Opinii și Editoriale

Nu vrem sa ne reprezinte un soi de impostor

Probabil ca aceasta intrebare retorica n-ar fi aparut, daca nu ni se umplea paharul cu ultima noutate, care am aflat-o din TIMPUL de la 25 ianuarie. Prin intermediul ziarului, vrem sa spunem ca este indusa in eroare opinia publica din RM si Italia despre existenta de mai multi ani a unei Asociatii social-culturale „Eminescu” in Reggio Emilia. Nu exista asa ceva nici de jure, nici de facto. Lucrul acesta il pot confirma peste 2000 de concetateni de-ai nostri care locuiesc in acest oras.

De mai multi ani, Tudor Grosu si-a asumat rolul de presedinte virtual al unei organizatii-fantoma. S-a delegat singur la toate evenimentele organizate de comunisti, a participat si la congresul emigrantilor, organizat de comunisti la Chisinau, despre care noi nu aveam nicio informatie, ci aflam din presa mai tarziu.

Evenimentele culturale in Reggio Emilia sunt organizate gratie parintelui Mihai Ciocarlan, de la biserica ortodoxa romana, la care participam cu o deosebita placere toti romanii, inclusiv cei basarabeni. Tudor Grosu nu poate reprezenta comunitatea noastra, chiar daca basarabeanul s-a refugiat in Romania acum 20 de ani… Nu a participat la campaniile electorale din aprilie si iulie 2009. Cunoastem problemele pe care le-a creat Primariei Chisinau – cere, fara rusine, drepturi pe care, din punct de vedere juridic, nu le merita.

Venind in Moldova, dar si in Italia, se prezinta ca presedinte al comunitatii moldovenilor, doctor-profesor Tudor Grosu. O persoana care obtine un asemenea titlu are anumite merite, este deosebita, dar el se comporta ca un adevarat impostor. Unde era el, ca… presedinte al asociatiei „Eminescu” in ziua de 17 ianuarie, cand moldovenii ii omagiau la Reggio Emilia pe Mihai Eminescu si Grigore Vieru? Dar peste o saptamana l-am vazut in capul mesei la intrunirea asociatiilor moldovenilor din Alexandria, Italia. Niciun moldovean din Reggio Emilia nu cunoaste cine l-a delegat la acel forum.

Ne adresam catre Ministerul de Externe de la Chisinau, indeosebi departamentului care se va ocupa de comunitatile moldovenilor din strainatate, ambasadelor, consulatelor noastre din diferite tari sa controleze activitatea unor asemenea comunitati, mai ales cea amintita, din Reggio Emilia. Speram ca, in viitor, sa avem o colaborare activa cu noii ambasadori, sa-i vedem la diversele noastre activitati culturale, la intrunirile cu concetatenii pentru a le asculta doleantele. Numai astfel vom putea contribui la dezvoltarea tarii noastre. Mentionam ca, la 1 februarie curent, un grup de tineri moldoveni au depus actele de inregistrare legala a Comunitatii moldovenilor din Reggio Emilia.

In numele moldovenilor din Reggio Emilia,

Nina Gorincioi-Cadoppi,
Denis Darie,Nicolae Sinchevici,
Ana Gherman, Victor Arhiri

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *