Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Politică 17 Octombrie 2017, ora 11:50

Numărul de rapoarte pe care le fac profesorii ar putea fi redus, programul școlar - optimizat, iar mai multe taxe pe care le achită profesorii - eliminate

Marime Font

Declarația a fost făcută de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului de după ședința săptămânală a democraților. 

Potrivit lui Plahotniuc, profesorii s-au plâns, în repetate rânduri, pe volumul imens de rapoarte și evaluări pe care au fost impuși să le facă, în urma reformei în Educație.

”Și părinții mei au fost profesori, și eu îmi amintesc, de pe vremea când eram elev, că ei acasă, în majoritatea timpului liber se pregăteau pentru lecțiile care urmau să le aibă ziua următoare, neavând, din această cauză, aproape deloc timp pentru noi, copiii. Dacă, pe lângă toate astea, urmare a acestei reforme, profesorii au fost impuși să mai facă încă un volum imens de rapoarte și evaluări, constatăm, din păcate, că lucrurile în acest domeniu s-au schimbat în direcție rea”.Vlad Plahotniuc a mai spus că susține atestarea și evaluarea corectă a profesorilor, însă nu poate fi obținută o creștere a calității profesorilor printr-o birocratizare apăsătoare.

„Vom propune să simplificăm procedurile pentru profesori, și să le păstrăm doar pe cele strict necesare, pentru ca timpul lor să fie investit în pregătirea profesională și în comunicarea cu elevii și nu în rapoarte și evaluări pe care au fost impuși să le facă”, a spus președintele PDM.

Un alt aspect discutat a fost taxele suplimentare pe care trebuie să le achite profesorii, urmare a aceleași reforme, care sunt sufocați nu doar de rapoarte, dar sunt obligați să plătească taxe pentru cursuri de formare continuă și să suporte costuri logistice.

„Împreună cu colegii am solicitat astăzi reprezentanților Partidului Democrat din Guvern să găsească de urgență soluții pentru a elimina aceste taxe nedrepte, achitate de profesori”, a spus Plahotniuc.

Șeful democraților a mai adăugat că Guvernul evaluează, în prezent, posibilitățile de a majora din nou salariile profesorilor.

O altă problem abordată la briefing a fost legată de programul de învățământ, care, potrivit părinților și profesorilor, este supraîncărcat.

„Doamna ministru Monica Babuc ne-a prezentat în ședință o primă evaluare, dar și foarte bune propuneri în legătură cu acest subiect, și Partidul Democrat este gata să sprijine soluțiile și modificările legislative care se propun. Ne dorim și susținem plenar elaborarea unui program de instruire mai adaptat psihologiei elevilor, care să sporească eficiența procesului educativ”, a adăugat Vlad Plahotniuc.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md