Actualitate

Numărul actelor obligatorii necesare vămuirii va fi redus

Informația despre toate acte permisive (certificate, licențe, autorizații) necesare importului/exportului va fi mai accesibilă prin accesarea unei baze de date automatizate – TARIM (Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova), care este gestionată de Serviciul Vamal.

În acest scop, a fost instituit un grup de lucru interministerial, care va revizui toate acte permisive la import/export, în vederea stabilirii exacte a codului mărfii pentru care acestea se aplică. In baza codificării, informația va fi introdusa în TARIM, și va putea fi consultată de toți agenți economici pe pagina Serviciului Vamal www.customs.gov.md.

De menționat, că până în prezent TARIM, cuprinde informație despre taxe și impozite percepute la trecerea frontierei, însă odată cu completarea acestuia cu acte permisive, această baza de date va deveni unică sursa oficială de informare despre toate măsurile aplicabile la import/export. Mai mult, nici-o măsura de reglementare a importului/exportului nu va putea fi aplicată dacă nu va face referința la codul mărfii și nu se va regăsi în TARIM, lucru care va aduce o mai bună transparență și previzibilitate antreprenorilor.

Concomitent, grupul de lucru va revizui cerințele privind actele necesare vămuirii, cu scopul de a reduce numărul acestora și stabilirii listei minime de date și documente care sunt obligatorii de a fi prezentate organului vamal în vederea acordării liberului de vamă. Astfel, atât pentru export, cât și pentru import se va propune reducerea numărului de acte obligatorii până la 3 și anume: act comercial (invoice), documente de transport și, pentru anumite categorii de mărfuri, act permisiv. În prezent, conform clasamentului Băncii Mondiale ”Doing Business”, pentru export sunt solicitate 9 acte obligatorii, iar pentru import – 11.

Proiectele de acte normative elaborate de Grupul de lucru vor fi înaintate spre aprobare Guvernului cel târziu în trimestrul III 2015.

sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *