Carte

Noutăţi editoriale: O lucrare de o reală utilitate practică

E şi natural, pe timpuri, unica sursă de informaţie adecvată pentru populaţie era cartea.

Astăzi, cu părere de rău, locul central îl ocupă computerul cu toate diversităţile lui nemărginite. Dar, totuşi, cartea a rămas carte, fie de câteva zile, de veacuri, de milenii. Cred că aceeaşi soartă o aşteaptă şi monografia „Reglementarea administrativ-juridică a Sistemului naţional de paşapoarte în Republica Moldova”, scrisă de Alexandru Arsenie, doctor în drept, conferenţiar universitar şi Leontie Suholitco, specialist în materie.

Ideea lansării monografiei nu a fost spontană, dar, discutată, analizată, apoi, propusă spre editare în ultima variantă pe care o puteţi răsfoi cu îndrăzneală, creaţie şi, de ce nu, în mod critic.

Autorii au creat un tablou bine determinat în planul istorico-juridic al acestei probleme, ţinând cont de alte opinii, păreri, sugestii, formulări etc.
De menţionat faptul că autorii au consultat o serie de hotărâri şi decizii ale Curții Constituţionale a RM, Parlamentului RM, Guvernului RM destul de reuşit şi convingător.

Paşapoartele oficiale sunt:
 paşaportul cetăţeanului RM;
 paşaportul diplomatic;
 paşaportul de serviciu;
 paşaportul de apatrizii;
precum şi buletinele:
– buletinul de identitate a cetăţeanului RM;
– buletinul de identitate.

Un rol diferenţiat reprezintă permisul de şedere pentru cetăţenii străini care au domiciliu permanent în RM, permisul de şedere pentru cetăţenii străini şi apatrizii cu domiciliu temporar în RM. Toate aceste lucruri sunt descrise în monografie sub aspectul lor administrativ-juridic de importanţă social-cotidiană. Zic aşa, deoarece noi cu toţii ne folosim de aceste documente permanent, oriunde ne-am afla, în Ţară sau în afara hotarelor ei.

Astăzi, ca niciodată, avem nevoie de claritate limpede cu privire la migraţia populaţiei, evidenţa tuturor persoanelor care locuiesc pe teritoriul Moldovei, pregătirea şi asigurarea diferitor acte de identitate, acumularea şi păstrarea datelor oficiale a cetăţenilor RM şi multe altele.

Acum suntem martori şi participanţi în procesul de dobândire a cetăţeniei sub diferite aspecte:
– prin naştere;
– recunoaştere (este foarte importantă, personal m-am ocupat cu problema în cauză);
– naturalizare.

Aici autorii menţionează, că la rezolvarea cu succes a acestei probleme, trebuie să ne conducem de Legea Supremă a RM – Constituţia, în special de articolul 16 unde se stabileşte ferm că toţi cetăţenii RM sunt „egali în faţa legii şi a autorităţilor publice fără deosebiri de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială”.

Cele șase capitole ale monografiei formează o structură logică în plan istorico-juridic, adică, observăm, analizăm şi concluzionăm la concret.
În conţinutul de anexă autorii ne fac cunoştinţă cu lista Componenţei Comisiei pentru elaborarea paşaportului cetăţeanului RM, paşapoartelor oficiale şi diplomatice – semnată de primul preşedinte a RM, Mircea Snegur. Avem posibilitatea să facem cunoştinţă preventivă cu acele formulare pe care le vom completa la momentul eliberării paşapoartelor.

Această monografie va fi de real folos tuturor organizaţiilor juridice, nonguvernamentale, profesorilor şi studenţilor facultăţilor de drept şi tuturor celora ce se interesează de reglementarea administrativ-juridică a Sistemului Naţional de paşapoarte în RM. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *