Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2019
Abonamente

Afaceri 17 Ianuarie 2012, ora 05:41    Din editia print

REPORTAJNunta, un bun început de afacere

Marime Font

Au jucat nunta, iar banii câştigaţi i-au investit nu într-o „casă de piatră”, ci într-un „cal” de fier.

După nuntă, tinerii însurăţei Mihail şi Rita Diaciuc n-au investit banii câştigaţi într-o „casă de piatră”, ci au decis să-i investească într-o afacere: au cumpărat un tractor vechi cu şenile cu al cărui ajutor prestau servicii agricole. Au trecut 11 ani de atunci, timp în care au luptat cu birocraţia, criza economică, dar şi cu forţele naturii...

 Povestea de afaceri a soţilor Diaciuc începe în anul 2000, odată cu unirea destinelor lor şi procurarea tractorului cu şenile T-74. Rita Diaciuc, care în momentul căsătoriei era de vârsta majoratului, povesteşte că Mihail a fost cel care a venit cu ideea de afacere. „Nu aveam casă, nu aveam nimic, dar soţul zicea că dacă procurăm o locuinţă sunt bani morţi. Iar apoi după nuntă ce să facem, să trăim din salariu? Trebuia mai întâi să înmulţim banii şi apoi să ne luăm casă”, ne spune tânăra antreprenoare, care este mămică a două fetiţe şi însărcinată cu cel de-al treilea copil.
...Deoarece era vechi, tractorul necesita mari investiţii pentru reparaţii. În aceste condiţii, capul familiei hotărăşte să plece la muncă în Germania. Cu banii câştigaţi acolo şi-au mai procurat un tractor, dar de data aceasta unul cu roţi şi având parametri tehnici foarte buni. Capitalul agonisit în străinătate şi câteva credite i-au ajutat să demareze prima lor afacere de proporţii. În anul 2003, Mihail deschide un SRL a cărui activitate viza prelucrarea cerealelor. Iniţial, cei doi soţi au arendat 70 ha de pământ pe care le-au semănat cu porumb, iar în doi ani suprafaţa a crescut până la 187 ha. Tot atunci, antreprenorii au procurat o clădire în satul Duşmani, r-nul Glodeni, unde anterior fusese un incubator. Pentru că nu mai activa de mult timp, edificiul era devastat, nu mai exista nicio piesă de mobilier, iar utilajul era defect. După multă muncă şi o investiţie corespunzătoare, familia Diaciuc a devenit producătoare de puişori şi bobocei pe care-i comercializa pe piaţa internă. După alţi doi ani, tinerii au decis să-şi diversifice afacerea, aşa că au amenajat o minifermă de creştere a păsărilor, în special, găini, gâşte şi raţe.

Colapsul afacerii din 2007

Mihail, fiind lemnar-strungar de meserie, în 2005 decide să iniţieze un nou gen de activitate: producerea ţăruşilor prismatici pentru viţa de vie, pe care familia Diaciuc îi exporta în Franţa. Afacerea însă nu a fost de lungă durată, iar odată cu criza economică colapsul a cuprins întreaga lor activitate. „Agenţii noştri din Franţa nu îşi onorau obligaţiunile financiare faţă de noi, exportul era practic imposibil. Am încetat producerea ţăruşilor... A scăzut devastator şi producţia cerealieră în urma secetei severe din 2007. Nici cea avicolă nu se vindea, pentru că populaţia nu avea cu ce creşte păsările. Pe lângă toate astea, nu puteam să achităm creditele”, îşi aminteşte Rita. Pentru aceasta, ne povesteşte tânăra femeie de afaceri, au recurs la noi împrumuturi. „Anul trecut lucrurile s-au mai îmbunătăţit: am avut o recoltă frumoasă în agricultură, ne-am reprofilat în domeniul prelucrării lemnului, în realizarea semifabricatelor pentru lăzi şi am finisat construcţia morii de grâu. Rezultatele se reflectă în datele noastre financiare, vânzările atingând cifra de 3,2 milioane lei şi un profit de circa 450 mii lei. Avem şi azi credite de achitat şi probleme multe de rezolvat, dar cu multă perseverenţă şi dorinţă le vom depăşi”, conchide tânăra soţie, mămică şi antreprenoare.

După zece ani de antreprenoriat şi-au luat casă

Pentru ca afacerea să le meargă, Mihail şi Rita au continuat să studieze. Mihail a dobândit deprinderile şi cunoştinţele necesare unui agronom-inginer, iar Rita, deşi a visat să devină învăţătoare, a urmat în 2004 Facultatea de Economie, specialitatea contabilitate. Rita îşi aminteşte că, timp de jumătate de an, la funcţia de contabil al SRL-ului lor s-au perindat trei persoane. „Acest lucru m-a determinat să fac studii de contabilitate, chiar dacă atunci deja aveam un copil de doi anişori”. La moment, cei doi soţi au 25 de angajaţi din satele vecine, care au astfel posibilitatea câştigării unui ban şi în mediul rural.
Deşi sunt antreprenori încă din anul 2000, familia a reuşit abia anul trecut să-şi procure o casă. „Iniţial am stat la părinţii mei, apoi la socri, apoi cinci ani am locuit în chirie. Condiţiile erau lipsă: căram apă de la fântână, aduceam lemne de foc, nu aveam maşină de spălat. Abia după zece ani de afaceri am reuşit să ne procurăm un acoperiş deasupra capului”, îmi relatează Rita despre evoluţia afacerii lor.

„Înainte de culcare, facem planul pentru a doua zi”

Chiar dacă muncesc împreună, cei doi soţi au o regulă: să nu vorbească acasă despre afaceri. Când ajung acasă, ambii încearcă să le ofere cât mai mult timp fetiţelor lor. Iar după cină, când copilele dorm, cei doi tineri antreprenori la un ceai planifică ziua următoare: cine şi ce trebuie să facă. Rita şi cu Mihail mai au un crez după care se conduc în afaceri, şi anume: nimeni nu îţi oferă nimic dacă tu nu munceşti. „Trebuie să vrei cu adevărat ceva şi să îţi urmezi visul. Numai atunci poţi reuşi. Îmi dau seama că nu doar nouă ne este greu. Important este să ai încredere în forţele proprii, să ai susţinere din partea celor care te înconjoară”. Familia Diaciuc le sugerează şi celor care visează la propria afacere să aibă mult curaj şi multă încredere în sine. „Noi ştim cât de greu este să faci un ban. Am avut cazuri când, după ce le dădeam salariul lucrătorilor, rămâneam fără bani în casă. Dar, până la urmă, afacerea a devenit una prosperă”, conchid Rita şi Mihail. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)