Timpul Local

Noul presedinte UE, acuzat ca se poarta ca un “rege”

Herman Van Rompuy, noul presedinte al, a fost acuzat ca are "iluzii de grandoare". Astfel, Van Rompuy a provocat uimire la Bruxelles dupa ce a incercat sa organizeze primul sau summit EU, dedicat unei mai mari
uniuni economice, intr-un palat.

Dupa presiuni din partea capitalelor europene, Van Rompuy a schimbat locatia summitului la alta cladire prestigioasa, dar mai putin regala, la cateva sute de metri de cladirea de birouri unde se intalnesc liderii UE.

Cu toate acestea, diplomatii prezic "haos" la intalnirea liderilor UE de saptamana viitoare in prost echipata, dar ornata, Biblioteca Solvay, o biblioteca mica, veche de 100 de ani care nu are nici macar cabine pentru translatori.

Discutiile, organizate in doua sesiuni, se vor concentra pe propunerea lui Van Rompuy de a da UE o "guvernare economica" mai mare urmare a recesiunii si dupa implementarea Tratatului de la Lisabona.

Van Rompuy, care este presedinte al Consiliului Europea, institutia ce reprezinta liderii UE, initial a avut ideea sa organizeze summitul la Palais d’Egmont, palat din secolul 18 in Bruxelles.

"Aceasta trebuia oprit. Cine se crede, vreun fel de rege?," intreba un diplomat, in timp ce staful presedintelui sustinea ca acesta ar fi vrut ca atmosfera pentru dialog sa fie una intima.

Van Rompuy deja a provocat valva prin convocarea summitului extraordinar din 11 februarie, si prin insistenta ca doar el sa realizeze un document ce sa propune obiective economice pentru anul 2020 la nivel european.

Dupa Antena3

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *