Actualitate

Noul Cod Contraventional baga frica in soferi

Duminica, 31 mai 2009, intra in vigoare noul Cod Contraventional al R. Moldova. Conform acestuia, daca veti incalca regulile de circulatie rutiera, nu veti mai scapa atat de usor ca pana in prezent. Noul cod prevede amenzi de la 60 pana la 3000 de lei. A fost introdus si un element nou de sanctionare a soferilor – cu puncte de penalizare, de la 2 pana la 100, in functie de gravitatea contraventiei.

Daca, timp de sase luni, un participant la trafic va acumula 15 puncte de penalizare, agentul de circulatie va transmite cauza in instanta de judecata pentru a fi luata decizia de privare de dreptul de a conduce pe o perioada de la sase la 12 luni. Punctele de penalizare se vor anula la trecerea a sase luni de la data primirii sau dupa ispasirea pedepsei. „Daca, anterior, politistul documenta contraventia, iar decizia era luata de agentii superiori sau de instanta de judecata, acum acest lucru va fi prerogativa agentilor de circulatie, cu exceptia deciziilor de suspendare a permisului”, ne-a spus Grigore Guzun, seful Directiei politie rutiera. Iar amenda va fi platita la banca.

Contravenientul este in drept sa achite jumatate din amenda, daca o plateste in cel mult 72 de ore din momentul stabilirii ei. Daca, insa, nu o va plati timp de 30 de zile, instanta o poate inlocui cu o amenda dubla, privarea de dreptul de a desfasura o anumita activitate, munca neremunerata in folosul comunitatii sau arest contraventional. Din 31 mai, conducatorii auto care se vor urca la volan in stare de ebrietate vor fi privati de dreptul de a conduce pe un termen de pana la trei ani. Pentru necuplarea centurii de siguranta si pentru vorbirea la telefon in timpul sofatului, soferii vor fi sanctionati cu amenzi de la 300 la 400 lei si cu trei puncte de penalizare. Similar vor fi pedepsiti si motociclistii care nu vor purta casca de protectie. In prezent, pentru aceste contraventii se aplica o amenda de 20 de lei. Conducerea unui vehicul fara numar de inmatriculare va fi sanctionata cu 500-600 lei si patru puncte de penalizare. Conducerea vehiculului cu permis de conducere de o categorie necorespunzatoare se va sanctiona cu 1000 de lei. Iar pentru conducerea vehiculului fara permis de conducere (cu exceptia conducerii in cazul instruirii, in prezenta instructorului) se va achita 1000-2000 de lei, cu aplicarea a trei puncte de penalizare.

In cazul in care veti uita acasa permisul de conducere, actul de inmatriculare a automobilului si polita de asigurare obligatorie, veti fi nevoit sa platiti 100 de lei. Depasirea vitezei de circulatie stabilita pe un sector anume de drum va fi pedepsita cu 400-1000 de lei. Stationarea sau parcarea in locuri interzise si neacordarea de prioritate legala pietonilor sau ciclistilor va va costa 200 de lei. Nerespectarea indicatoarelor rutiere de prioritate, a indicatoarelor de interzicere si de sens obligatoriu, a marcajului de pe partea carosabila a drumului privind acordarea dreptului prioritar de circulatie, dreptului de depasire a vehiculelor, a exigentelor de folosire a dispozitivelor de iluminat la caderea intunericului sau in conditii de vizibilitate redusa se va sanctiona cu 100-200 de lei si doua puncte de penalizare. Aceeasi amenda este prevazuta si daca nu veti avea asigurarea obligatorie; daca numarul de inmatriculare, din anumite motive, va fi indescifrabil, nestandardizat sau amplasat cu incalcarea standardului; daca nu veti respecta regulile de circulatie in zonele rezidentiale. Neglijarea semnalului de interzicere al semaforului sau a gestului de interzicere al agentului de circulatie va costa cel putin 500 de lei. Tot atat veti plati daca nu veti acorda prioritate trecerii vehiculului cu farurile de semnalizare de culoare albastra sau rosie si cu dispozitivele de semnalizare sonora speciala in functiune.

Daca nu veti opri la semnalul agentului de circulatie, veti achita 900-1000 de lei. Parasirea de catre vinovat a locului in care s-a produs accidentul rutier se va sanctiona cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de un an sau cu arest contraventional pe un termen de 15 zile. Si pietonii vor fi penalizati. Daca acestia vor traversa drumul si se vor deplasa pe partea carosabila in locuri interzise vor achita de la 100 pana la 200 de lei. Exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice in sistemul de franare sau in mecanismul de directie, in dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, exploatarea vehiculelor reutilate fara autorizatia de rigoare se va sanctiona cu amenda de la 300 pana la 400 de lei, cu aplicarea a trei puncte de penalizare. Aceeasi amenda este prevazuta si pentru conducerea unui vehicul care nu a fost inmatriculat in modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice.

Incalcarea, de catre conducatorul auto, a regulilor de circulatie rutiera soldata cu deteriorarea neinsemnata a vehiculelor, a incarcaturilor, a drumurilor, a instalatiilor rutiere, a altor instalatii sau a altor bunuri va fi sanctionata cu amenda de 600 lei si cinci puncte de penalizare. Incalcarea regulilor de securitate a circulatiei sau de exploatare a mijloacelor de transport ce a cauzat vatamare medie a integritatii corporale sau a sanatatii se pedepseste cu amenda de pana la 6000 de lei sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 180 la 240 de ore, sau cu inchisoare de pana la trei ani. Aceeasi actiune savarsita in stare de ebrietate se pedepseste cu amenda de 6000-10.000 lei sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 200 la 240 de ore, sau cu inchisoare de pana la patru ani. In toate cazurile va fi privat dreptul de a conduce mijloace de transport timp de trei-cinci ani. In cazul in care o persoana a fost grav accidentata sau chiar a decedat, pedeapsa cu inchisoarea poate fi trei-sapte ani.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *