Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:33
Abonamente

Moldova 22 Mai 2020, ora 09:40

opinieNumai protejându-l pe Dodon va reuși Stoianoglo să demonstreze că este un procuror independent și antioligarhic

Marime Font

 

Imaginile video cu președintele Dodon acceptând o pungă (un „kuliok”) cu bani de la Plahotniuc nu sunt relevante și bine face procurorul general că le ignoră.

Filmul e prea scurt

În primul rând, filmarea e de foarte scurtă durată, „de doar 15 secunde”, și nu se pot trage concluzii serioase privind coruperea unui președinte, cogeamite șef de stat, în baza acestor imagini caleidoscopice. E adevărat, dacă punem la socoteală și imaginile precedente, în care Dodon explică de ce e nevoit să ceară bani de la Plahotniuc, durata e mai mare, dar nu suficientă pentru reputația unui stat suveran. Să fi fost un video de măcar 15 minute, se mai putea discuta. Chiar dacă statul nostru nu e mare, aceasta nu înseamnă să facem rabat la demnitate statală.

Dodon nu este egoist, nu ia banii pentru el

Mai cu seamă că Dodon spune clar că nu ia banii pentru el personal, ci pentru „plata salariilor” tovarășilor săi și nu o face din capul său, ci la indicația lui Kozak (a se vedea în acest sens imaginile video pe care Procuratura Generală le-a ignorat deja, în care Dodon recunoaște că primește până la 1 milion de euro lunar de la Moscova), fiindcă nu se poate ca Rusia să întrețină la nesfârșit un partid din Republica Moldova, nu-i așa? Iarăși, avem noi mândrie națională sau nu? E rândul lui Plahotniuc să finanțeze socialiștii, a transmis Kozak prin Dodon, iar indicațiile Moscovei, după cum se știe, nu se discută.

Un candidat solid

Chiar dacă lui Dodon i-au mai venit niște bani prin Bahamas, chiar dacă el cheltuiește mai mult, mult mai mult decât câștigă, să nu uităm că îl mai ajută și părinții, l-a mai ajutat și Erdogan în schimbul celor șapte profesori turci dați pe mâna lui puternică, de aceea „pșâdintele” trebuie lăsat în pace, de ce să-l deranjăm cu fleacuri, căci e un candidat solid, cu șanse mari la Președinție. O mai ia el pe arătură, la propriu și la figurat, dar aceasta probează dragostea lui fierbinte de popor.

S-a filmat fără acordul lui Dodon

În al doilea rând, imaginile vin de la Plahotniuc, el a filmat fără să ceară acordul lui Dodon și evident a ales doar cadrele negative. Poate în altele Dodon arată mai onest, mai dârz, mai principial, mai patriot. Prin urmare, insistăm să vedem filmul întreg, nu episoade selectate de oligarhul răzbunător.

Rusia nu este interesată de noi

Maia Sandu, Andrei Năstase trebuie să se împace cu Dodon, să uite supărarea, să-i mai dea o șansă și să-l ajute să câștige alegerile prezidențiale, ca apoi toți trei împreună să continue dezoligarhizarea și, firește, să continue relațiile echilibrate cu Rusia, care, de altfel, nici nu e interesată de noi.

Ea are destulă bătaie de cap cu încorporarea Belarusului, căci Lukașenko se încăpățânează să rămână independent, apoi trebuie îmblânzită și realipită Ucraina și abia după aceea vine rândul Republicii Moldova. Până atunci, nu avem ce ne agita, ne punem în piept panglica pobedei, ne integrăm frumușel în „russki mir”, în Uniunea Eurasiatică și așteptăm răbdători până când Rusia va fi pregătită să ne înghită și pe noi, trăgându-ne de lanțul transnistrean.

A doua sută de grame

Maia Sandu și Andrei Năstase trebuie să-și mai tempereze preferințele geopolitice, fiindcă, după cum spun rușii, celui de sus îi plac trei încercări. Din prima sută de grame, mai spun ei, nu poți înțelege gustul votcii. A doua sută de grame, al doilea pahar, adică a doua alianță ACUM-PSRM va merge cu siguranță mai bine, iar a treia va cea mai reușită, spre satisfacția tuturor putinofililor platonici și absolvenților de cândva ai cursurilor KGB, convertiți la bloggerism.

Mesagerul veștilor rele

Și încă ceva. Cred cu tărie că practica antică a pedepsirii (a uciderii, ca să fim sinceri) mesagerului care aduce vești proaste trebuie reintrodusă în republicuța noastră. Și primul candidat la glorie negativă trebuie să fie deputatul Iurie Reniță, care a venit cu o veste proastă în cel mai nepotrivit moment, făcând publice imaginile care îl compromit pe președintele Dodon când acestuia îi era lumea mai dragă. Bine că procurorul general Alexandru Stoianoglo s-a priceput să iasă imediat în fața jurnaliștilor și să anunțe că l-a descoperit pe beneficiarul miliardului furat, Plahotniuc, și pe martirul londromatului rusesc, Platon. Astfel, semnificația imaginilor cu Dodon și „kuliok”-ul buclucaș a fost puțin bruiată. În condițiile în care nici nu se știe cu precizie câți bani erau în punga respectivă (doar dacă Plahotniuc nu va pune la dispoziția deputatului Reniță imagini suplimentare, căci din spusele lui Dodon au fost mai multe pungi - „iar îmblați cu kulioașele”), refuzul procurorului general de a se autosesiza în acest caz trebuie salutată, chiar dacă alți procurori spun că astfel a fost încălcată legea.

Arestați-l pe Candu!

Fără îndoială, deputatul Reniță a făcut jocul oligarhului care a urmărit scopul abaterii lui Stoianoglo de la căutarea miliardului, dar, din fericire, procurorul general, care a fost atacat de oligarhie înainte de a candida la acest post, nu s-a lăsat provocat. La urma urmei, un președinte luând o sumă minoră de bani (în pungă nu putea să încapă mai mult de un milion de euro) nu reprezintă o prioritate pentru justiția noastră.

Loading...


Și - da! – trebuie arestat Candu! Să fie băgat în locul lui Platon! Prea s-a activizat el, de parcă nu Dodon, ci nașul său ar fi președinte. Procurorul care și-a băgat nasul în oala finanțării PSRM a fost pus bine la punct! Numai protejându-l pe Dodon va reuși Stoianoglo să demonstreze că este un procuror independent și antioligarhic!

PS: Rog adversarii vaccinării obligatorii contra Covid-19, care vor să preîntâmpine astfel introducerea în corpurile lor a micro- și nanocipurilor și a altor dispozitive cu „efecte adverse”, concepute de Bill Gates, ca să-i poată controla pe oamenii de pe glob prin intermediul tehnologiei 5G, să ia în considerare faptul că textul de mai sus e un pamflet.

NICOLAE NEGRU / ziarulnational.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 11:42

IMPLICAREA Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

IMPLICAREA Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 10:43

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Mai exact, este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din R. Moldova, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 09:44

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Un angajat din cabinetul președintelui unei fracțiuni parlamentare a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 08:09

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei Foto: simbol

Europa îşi accelerează luni întoarcerea către aparenţa unei normalităţi - de la deschiderea Coloseumului la Roma şi până la deschiderea magazinelor la Moscova - în faţa pandemiei covid-19, care continuă să facă ravagii în America Latină, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:53

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și-ar putea sista activitatea, după ce doi ofițeri de sector au fost testați pozitiv cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 07:27

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

Opt minute și 46 de secunde a stat ofiterul de poliție Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, potrivit unei reconstituiri a presei americane. New York Times a pus cap la cap filmările de pe camerele de supraveghere din zonă, dar și ale martorilor, făcând filmul...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 06:36

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni desfăşurarea la data de 1 iulie a unui referendum de adoptare a reformei constituţionale prin care ar obţine dreptul de a efectua două mandate suplimentare începând din 2024, transmit AFP şi dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 05:41

Lecţia practică de gramatică „Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22)

„Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22) Din editia print / Foto: happyhints.com

● „încerc dar nu merge” Pe crawlul de la televizor am văzut scris: O persoană a murit iar alte trei au fost rănite.  De ce nu e corect? Înainte de conjuncţiile coordonatoare adversative (dar, iar, însă, ci) se pune întotdeauna virgulă....

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 01:34

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane, informează AFP, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 00:55

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cafeaua, alături de vinul roşu şi de ciocolată se află pe lista plăcerilor de care te poţi bucura deoarece, consumată moderat, aduce numeroase beneficii organismului şi sănătăţii tale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iunie 2020, ora: 00:39

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Iubaretii Venus si Marte sunt pe cale sa se intalneasca. Si ce imbrastisare pasionala! Venus, in miscare retrograda, nu are magia sa obisnuita. Ii lipsesc toate “accesoriile” si nu ii prea arde de jocuri in dragoste. Insa, Marte in Pesti, asteapta de ceva vreme si nu e pregatit pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 00:20

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

 23 august 1944 a reprezentat un moment de turnură în istoria României. Dincolo de versiunile oficiale ale acestui eveniment şi în special cele ale celor care au făurit acest moment, există însă şi o părere a învinsului. Mareşalul Antonescu a lăsat...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 00:15

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în timp ce se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Tragedia s-a produs la orele aproximativ la orele 14:23 în raionul Cantemir. Toți cei patru membri ai echipajului au decedat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)