Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 26 Iunie 2018, ora 10:40

Nu doar Google dezvoltă un autopilot pentru maşini. Iată ce au reuşit ruşii de la Yandex / VIDEO

Marime Font

Un vehicul cu sistem de pilotare automată, dezvoltat de subdiviziunea Yandex.Taxi, a făcut prima călătorie pe o distanţă lungă şi timp de 11 ore. Maşina, o Toyota Prius, s-a deplasat de sine stătător peste 780 de kilometri între oraşele Moscova şi Kazan.

Important este de menţionat că, în mare parte, automobilul a rulat pe traseul federal M7 „Volga” care este un drum bine marcat şi a respectat limitele de viteză datorită funcţiei de recunoaştere a indicatoarelor rutiere.

Reprezentanţi ai Yandex.Taxi au declarat că în spatele volanului se afla un pilot de test. Acesta era gata oricând să preia controlul maşinii, însă călătoria s-a realizat automat în proporţie de 99%.Scopul călătoriei a fost de a testa mașina pe un drum extraurban într-o varietate de condiții rutiere. Pe parcursul deplasării, calitatea asfaltului si a marcajelor rutiere deseori se schimba, lăţimea drumului se lărgea şi se îngusta, vremea a fost însorită sau ploioasă. O parte din deplasare a avut loc pe timp de zi, iar alta pe înserate.

În timpul unor astfel de teste, sistemul de pilotare automată al Yandex.Taxi colectează date despre situația în trafic şi ulterior acestea sunt folosite pentru auto instruirea tehnologiei. Testele sunt organizate pe tot parcursul anului, inclusiv iarna. În filmuleţul de mai sus, funcţionarea autopilotului este arătată pe un ecran din dreapta şoferului, însă afişajul a fost blurat.

Mașina de teste a Yandex.Taxi este echipată cu o serie de camere, un LIDAR pentru scanare la 360 de grade, un radar şi o serie de senzori auxiliari care includ receptoare GLONASS/GPS, instrumente de măsurat, etc.

Amintim că şi ruşii de la KAMAZ dezvoltă un sistem de pilotare automată, iar subdiviziunea Waymo a Google, analogică într-o oarecare măsură cu cea a Yandex, a comandat în acest an câteva mii de electromobile Jaguar I-PACE pentru a le folosi cu tehnologii în transportul de persoane.


Sursa: autoblog.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul