Astăzi 18 Martie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ultima oră 16 Ianuarie 2016, ora 09:34

Numărul transplanturilor de ficat s-a înjumătăţit

Marime Font

Pe parcursul anului 2015, numărul transplanturilor de ficat a scăzut în jumătate comparativ cu anul 2014.

Dacă acum 2 ani au fost efectuate 10 operaţii de transplant hepatic, anul trecut numărul lor s-a redus la patru – două de la donatori vii şi două de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Vicedirectorul Agenţiei de Transplant, Grigore Romanciuc, a declarat pentru IPN că iniţial au fost planificate mai multe transplantări, dar din cauza problemelor financiare, nu a fost posibilă realizarea lor.

„Numărul transplanturilor de ficat a scăzut inclusiv din cauza problemelor pe care le-am avut anul trecut, faptul că bugetul a fost aprobat abia în luna martie. Linia de bugetare la noi a început, practic, cu luna aprilie. Am avut intenţia de a face mai multe transplanturi, dar nu am avut finanţarea necesară”, a menţionat Grigore Romanciuc.În scădere serioasă au fost şi transplantările de cornee – 16 la număr în 2015, comparativ cu 44 în 2014. La fel, şi numărul persoanelor care au beneficiat de transplant osos a scăzut drastic, de la 151 la 26 de transplantări. În anul 2015, 10 persoane au obţinut rinichi noi. Numărul lor a rămas la fel ca în 2014. Totodată, numărul transplanturilor de ligamente a crescut de la 3 în 2014, până la 7 în 2015.

Totodată, în anul 2015 s-au înregistrat mai multe refuzuri din partea familiilor pentru transplant. „Statistica spune că în anul 2014, din numărul total, am avut aproximativ 35% refuzuri, în 2015 – circa 50%, Sperăm ca anul viitor să avem un procent mai mic de refuzuri”, a menţionat Grigore Romanciuc.

În prezent, pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat sunt incluse 78 de persoane, iar un transplant de rinichi aşteaptă 50 de persoane.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Martie 2018, de George Simion

NU E ACUM MOMENTUL!

Dragi Tovarăși și pretini, galeria intelectualilor și politicienilor de vază care ne spun că nu este acum momentul Unirii s-a întregit cu o nouă figură hâdă. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul