Moldova

Nu există nicio dovadă că tehnologiile OMG sunt mai riscante decât tehnologiile convenţionale de ameliorare

Raportul CCEAS, publicat în iunie trecut, avertizează asupra „consecinţelor ştiinţifice, economice şi sociale grave ale politicii actuale a Uniunii Europene faţă de culturile modificate genetic”, spunând că ţările europene ar trebui să reconsidere respingerea pe scară largă a tehnologiei. Studiul a venit ca o lovitură pentru ecologiştii care se opun OMG (organismele modificate genetic), mai ales că raportul a primit sprijin şi din partea Academiilor Naţionale de Ştiinţă din toate statele membre ale UE, plus Norvegia şi Elveţia.

În plus, consilierul-şef pe probleme ştiinţifice al UE, Anne Glover, a declarat într-un interviu acordat EurActiv că susţine raportul: „Concluziile raportului se bazează pe cele mai solide dovezi şi susţin concluziile sale din toată inima (…) Nu există nicio dovadă că tehnologiile OMG sunt mai riscante decât tehnologiile convenţionale de ameliorare şi acest lucru a fost confirmat în mii de proiecte de cercetare”.

În Europa, ţările care nu vor apela la OMG se vor confrunta cu probleme în ceea ce priveşte utilizarea îngrăşămintelor, a resurselor de apă şi degradarea solurilor, se arată în raport, menţionând că îmbunătăţirea randamentelor agricole pentru principalele culturi au fost limitate sau inexistente în ultimul deceniu.

CCEAS a încercat să lămurească şi acuzaţiile care vin din partea ecologiştilor conform cărora majoritatea studiilor ştiinţifice privind siguranţa OMG este părtinitoare, deoarece acestea sunt efectuate de către cercetători care sunt plătiţi de grupurile industriale de lobby.

Timpul.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *