Noua lege a salarizării: Câţi bani vor avea parlamentarii de cheltuit

publicat în Actualitate pe 5 Iulie 2017, 19:34

Parlamentarii ar fi trebuit să-şi mărească azi sumele forfetare pe care le pot chletui fără justificare, însă au mai amânat momentul la presiunea opiniei publice. Iată câţi bani încasează un senator sau un deputat din leafă şi câţi ar mai trebui să primească peste. 

Noua lege a salarizării, intrată în vigoare la 1 iulie 2017, a adus majorări şi pentru parlamentari. Astfel, indemnizaţia (salariul) senatorilor şi deputaţilor a crescut de la aproximativ 7.700 roni brut la 13.050 lei românești, deci aproape că s-a dublat.

Pe lângă indemnizaţie, parlamentarii mai primesc şi o sumă forfetară, adică bani pentru chleltuielile cu birourile din teritoriu sau pentru a plăti salariile consilierilor. În acest moment, suma forfetară este de aproximativ 11.500 roni pe lună, bani care trebuie justificaţi doar jumătate cu chitanţe. Restul pot fi cheltuiţi după bunul plac, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Practic, parlamentarii îşi dublează veniturile din suma forfetară. Dar asta nu e tot. Pe lângă indemnizaţii şi suma forfetară, aleşii din provincie mai primesc şi bani de cazare: 4.600 de roni. “Aţi scris că nu ne mai săturăm de bani” Statutul deputaţilor şi al senatorilor (Legea de organizare internă a Parlamentului) spune că suma forfetară şi banii pentru cazare sunt stabilite în funcţie de indemnizaţie.

Aşadar, cum leafa senatorilor şi deputaţilor aproape că s-a dublat de la 1 iulie, urma să crească şi suma forfetară, împreună cu „ajutorul” de cazare. Mai exact, ar fi însemnat un plus de aproximativ 70% pentru sumele forfetare şi de 43% pentru cazare. Numai că această creştere nu se aplică automat, ci este nevoie de o hotărâre a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, pe scurt, conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Ieri era programat ca parlamentarii să decidă majorarea sumele forfetare, numai că şedinţa s-a amânat.

De ce? „Toate partidele au dat înapoi, după ce presa a scris că nu ne mai săturăm de bani”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor pentru „Adevărul”. Ba chiar liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că va propune să se modifice cât mai rapid Statului deputaţilor şi senatorilor, astfel încât suma forfetară şi diurnele de cazare şi transport pentru parlamentari să rămână la nivelul actual, în pofida noii Legi a salarizării.

adevarul.ro