Actualitate

Nu doar Google dezvoltă un autopilot pentru maşini. Iată ce au reuşit ruşii de la Yandex / VIDEO

Important este de menţionat că, în mare parte, automobilul a rulat pe traseul federal M7 „Volga” care este un drum bine marcat şi a respectat limitele de viteză datorită funcţiei de recunoaştere a indicatoarelor rutiere.

Reprezentanţi ai Yandex.Taxi au declarat că în spatele volanului se afla un pilot de test. Acesta era gata oricând să preia controlul maşinii, însă călătoria s-a realizat automat în proporţie de 99%.

Scopul călătoriei a fost de a testa mașina pe un drum extraurban într-o varietate de condiții rutiere. Pe parcursul deplasării, calitatea asfaltului si a marcajelor rutiere deseori se schimba, lăţimea drumului se lărgea şi se îngusta, vremea a fost însorită sau ploioasă. O parte din deplasare a avut loc pe timp de zi, iar alta pe înserate.

În timpul unor astfel de teste, sistemul de pilotare automată al Yandex.Taxi colectează date despre situația în trafic şi ulterior acestea sunt folosite pentru auto instruirea tehnologiei. Testele sunt organizate pe tot parcursul anului, inclusiv iarna. În filmuleţul de mai sus, funcţionarea autopilotului este arătată pe un ecran din dreapta şoferului, însă afişajul a fost blurat.

Mașina de teste a Yandex.Taxi este echipată cu o serie de camere, un LIDAR pentru scanare la 360 de grade, un radar şi o serie de senzori auxiliari care includ receptoare GLONASS/GPS, instrumente de măsurat, etc.

Amintim că şi ruşii de la KAMAZ dezvoltă un sistem de pilotare automată, iar subdiviziunea Waymo a Google, analogică într-o oarecare măsură cu cea a Yandex, a comandat în acest an câteva mii de electromobile Jaguar I-PACE pentru a le folosi cu tehnologii în transportul de persoane.

Sursa: autoblog.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *