Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:55
Abonamente

Frumusețe 4 Iunie 2010, ora 09:10    Din editia print

Nu faceţi grevă la bijuterii!

Marime Font
Imagini: 3

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Acesta este îndemnul Lorinei Bălteanu, scriitoare, psiholog şi, iată, mai nou - creatoare de bijuterii, îndemn făcut cu ocazia propriei expoziţii de bijuterii „L’ORINA - În numele trandafirului” inaugurată la Bucureşti.

Prezentarea a avut loc la Muzeul municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu, a durat trei zile şi nu a dus lipsă de vizitatori şi, mai ales, vizitatoare care au admirat ore bune inedita colecţie. O colecţie care a avut ca temă de inspiraţie celebrul roman al scriitorului italian Umberto Eco „Numele trandafirului”, dimpreună cu muzica portugheză.

Despre această pasiune originală, Lorina Bălteanu spune că „s-a întâmplat după naşterea fiicei”, fiinţa care i-a schimbat radical viaţa şi care a ajutat-o „să o umple de frumos”. Fiind cunoscută drept o fire non-conformistă, fapt pe care chiar ea însăşi îl recunoaşte, Lorina Bălteanu spune că această calitate - non-conformismul - se răsfrânge nemijlocit şi asupra operei sale. Nu exclude că în colecţia ei admiratoarele pot găsi totuşi şi o undă de romantism. Dar vede acest fir de melancolie îmbinat mai degrabă cu „un pic de glumă, de ironie, adică exact cât are nevoie o femeie de asta”. Şi pentru că întreaga ei îndeletnicire şi operă este dedicată sexului frumos, Lorina Bălteanu spune că prototipul de femeie care abordează stilul bijuteriilor sale trebuie să fie mai degrabă unul „complicat, diferit, divers şi plin de surprize”. Iar acesta este un motiv serios pentru care colecţia Lorinei Bălteanu este una îndrăzneaţă şi îşi permite să includă: ceasuri, nasturi, „ţinte, şi tot ce mai găsesc pe drum”, încheie artista zâmbind larg.
Marea actriţă Stela Popescu, o admiratoare feroce a colecţiei şi, totodată, naşa de botez a fiicei Lorinei Bălteanu, spune că nu a mai văzut o asemenea expoziţie de bijuterii de autor. „Am văzut ceva pe la Paris, dar majoritatea se bazau pe valoarea metalului, pe când aici e cu totul altceva. Acest altceva este unic, plin de o cascadă de culori. Parcă ar fi o ploaie de struguri. Din obiecte vechi, foarte vechi, Lorina face un adevărat colier. Îl adună, îl stilizează, îl amestecă, aşa cum ştie ea, cu alte lucruri şi el devine o bijuterie splendidă”. Actriţa este de părere că fiecare femeie vrea şi trebuie să aibă „o bijuterie unicat”. „Una cum nu are altcineva şi nu din cele care umblă pe toate drumurile”, atrage atenţia Stela Popescu. Iar Lorina Bălteanu, anume asta oferă prin colecţia ei. Stela Popescu, basarabeană la origine, ştie poate cel mai bine acest lucru. Mai cu seamă că, din colecţia ei, cum este şi firesc, nu lipsesc bijuteriile marca Lorina Bălteanu. Am întrebat-o dacă îi amintesc aceste bijuterii de Basarabia, locul copilăriei sale. „În primul rând Lorina îmi aminteşte tot timpul de Basarabia, pentru că eu sunt basarabeancă până în adâncul sufletului”, mi s-a confesat actriţa.
Chiar dacă spune că a terminat ce avea de făcut la Chişinău şi a urmat drumul Parisului, Lorina Bălteanu revine des la Bucureşti. Astăzi, ea spune că „dragostea de ţară este o noţiune foarte importantă”, motiv pentru care nu uită să revină în România pentru a-i arăta fiicei sale de unde se trage şi a o ajuta să se integreze ca să fie... „de aici”.Stela Popa, Bucureşti,
pentru TIMPUL

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md