Internațional

Noua Zeelandă a câştigat Cupa Mondială la rugby, după o finală fabuloasă cu Australia! Selecţionata All-Blacks a rescris istoria sportului cu balonul oval / VIDEO

Finala perfectă, aşa a fost descrisă în aceste zile partida dintre Noua Zeelandă şi Australia, disputată de Stadionul Twickenham din Londra, cea care avea să încheie ediţia a 8-a a Cupei Mondiale. Deşi pare surprinzător, cele mai bune două naţionale de rugby din lume nu s-au întâlnit niciodată într-o finală a unui turneu final, deşi la ora jocului fiecare se lăuda cu câte două titluri.

Dacă Noua Zeelandă a revenit într-o finală după 4 ani, în schimb Australia nu mai reuşise acest lucru de 12 ani. Iar ultimul trofeu cucerit de Wallabies a fost în urmă cu 16 ani. Înaintea finalei de sâmbătă seara, cele două reprezentative au avut câteva lucruri în comun, printre altele faptul că au câştigat ultimul titlu în faţa Franţei.
Noua Zeelandă a intrat destul de tare în această finală şi după câteva încercări de a sparge defensiva adversarei, MA Nonu fiind omul care a ieşit în evidenţă, a avut şi prima şansă de a înscrie, dintr-o lovitură de pedeapsă. Dan Carter şi-a potrivit balonul şi a transformat cu siguranţă (scor 3-0, min. 8).

 

Replica selecţionatei Wallabies nu s-a lăsat mult aşteptată, după numai 6 minute fiind restabilită egalitatea. Australia a beneficiat însă de două gafe în defensivă ale adversarilor, iar Bernard Foley a înscris tot dintr-o lovitură de pedeapsă.

Imediat, selecţionata All-Blacks a plecat din nou în atac şi a încercat să hărţuiască în permanenţă apărarea adversă. Dominarea teritorială a început să devină tot mai susţinută – 81% (min. 25), însă australienii au rezistat pentru moment cu brio, reuşind să blocheze orice tentativă mai îndrăzneaţă a rivalilor. Noua Zeelandă nu a ajuns cu balonul în terenul de ţintă, dar a preluat din nou conducerea după un blocaj la gât al lui Sekope Kepu. Acelaşi Dan Carter a transformat lovitura de pedeapsă, iar scorul a devenit 6-3 în minutul 27.

De această dată, reacţia Australiei a întârziat să apară, având în faţă o echipă aflată în vârf de formă sportivă. Ba mai mult, după o perioadă echilibrată de câteva minute, Noua Zeelandă s-a dezlănţuit înainte de pauză. După ce acelaşi Carter a făcut 9-3 (lp), Nehe Milner-Skudder a pătruns în terenul de ţintă şi a culcat balonul. Carter a convertit eseul, iar selecţionata All-Blacks a intrat la pauză cu un rezultat confortabil: 16-3!

Statistica înregistrată la pauză a confirmat faptul că Noua Zeelandă a fost naţionala care a controlat aproape în totalitate primele 40 de minute:

dominare teritorială: 79%-21%
posesie 71%-29%
metri alergaţi cu balonul în mână: 293 vs 110

Totodată, Noua Zeelandă a stabilit şi o nouă premieră în istoria unei finale de Cupă Mondială, cele mai multe puncte (16) realizate de o naţională în prima repriză.

Australia s-a apropiat periculos de terenul de ţintă al Australiei abia în minutul 50! Din acel moment a şi renăscut

La reluare, tot Noua Zeelandă a fost cea care a fost la comandă. Ca şi în prima repriză, MA Nonu a avut "explozie" în picioare. Acum, jucătorul de 33 de ani, aflat la final de carieră, a făcut o cursă solitară după ce a scăpat de mai multe placaje şi a reuşit al doilea eseu al finalei. Carter a avut prima şi singura ratare, astfel că scorul a rămas 21-3 (min. 43).

Australia s-a apropiat periculos de terenul de ţintă al adversarilor abia în minutul 50! La scurt timp s-a consemnat şi un moment important al partidei. Ben Smith a văzut cartonaşul galben pentru un placaj periculos, astfel că neo-zeelandezii au rămas în inferioritate numerică pentru următoarele 10 minute. Iar Australia a profitat cu vârf şi îndesat!

Pentru început, selecţionata Wallabies a culcat balonul în terenul de ţintă prin Pocock (min. 53). Foley a convertit eseul, iar scorul a devenit 21-10 (min. 55).

Nici nu s-a reluat bine jocul de la centru, iar la o fază care nu anunţa nimic Australia a dat o nouă lovitură. Tevita Kuridrani a finalizat cu un eseu o acţiune de contraatac a echipei sale, Foley l-a transformat şi în mai puţin de 10 minute finala a fost relansată, 21-17 (min. 63).

Într-o perioadă în care partida a fost reechilibrată, Dan Carter a luat o decizie surprinzătoare, să înscrie dintr-un drop gol de la o distanţă destul de mare. Noua Zeelandă s-a desprins la un eseu distanţă cu 10 minute înainte de final (scor 24-17). Omul cu peste 1.500 de puncte înscrise pentru All-Blacks avea să fie şi jucătorul decisiv al finalei. După ce Australia a prăbuşit o grămadă la mijlocul terenului, transformerul neo-zeelandez a decis să încerce să aducă alte 3 puncte din lovitura de pedeapsă. Şi a reuşit să trimită balonul de la centru terenului dincolo de buturi pentru 27-17 (min. 75)!

Australia s-a aruncat cu disperare în atac, dar a pierdut mingea, reuşind chiar să pună pe contră Noua Zeelandă. Ben Smith, cel care îşi lăsase echipa în inferioritate, a trimis mingea înainte, Barrett a făcut o cursă de urmărire extraordinară şi a marcat un nou eseu. Dan Carter, cel care a şi fost declarat jucătorul meciului, a transformat cu siguranţă, iar selecţionata All-Blacks a pus mâna pe trofeu, după ce a câştigat cu 34-17.

prosport.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *