Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 11 Decembrie 2019
Abonamente

Afaceri 16 Iulie 2015, ora 16:47    Din editia print

O afacere cu urechi lungi și viitor luminos

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Se pare că, în Republica Moldova, carnea de iepure nu este tocmai apreciată, or pe piața locală există doar câțiva fermieri care cresc aceste rozătoare. 

În încercarea de a afla ce presupune o crescătorie de iepuri, am mers la Mateuți, r-nul Rezina în vizită la Oleg Tihon, pasionat de acest domeniu, la ferma căruia am găsit aproape 1000 de urecheați în aer liber și am aflat câteva secrete despre îngrijirea acestora.

Acum șase ani, Oleg Tihon, a renunțat să crească oi în favoarea iepurilor. Primele animale din ferma sa au fost cele opt iepuroaice cumpărate de la Chișinău. Iar pentru că iepurele este un animal fin, condițiile în care acesta trebuie crescut sunt deosebite. Producătorul a cumpărat și cuști speciale, după care și-a format propria schemă de creștere a urecheaților.


Ulterior, pentru crearea condițiilor prielnice pentru iepuri, fermierul a început să construiască singur cuștile. „M-am condus după cuștile pe care le aveam, dar am introdus și ceva nou, după tehnologia gândită de mine”, spune bărbatul.

Producătorul ne-a spus că aceste animale pufoase au nevoie de o îngrijire deosebită. În primul rând, este nevoie ca în cuștile lor să fie mereu curat și aerisit. Din această cauză, podeaua cuștilor din ferma sa este din plasă metalică, permițând astfel ca gunoiul să treacă prin aceasta, iar cușca să rămână curată.

900 de iepuri

La întrebarea câți iepuri are în ferma sa, producătorul ne-a spus că a pierdut numărătoarea. „Avem 150 de iepuroaice, care au și pui mici pe care nu i-am putut încă număra. Femelele iepurilor nu iubesc când cineva intră peste puii ei”, spune Oleg. Dar, în medie, numărul urecheaților ajunge la cifra de 900.

Iepurii care cresc la ferma din Mateuți sunt de câteva rase: vienez albastru – care are o nuanță a blănii de culoare albăstrie, neozeelandez roșu, cu nuanță a blănii care dă spre roșu, gigantul sur și iepurele California, care este de culoare albă și este cea mai răspândită rasă în R. Moldova.

Toți iepurii din gospodăria fermierului sunt cumpărați atât de la expoziții locale, cât și internaționale. „Primii ani când veneam cu ei de la expoziție, în perioada de adaptare, aveam mari probleme cu ei. La noi iarna e frig, vara e cald, iar după cum am mai spus, iepurii sunt animale fine. Totuși, ai mei s-au călit la toate condițiile noastre”, a afirmat producătorul.

Carne curată și sănătoasă

Producătorul ne-a spus că metoda de creștere a iepurilor afară la aer curat este cea mai potrivită pentru a obține carnea sănătoasă și bună. „Eu știu una și nu mă va convinge nimeni de altceva: carnea de iepure crescută la aer curat este cu mult mai bună decât cea crescută înăuntru”, a afirmat bărbatul de 40 de ani.

Pe timp de vară, producătorul spune că alimentează iepurii cu apă de două ori pe zi. Iar pentru sezonul rece, avea implementat un sistem cu încălzitoare mici pentru fiecare cușcă în parte, care menținea apa la temperatura necesară. Dar din cauza costurilor mari la electricitate a fost nevoit să renunțe la acesta. „De patru ani de zile m-am dezis de toate tehnologiile. În prezent ferma de iepuri nu depinde de electricitate. În caz de un cataclism, animalele vor crește în voie. Imaginați-vă ce se întâmplă la fermele mari când se stinge lumina”, a spus Oleg Tihon.
De la 12 cuști inițiale, fermierul a ajuns astăzi să aibă 25 de cuști cu iepuri. Timp de șase ani de zile, bărbatul a investit în jur de 25 de mii de dolari pentru îngrijirea acestora.

Iepurii nu mănâncă iarbă verde

Producătorul spune că hrana animalelor sale este compusă doar din granule și fân. Granulele conțin soia, porumb, orz și lucernă, acestea fiind procurate de la un producător din Strășeni. „Iepurii noștri mănâncă fân anul împrejur, iar iarbă verde nu le dăm deloc. Iarba verde aduce mai multe daune decât foloase. Și în iarba proaspătă nu sunt atât de multe vitamine pe cât ar părea”, ne-a asigurat bărbatul.

Fermierul ne-a spus că această afacere presupune investiții mari și nu este pentru oricine. „Lucrul acesta nu e pentru bișniță sau business. Trebuie să ai răbdare și să-ți placă să îngrijești de iepurași”, afirmă Oleg Tihon. Bărbatul a spus că a încercat să învețe și alți potențiali producători să crească iepuri, dar acestora nu le-a reușit. „Le-am dat mură în gură și tot nu le-a mers. Oamenii la noi nu prea iubesc să lucreze. Dar altfel, rezultat nu se poate obține decât prin muncă”, a spus acesta.

La începutul afacerii, fermierul a spus că nu prea a avut parte de vânzări, fiindcă a mers spre înmulțirea animalelor. Iar vânzarea cărnii de iepure se petrecea în stocuri limitate doar în regiune. Dar, pe viitor, are planuri să crească și să ajungă chiar și la Chișinău.

„La noi oamenii nu prea iubesc carnea de iepure. Majoritatea preferă carnea de porc. Dar, așa cum spun și medicii, mai bună decât carnea de iepure nu este nimic”, a afirmat bărbatul, care vinde un kilogram de carne de iepure cu 100 de lei, preț care se menține pe piață de câțiva ani.
Fermierul a mai spus că este foarte greu să ai o mică afacere și să o administrezi în condițiile pieței de astăzi. Chiar dacă producătorii investesc sume mari de bani pentru dezvoltarea afacerii, aceștia nu sunt asigurați, iar în orice clipă își pot pierde afacerile. „Până nu se va întoarce statul cu fața spre producător, lucrurile nu se vor schimba. Chiar dacă nu ne pot oferi ajutor, măcar să nu ne îngroape”, a spus acesta, reiterând că acum statul ar trebui să se preocupe de crearea condițiilor pentru micii producători și deschiderea piețelor de desfacere.

Beneficiile cărnii de iepure:
- nivelul colesterolului din carnea de iepure este mult mai mic decât la pui, curcan, vită, porc;
- are un procentaj mai mic de grăsime decât carnea de găină, curcan, carnea de vită și carnea de porc;
- iepurele este bogat în proteine;
- carnea de iepure este ideală pentru diete speciale, pentru bolile de inimă, pentru dietele specifice vârstnicilor, dieta cu sodiu puțin, dieta pentru slăbire etc.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 16:52

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv. Premierul Ion Chicu a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:45

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Gheorghe Dinca, principalul suspect in cazul Caracal, a fost scos miercuri din arest si dus la DIICOT, unde este posibil sa fie confruntat cu Stefan Risipiceanu, retinut sub acuzatia ca a agresat-o sexual pe Luiza Melencu. Avocatul Claudiu Lascoschi a declarat ca Dinca ar fi de acord sa fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:40

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Bărbatul care și-ar fi ucis fiul vitreg, la beție, urmează să compară în fața magistraților de la Hâncești. Procurorii au solicitat pentru inculpatul de 45 de ani cea mai aspră pedeapsă. Astfel, dacă vina bărbatului va fi demonstrată, el riscă până la 20 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:36

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Ascuns într-o vale între Munții Apenini și Marea Adriatică, în centrul Italiei, Piobbico este un orășel medieval arătos, plin de clădiri de piatră înconjurate de păduri. Dar în ciuda peisajelor pitorești, Piobbico este faimos pentru urâțenie. A...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:33

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla intenționează să construiască 500.000 de mașini pe an în noua sa fabrică, pe care o va ridica la marginea Berlinului, informează Automotive News Europe,care citează publicația Bild. Fabrica Tesla va crea 10.000 de locuri de muncă, potrivit Bild, iar terenul pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:09

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Situaţia privind starea podurilor din Chișinău nu mai este o noutate. Multe dintre acestea necesită reparații capitale urgente. Prioritare pentru reabilitare sunt podurile de pe arterele Mihai Viteazul, Ismail și Grigore Vieru construite în urmă cu 40 ani sau mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:05

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului. Totul s-a întâmplat recent pe strada Miron Costin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 11:05

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă Din editia print

Florin Călinescu, celebru om de televiziune şi, mai recent, politician, este foarte dur la adresa preşedintelui Iohannis, căruia nu i-a acordat decât două săptămâni în care să vadă cum are de gând să-şi înceapă noul mandat la Palatul Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)