Social

Noua metode contra racelii

Cel mai important este sa va odihniti, sa ignorati frigul, sa faceti miscare si, nu in ultimul rand, sa va asigurati necesarul de vitamine. Indiferent ca este vorba despre gripa noua sau despre cea sezoniera, sunt cateva lucruri pe care le puteti face ca sa va intariti organismul.

In primul rand trebuie sa va obisnuiti sa dormiti opt ore pe noapte, sa faceti miscare si sa va hidratati la fel de consistent ca si vara.

1. Somnul

Studiile arata ca insomniile slabesc organismul si il fac mai susceptibil la boala. Asta pentru ca lipsa somnului scade numarul celulelor albe din organism, responsabile cu lupta impotriva microbilor. Pentru a avea un organism puternic, aveti nevoie de minimum sase ore de somn pe noapte.

O solutie ca sa dormiti mai mult este sa va culcati cat mai devreme, pe cat posibil pana la miezul noptii. Necesarul de somn difera de la o grupa de varsta la alta. Astfel, nou-nascutii au nevoie chiar si de 18 ore de somn, cei intre 1 an si 6 ani, in medie, de 12-13 ore de somn, iar prescolarii au nevoie de aproape zece ore de somn.

2. Sportul

Exercitiile fizice sporesc numarul celulelor de aparare din organism si intaresc imunitatea. Faceti miscare de cate ori aveti ocazia! Urcati scari, mergeti pe jos cate o statie-doua de autobuz, iesiti cu familia in parcurile din apropierea casei.

Yoga si alte metode de relaxare (Tai Chi, Chi Kong) sunt alte variante la moda, pe care le puteti practica la munte sau in orase. In plus, s-au deschis patinoarele. Si, nu in ultimul rand, puteti pune muzica la voi acasa si organiza cateva „sesiuni de dans” cu prietenii.

3. Igiena

Pastrati casa cat mai curata, aerisiti camerele in fiecare zi. Cand deschideti fereastra, le veti permite poluantilor din interior sa iasa afara. A cestia sunt adesea cei care „va streseaza” sistemul imunitar. Spalati-va des mainile cu sapun, stranutati doar in batista sau pe maneca si aruncati servetelele folosite la gunoi. Da, regulile sunt valabile si acasa, nu doar in societate! Daca se imbolnaveste cineva din casa, puneti-i periuta de dinti separat de celelalte, dezinfectati clanta de la usa si alte obiecte pe care persoana le atinge frecvent. Prosoapele de bucatarie si de baie trebuie, de asemenea, spalate mai des in sezonul rece.

4. Hidratarea

Ati auzit mereu cat de important este sa beti lichide in timpul verii, dar ele sunt la fel de necesare si iarna. O hidratare adecvata mentine tesuturile respiratorii „intr-o buna stare de functionare” si impiedica microbii sa se fixeze in acestea.
Lichidele sunt necesare si pentru sistemul imunitar, deoarece il mentin sanatos. Cea mai recomandata este apa imbuteliata.

5. Temperatura din camera

Nu supraincalziti camerele. Aerul uscat este propice pentru dezvoltarea germenilor. Folosirea umidificatoarelor nu este o idee rea. Acestea ajuta la imbunatatirea calitatii aerului din casa.

6. Relaxati-va

Bucurati-va de momentele in care sunteti alaturi de familie. Puneti muzica relaxanta, priviti impreuna la filme, gatiti cu totii. Mai putin stres inseamna mai multa rezistenta in fata bolilor.

7. Cumparaturi

Conteaza mult ce produse aduceti de la piata. Chiar daca este iarna, nu uitati de fructe si legume. Morcovii, merele, citricele, kiwi, fasolea sunt alimente care cresc imunitatea deoarece aduc fibre, vitamina C si alti antioxidanti. Broccoli, varza obisnuita si cea de Bruxelles si conopida sunt o sursa buna de betacaroten si, in plus, va protejeaza de radicalii liberi. Contin, de asemenea, vitamina C si calciu. Nu uitati una dintre cele mai importante reguli privind alimentatia: trei fructe si doua legume pe zi tin doctorul departe de casa.

8. Dulciurile

Desi ceva dulce merge bine pe timp de iarna, tineti minte ca prajiturile nu fac bine organismului. In aceasta perioada se gatesc mai multe placinte, compoturi si gemuri, dar nu uitati ca bacteriile adora „dulcele”. In plus, zaharurile in exces va ingrasa.

9. Suplimentele

Daca aveti organismul mai sensibil, nu ezitati sa luati suplimente cu multivitamine si minerale. Cereti medicului de familie sa va recomande produse potrivite pentru organismul dumneavoastra!

Sursa: www.webmd.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *