheamă la joaca de după gard.

– Nu Kolia mi-a stârnit curiozitatea mea, ci şapca sa…
– Da, şapca e sovietică, cu steluţa ei, dar e şi contemporană, în acelaşi timp. Însă ceea ce am vrut eu să exprim e o anumită formă de nostalgie care o degajă. Nu e vorba de nostalgia pentru timpurile sovietice, ci de propriul meu Kolia cu steluţa care mă cheamă la joacă.

– Mi-a plăcut şi portretul Cleopatrei. E vorba de Cleopatra Stratan?
– Nu e vorba despre nişte portrete reale. Da, desigur, personajul Cleopatrei Stratan m-a inspirat, dar până la urmă aceste portrete reprezintă mai mult decât realitatea şi prezentul. Ele sunt produsul unui amestec între real, amintire şi fantezie. Aici mi-am imaginat, mai degrabă, un fan al Cleopatrei, fiindcă eu nu o cunosc personal. Dar, sincer să vă spun, eu privesc „Oda copilăriei” ca pe un tot întreg, iar nu fiecare portret în parte.

– Dacă e să vorbim despre alte teme, aş vrea să te întreb despre copacii tăi simbolici.
– Seria copacilor am început-o prin anii 2000. Atunci am pictat primul copac, care reprezenta o compoziţie diferită. Era vorba de un portocal. Acest copac cu timpul s-a transformat, s-a mărit, s-a rotunjit şi a ocupat aproape întreaga pânză. Forma simbolică a devenit mai puternică. Astfel, am redus copacul la forma sa simbolică primară, adică la un cerc care se apropie, pe de o parte, de soare, adică de sursa vieţii, iar, pe de altă parte, de fructele pe care le poate avea, adică de produsul vieţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *