Actualitate

Noua strategie de securitate UE prevede cooperare cu Rusia

Prin noua sa strategie de securitate, UE își propune cooperare cu Rusia
După Brexit, noua strategie de securitate a UE prevede posibilitatea îmbunătăţirii treptate a relaţiilor cu Rusia. În textul acestuia se mai afirmă că „UE şi Rusia sunt interdependente".

Totodată, autorii proiectului au evidenţiat şi necesitatea "unui răspuns comun şi sistemic" la "provocarea strategică" din partea Moscovei, notează RIA Novosti cu referire la publicaţia Financial Times.

"Urmează să implicăm Rusia în discuţiile cu privire la neînțelegerile existente şi să colaborăm atunci şi dacă interesele noastre vor coincide", se spune în documentul citat.

Prima strategie de securitate a Uniunii Europene a fost elaborată în 2003. Acel document menţiona o colaborare mai strânsă între ţările membre ale UE în domeniul apărării, care presupunea, în special, crearea unor cartiere generale în perioada "crizei de existenţă".

Documentul supus la această etapă dezbaterilor, care este al doilea în domeniul securităţii, urmează să fie prezentat la summitul UE de miercuri, 29 iunie, de către Federica Mogherini, comisarul pentru relaţiile externe al UE.
Anterior, reprezentanţii ţărilor occidentale au făcut mai multe declaraţii cu privire la existenţa aşa-numitor ameninţări din partea Rusiei.

Existența unui asemenea pericol reprezintă un argument prin care SUA justifică sporirea prezenţei sale militare în Europa de Est, NATO plasând deja patru batalioane în ţările baltice şi Polonia.

Autorităţile ruse au declarat în repetate rânduri că Moscova nu este interesată în escaladarea unor conflicte, însă este pregătită să răspundă la acţiunile Vestului. 

eurotv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *