Opinii și Editoriale

Nu permiteti o bomba ecologica in Moldova!

Acum un an, un grup de investitori din Cehia au sosit la Chisinau cu propunerea de a construi o centrala electrica la Ungheni. Ideea a fost acceptata de conducerea comunista, aflata in campanie electorala si, in prezenta lui V. Voronin, a fost sfintit in mare graba locul, au cantat fanfarele si au fost rostite discursuri despre investitii si locuri de munca.

Mai putin s-a vorbit despre faptul ca electricitatea ceha va fi produsa pe baza de carbuni. Dupa alegerile din vara, investitorii cehi au reluat insistentele si au obtinut recent o intrevedere cu premierul Vlad Filat. Oaspetii l-au informat despre stadiul de realizare a proiectului si au dat asigurari ca la constructia si functionarea centralei vor fi aplicate cele mai avansate tehnologii, care corespund tuturor normelor europene, in special, normelor ecologice, fara a prejudicia fonul ecologic din regiune.
Vlad Filat a fost de acord cu ideea ca R. Moldova ar putea avea o noua sursa de electricitate, insa le-a reamintit investitorilor ca pentru noua guvernare „este foarte important aspectul ecologic al proiectelor de acest gen”.

Toate bune pana aici, doar ca si guvernantii, si investitorii au uitat sa-i consulte pe ungheneni, asa cum s-ar fi procedat in Cehia, de exemplu. Iar unghenenii au punctul lor de vedere in legatura cu electricitatea din carbuni si au expediat luni o Adresare catre presedintele parlamentului, prim-ministru, Inspectoratul Ecologic de Stat, Centru de Medicina Preventiva, Consiliul raional Ungheni, primarul or. Ungheni, Consiliul Judetean Iasi si primarul orasului Iasi.

In Adresare, grupul de initiativa, format din aproape o suta de persoane, exprima dezacordul unghenenilor in privinta constructiei centralei termoelectrice, pe baza de combustibil solid (carbune si biomasa) la Ungheni.

„Problema majora a utilizarii carbunilor si biomasei este legata de volumul mare al emisiilor poluante. Stiti si dvs., stimati demnitari, ca unul dintre obiectivele strategiei UE este ca pana in 2015 statele membre sa inlocuiasca energia poluanta produsa din carbune cu energie ecologica, obtinuta in centralele eoliene, hidraulice, solare… Deci, UE vrea sa scape de aceste centrale, iar noi vrem sa le aducem aici”, scriu protestatarii de la Ungheni.

„Cu apa Prutului s-ar putea produce atata energie electrica, cat ar ajunge pentru toate statele din jur. De ce nu se construiesc hidrocentrale? Inca de fostul primar de Ungheni, dl Vrabie, a fost efectuat un studiu despre eficacitatea si productivitatea hidrocentralelor pe raul Prut. De ce oare toata Europa trece la producerea energiei electrice ecologic pure, iar noi invers?”, intreaba autorii Adresarii.

Ei le marturisesc demnitarilor de la Chisinau ca unghenenii au avut ocazia sa vada orasele din Europa, aflate in preajma centralelor electrice de acest tip. „Va asiguram ca este o priveliste ingrozitoare: toate casele si suprafetele imobile sunt de culoare cenusie si neagra din cauza funinginii care se depune, nu poti iesi afara intr-o haina alba, deoarece, momentan, se acopera cu puncte negre de funingine, frunzele pomilor sunt mici si nedezvoltate, chircite de funingine… Plamanii nostri, de asemenea, vor fi negri si batuti de funingine, iar peste vreo cativa ani se vor naste copii cu malformatii. Pentru noi, unghenenii, dar si pentru locuitorii din raza de 80-100 km, va dispare culoarea alba. Iar mirosul neplacut, rezultat de la arderea biomasei, ne va patrunde pana in oase”, se spune in Adresarea grupului de initiativa de la Ungheni.

„Stimati demnitari! Chiar nu va dati seama ce viitor ne pregatiti? Si asa suntem necajiti de crize economice, nitrati, conservanti etc. Nu ne mai luati si aerul pe care-l respiram!  Sa stiti ca nu va vom permite constructia termoelectrocentralei la Ungheni. Vom iesi in strada, vom protesta, vom sensibiliza toate mass-media, vom ridica toate ONG-urile de ecologie nationale si internationale, vom chema Green Peace-ul, vom cere ajutorul altor state.

Ne adresam catre noua guvernare democratica: fiti lucizi si nu permiteti o bomba ecologica in Moldova, stopati pieirea Moldovei! Speram mult in ratiunea si intelectul Dvs.!”, isi incheie mesajul de protest reprezentantii locuitorilor orasului Ungheni.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *