Actualitate

Numărul tinerilor din Republica Moldova este în continuă scădere

Pe parcursul ultimilor patru ani, se atestă o descreştere a populaţiei cu vârsta de 14-19 ani – cu 45 de mii persoane. Numărul persoanelor de 20-24 ani a scăzut cu 61 de mii, iar numărul persoanelor de 25-29 ani este în scădere cu 31 de mii.

În scădere continuă este și numărul elevilor și studenților. În ultimii cinci ani, numărul de studenți în învățământul superior înregistrează o tendință descendentă la toate tipurile de programe de studii. Femeile predomină în învățământul superior, atât la nivelul ciclului de licență, cât și master. În anul de studii 2017-2018, proporția femeilor în numărul total de studenți este de 58 la sută.

Fiecare al cincilea tânăr de 18-24 ani a părăsit timpuriu sistemul educațional, preponderent cei de la sate – de două ori și jumătate mai mulți față de tinerii de la orașe.

Sursele principale de venit ale tinerilor sunt salariul și mijloacele financiare din partea părinților. Veniturile variază semnificativ în funcție de grupul de vârstă. Trei din zece tineri sunt ocupați în câmpul muncii, iar șase din zece sunt inactivi. Fiecare al treilea tânăr de 15-29 ani nu lucrează și nici nu învață, circa 5% din tinerii ocupați sunt în același timp încadrați în învățământ, iar trei din zece au locuri de muncă informale. Rata șomajului la tineri este aproape dublă față de media pe țară.

Tinerii aleg să plece la lucru sau în căutare de lucru peste hotare în proporție de 15 la sută, preponderent bărbații și tinerii de la sate. Cel mai des țările în care migrează tinerii sunt Rusia și Italia.

Tinerii își apreciază starea de sănătate ca fiind bună și foarte bună – 79,2%, cei din mediul rural în măsură mai mare comparativ cu cei din mediul urban. Aproape fiecare al șaselea tânăr este fumător, cei mai activi fiind cei în vârstă de 30-34 ani. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *