Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 8 Noiembrie 2017, ora 08:19    Din editia print

Marime Font

Nuntă fără mire

Dacă tot am scris despre celelalte cărți ale lui Salinger, ar fi păcat să o ratez pe ultima: Dulgheri, ridicați grinda acoperișului și Seymour: o prezentare.

 
 
 

Cartea, așa cum demonstrează și titlul, are două părți, în care Buddy Glass e povestitorul. Prima, Dulgheri, ridicați grinda acoperișului, e povestea unei amiezi speciale: ziua nunții lui Seymour, unde doar Buddy se prezintă din partea mirelui. Și când spun doar Buddy, am în vedere că și mirele lipsește.

Prilej perfect pentru ca Buddy să devină victima invitaților miresei, personaje caraghioase, fiecare cu un tipar specific, care provoacă naratorul la descrieri spectaculoase. E suficient să ne rezumăm la unchiul surd al miresei, în fața căruia Buddy se închină, declarându-l un mare poet.Povestea are un umor mult mai afișat decât celelalte povestiri ale lui Salinger, nu doar un umor de situație, care până la urmă e mai previzibil și mai ușor de construit, ci mai ales unul născut din măiestria scriitorului de a face cele mai neașteptate comparații.
Partea a doua a cărții, Seymour: o prezentare, e un incredibil curs de scriere creativă. Toată frământarea personajului Buddy de a scrie o prezentare corectă despre fratele său mai mare, face cu totul altceva: dă sfaturi practice, directe sau indirecte, de scriere ficțională. Adresarea către cititor e constantă pe parcursul acestei părți, explicațiile sunt abundente mai ales referitor la optarea pentru o anumită formulare sau pentru diferitele unghiuri de abordare.

Un scriitor are foarte multe de învățat de la Salinger, iar un cititor e de asemenea extrem de câștigat. Nu voi spune niciodată că Salinger e cel mai bun sau primul, însă e cu siguranță un scriitor care intră în lista lecturilor obligatorii.

Am citit și această carte cu zâmbetul pe buze, ca în cazul celorlalte. Am profitat de lecturi, mi-am notat idei, descrieri, momente la care să revin cât de des cu putință, mi-am pus sub sechestru colecția Salinger (mai ales că ultimul volum nu a fost legat cum trebuie la editură) și am hotărât să vă îndemn să urmăriți ofertele Editurii „Polirom”, unde deseori cărțile lui Salinger se vând la pachet. Mai ales că acum avem posibilitatea să comandăm cărți din România de pe elefant.md.


Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul