Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente
 
 
 

Finanţe 14 Martie 2016, ora 12:07

Nu-s dolari. Transnistria e lovită de o criză valutară

Marime Font

Foto: disput-pmr.ru

După criza economică profundă, regiunea transnistreană este afectată acum și de o criză de valută străină, în special de dolari. 

În doar șase luni, din 1 octombrie 2015 până pe 1 martie 2016, rezervele valutare ale Transnistriei au scăzut cu aproape două treimi, de la 34,3 milioane dolari la 12,3 milioane dolari. Doar în luna februarie rezervele valutare au scăzut cu aproape 6,4 milioane dolari, potrivit datelor oficiale de la Tiraspol. 
 
Criza afectează atât agenții economici care fac importuri, cât și marii producători din regiune care lucrează în baza materiei prime aduse din străinătate. Populația practic nu mai poate cumpăra valută, iar pe piața neoficială prețul dolarului și euro este mult peste cursul afișat de casele de schimb valutar, care oricum nu mai au ce vinde.

Administrația regiunii nu a ascuns că menține artificial nivelul rublei transnistrene, pentru a evita o sărăcire bruscă a populației. În condițiile în care și în Ucraina, și pe malul drept al Republicii Moldova valuta națională s-a depreciat destul de mult în ultimul an, produsele alimentare au devenit mai scumpe în Transnistria, iar oamenii au început să meargă pentru cumpărături în Ucraina sau pe malul drept al Nistrului.Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk a semnat un decret cu privire la măsurile de stabilizare a situației de pe piața valutară, prin care banca centrală este obligată să organizeze licitații pentru procurarea valutei doar o dată pe săptămână. Până acum, licitații de acest fel erau organizate în fiecare zi. Iar agenții economici vor putea cumpăra valută pentru achitarea contractelor doar dacă vor primi avizul pozitiv al unei comisii interdepartamentale. Din componența comisei vor face parte reprezentanți ai departamentelor de economie și de finanțe, ai comitetului de comerț, ai băncii centrale și ai KGB-ului din Transnistria. Sovietul suprem este invitat și el să delege un reprezentant în comisia care va aproba eliberarea de valută.
 
Oamenii se plâng că nu mai pot face transferuri în străinătate de pe conturile lor bancare, iar atunci când primesc bani din afară, băncile le dau nu valută, ci contravaloarea transferului în ruble transnistrene. Alți utilizatori semnalează că pe piața neagră dolarul, care este menținut oficial la 11,1 ruble, urcă la 12,5 ruble.

Sursa: europalibera.org

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md