Editorial

Numai Filat ştie de ce moldovenii aşteaptă anotimpul vara

Toată ura împotriva curentului de gândire românesc, adunată în Filat de pe când era grănicer sovietic, apoi ministru de stat foarte activ şi pragmatic în guvernul Sturza, a fost canalizată împotriva lui Ghimpu. Omul acesta – pe Filat îl am în vedere – e de un cinism feroce, dă dovadă de o lipsă a bunului-simţ care te ofensează profund, el te tratează deschis ca pe un bolnav mintal, lipsit de judecată şi de memorie. Filat nu are nicio problemă în raport cu cuvântul dat; dimineaţă poate spune una, la amiază alta, iar seara să dezmintă sau să renunţe la ceea ce a spus dimineaţă şi la amiază. Lipsa lui de sinceritate a devenit proverbială, cei care îl ştiu nu se mai încred în cuvântul lui. Faptul că liderul PL a procedat cum a procedat trebuie explicat anume prin aceea că el ştie că altceva s-a pus la cale, nu alegerea V. Bacalu în funcţia de preşedinte, că Filat de fapt o foloseşte pe Bacalu pentru a-şi rezolva problemele de pe propria agendă politică. Când Filat a simţit că Ghimpu ar putea de data asta să-i „strice jucărica” s-a alertat şi şi-a ridicat toate trupele mediatice împotriva acestuia.

… În presă au apărut unele speculaţii vizavi de biografia candidatei la funcţia de preşedinte al R. Moldova, V. Bacalu. Astfel, se spune că un bunic de-al ei ar fi „fost ucis de un jandarm român”, că ea ar fi terminat o şcoală rusă din Chişinău, că a învăţat la Moscova, iar vara lucra ca ghid la… „Inturist”. (Lumea ştie ce organizaţie serioasă controla „Inturist”-ul sovietic.) În funcţie de ce se doreşte cu asemenea informaţii, poţi crea un chip suficient de… odios pentru o parte de moldoveni. Părerea mea însă e că, la modul onest şi corect, nu poţi judeca despre un om în baza acestor date. Ca să-ţi faci măcar o impresie sumară şi superficială despre un om (inclusiv candidat la preşedinţie), trebuie să-l vezi pe acest om, să-l asculţi, să ştii ce gândeşte şi cum gândeşte… M. Ghimpu exact asta a cerut. De ce dar i se sare în cap cu atâta înverşunare? Cei care au regizat acest urât spectacol numit „înaintarea candidaturilor” au făcut totul ca persoana înaintată de ei să nască întrebări, suspiciuni, speculaţii ş.a.m.d.

Acesta e stilul lui Filat. Referindu-se la chestiunea alegerii preşedintelui, el a declarat că e… „optimist”, subliniind totodată că „nu exclude şi varianta anticipatelor”. Fiţi atenţi la „logica” lui Filat: declarând că e „optimist” în privinţa alegerii preşedintelui, el optează ca… „alegerile să aibă loc la toamnă” şi avertizează că „nu va accepta ca alegerile anticipate, în cazul în care alegerile preşedintelui vor eşua, să fie organizate vara…”. De ce? ne întrebăm noi. Pentru că e cald? Sau pentru că… ce?! Răspunsul ni-l oferă tot atotştiutorul Filat: pentru că la vară „va avea loc Olimpiada de la Londra”.

Doamne, Dumnezeule! Filat e convins că toţi moldovenii aşteaptă vara nu ca să scape de iarnă, de frig, foame, de tarife inumane ş.a.m.d. – toate o emanaţie a guvernului condus de el -, ci pentru că va avea loc Olimpiada de la Londra. Asta-i culmea nesimţirii lui Filat. Reiese că, intrând, de exemplu, într-un sat şi întrebându-i pe ţărani de ce aşteaptă vara, toţi îţi vor răspunde într-un glas: aşteptăm vara ca să privim la televizor Olimpiada de la Londra!!! Vedeţi cu câtă măiestrie le îmbârligă Filat pe toate? Amestecă lucrurile aidoma unei vrăjitoare, el apare ca un magician, care le poate rezolva pe toate şi, principalul, induce ideea că el, ca nimeni altul, simte şi cunoaşte dorinţele tainice ale moldovenilor de la ţară şi de aceea a spus răspicat, trântind cu pumnul în masă, ca un stăpân ce este: Niciun fel de anticipate la vară, „nu doresc ca oamenilor să le fie luat acest spectacol frumos şi înlocuit cu unul, moale spus, de prost gust”. Spunând aceste cuvinte, el, indubitabil, se gândeşte la cu totul altceva, numai nu la moldovenii care nu vor putea privi Olimpiada de la Londra din cauza alegerilor anticipate… Acesta e Filat. Marele Filat. Filat Magnificul de la Lăpuşna! Ciudat, dar slugile lui din presă nu observă care-i, de fapt, adevăratul Filat?

Mare nesimţire, totuşi! Eu ştiu că moldovenii nu vor putea lăsa gospodăriile să meargă să urmărească Olimpiada pe viu la Londra. Dar va merge Filat, până atunci, bietul de el, care se jertfeşte pentru binele poporului, adună leu la leu, pentru un bilet la Londra. Parcă văd cum va cere viitorului preşedinte să-i dea concediu din cont propriu ca să ne poată reprezenta cu cinste în tribunele stadioanelor din Londra. Iată ce a zis el la acest subiect: „Am fost aproape la toate meciurile naţionalei de fotbal a Moldovei şi vreau să merg să-i susţin pe sportivii noştri chiar de pe arenele de la Londra”. Foarte bine, Vlăduţ, aşa să faci. Poporul nostru de asta are acum nevoie – de un preşedinte care să te asculte doar pe tine, să-ţi semneze ţie orice, dar fără să îndrăznească să te întrebe ceva, cu atât mai mult ceva neplăcut. De aia şi Ghimpu trebuie bătut şi discreditat – de ce se pune în faţa premierului iubit?

Alegerea preşedintelui, anticipatele şi Jocurile Olimpice de vară de la Londra. Ameţitoare perspectivă! Iar noi mai punem la îndoială faptul dacă talibanii roşii redevin sau nu populari în R. Moldova.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *