Atitudini

Nu poate divorţa, din „motive obiective”

Prima cauză e că are un soţ extrem de violent, care o ameninţă că, atunci când va începe procedura de divorţ, el va plăti la doi narcomani şi-i va demonstra că „divorţul nu este cea mai bună soluţie pentru o femeie”… A doua – cei doi copii pe care îi au împreună, ambii băieţi, de care tatăl lor nu vrea în ruptul capului să se despartă. Chiar dacă micuţii asistă zilnic la conflictele dintre părinţii lor şi o văd pe maică-sa mereu plângând şi cu ochii învineţiţi.

A treia cauză mi s-a părut însă mult mai importantă: eroina noastră nu poate divorţa… pentru să este juristă de profesie. Nu fiindcă juriştii nu ar avea dreptul la divorţ, ci pentru că ştie foarte bine legile şi este convinsă că, în faţa unui soţ violent, legislaţia moldovenească este neputincioasă. În alte ţări, cu legi mai echitabile, violenţa în cuplu se pedepseşte aspru – din moment ce a ajuns în instanţă, cazul este luat la control strict, soţii violenţi nu au dreptul nici să se apropie de fosta familie, în special de copii, până când judecata îşi dă verdictul. La noi, dacă ai avut nenorocul să-ţi cadă un bărbat cu harţag, în cel mai bun caz poţi obţine un loc temporar la „Casa Mărioarei”. Sau mergi să te plângi poliţistului de sector – dacă eşti plină de vânătăi, mai ai crezare, dar dacă ai fost abuzată doar verbal, stai mai bine acasă – pe nimeni nu-l interesează sudălmile şi cuvintele de ocară pe care şi le spun soţii la o ceartă.

Aceasta fiind situaţia, eroina noastră caută acum un bun psiholog, care ar ajuta-o să scape de stres şi să-şi înfrunte cu calm soarta…  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *