Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:35
Abonamente

Actualitate 5 Decembrie 2017, ora 04:14    Din editia print

Atelierul din Chișinău unde sunt cele mai frumoase decorațiuni pentru casă

Marime Font

Olga Holban este proprietara unui atelier-decor din Chișinău, unde fiecare poate să-și găsească un obiect potrivit pentru interiorul locuinței sale. Fiind meșter de artă handmade, ea s-a făcut cunoscută pentru lucrările pe care le realizează cu ajutorul tehnicii hand lettering. O bucată de lemn și niște vopsele se pot transforma într-un obiect de decor pentru Olga, care confecționează cele mai originale plăcuțe din lemn cu mesaje motivaționale, cutii, scărițe și rame pentru oglinzi. Ea este primul artist din R. Moldova care a însușit această tehnică, pe care a preluat-o cu mult interes din experiența unor designeri din Marea Britanie.

Designer de interior cu diplomă de pedagog

Deși e pedagog de profesie, Olga Holban și-a dorit mereu să devină design de interior. Acum doi ani, ea a aflat despre tehnica hand lettering, care a intrigat-o atât de mult, încât recunoaște că n-a putut să nu o practice. A însușit această tehnică fără a frecventa anumite cursuri speciale. Pur și simplu, imaginația și creativitatea i-au permis să vadă în fiecare bucată de lemn un potențial obiect de decor, care ulterior se transformă, din mâinile sale, în superbe plăcuțe decorative cu mesaje motivaționale. „Este o tehnică pe care am descoperit-o întâmplător, prin desenarea literelor, dar nu caligrafic. În realitate, caligrafia și desenarea literelor sunt lucruri total diferite. De aceea încerc de fiecare dată să creez obiecte de decor originale și inedite”, povestește meșterița.Timp de un an, Olga muncea acasă, iar ca piață de desfacere îi servea Facebookul. Însă, acum un an, a decis să-și deschidă un atelier din banii săi, fără niciun sprijin. „Partea economică nu era foarte costisitoare și nu trebuia să investesc mulți bani. Mai complicat a fost să amenajez locația, pentru care am pierdut mai mult de o lună”, specifică Olga.

Cum poți să deschizi o afacere în R. Moldova

Meșterița a participat la mai multe forumuri și seminare informaționale, la care căuta să învețe cum ar putea deschide o afacere de succes. În cele din urmă, a înțeles că acest lucru nu este atât de greu și că e foarte ușor și simplu pentru a pregăti toate documentele necesare. „Odată ce lucrezi oficial, îți asumi responsabilitatea de a achita impozite în folosul societății. Pentru a obține o patentă, ai nevoie de aproximativ o săptămână, în care să aduni toate actele. Mai întâi te înscrii ca plătitor de contribuții, de asigurări sociale, la Casa Națională de Asigurări Sociale, după care te înregistrezi la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Odată ce ai la mână actele necesare de la cele două companii, îți înregistrezi patenta la Inspectoratul Fiscal de Stat. Prin urmare, devii oficial plătitor de impozite”, explică Olga Holban.

În cele ce urmează, titularul patentei își poate desfăşura activitatea de întreprinzător specificată în patentă pe întreg teritoriul ţării. Asupra sa nu se extind cerinţele privind prezentarea dărilor de seamă financiare şi statistice, ţinerea evidenţei contabile şi financiare, efectuarea operaţiilor de casă şi a decontărilor contabile.

Engleza sau româna?

Majoritatea plăcuțelor din atelierul Olgăi Holban sunt scrise în limba engleză. Meșterița motivează acest lucru prin faptul că mesajele în engleză sunt mai scurte și mai expresive, pe când în limba română este mai dificil să găsești un text perfect, care să se încadreze în plăcuță. Cu toate acestea, ea spune că se află mereu în căutarea mesajelor reușite în limba română, pe care, dacă le găsește, le desenează cu multă grijă și le aranjează în ramă cu cea mai mare plăcere.

Olga se inspiră pentru textele motivaționale de pe plăcuțe din mesajele de pe internet, de pe stradă, din cărți, filme sau chiar de pe hainele oamenilor. „În mare parte, la început, mă inspiram de pe internet. Acum însă am ajuns să-mi creez propriile combinaţii de texte şi fonturi. Încerc să urmăresc ce le place oamenilor, să analizez mesajele care sunt postate cel mai des pe rețelele de socializare, pentru a-mi face unele închipuiri și statistici”, menționează tânăra.

Oricum, ea ne dă de înțeles că realizarea unei plăcuțe cuprinde mai multe etape. „Prima etapă este partea grafică - ce va fi reprezentat pe placă și în ce nuanțe. Și textul reprezintă o parte extrem de importantă în confecționarea unei plăcuțe. Dar în afară de aceasta, e necesar ca bucata de lemn să fie grunduită, șlefuită, desenată și, în cele din urmă, vopsită cu lac mat”, menționează Olga.

Cea mai scumpă lucrare a costat 800 de lei

Ramele realizate de artistă se deosebesc prin text, dimensiune și preț. În atelierul ei, putem găsi obiecte de decor atât cu mesaje motivaționale, cât și cu felicitări. Pentru că suntem în ajunul sărbătorilor de iarnă, ea pregătește elemente de decor cu sărbătorile de iarnă. Prețurile lucrărilor sale variază de la 50 până la 600 de lei. Din spusele Olgăi, totul depinde de mărimea ramei și de efortul depus de ea. Pentru cea mai scumpă lucrare, pe care a vândut-o, a primit 800 de lei, deși nu era făcută în stilul hand lettering.

Despre interesul moldovenilor față de lucrările sale, tânăra spune că „oamenii noştri sunt foarte darnici. Obiectele mele se cumpără, de cele mai multe ori, pentru a fi dăruite. Totuşi, mă bucură faptul că, în ultimul timp, tot mai mulţi procură obiecte de decor pentru interiorul locuinţelor”. Ea are și clienți fideli, care i-au rămas devotați încă de la începutul carierei sale. Unii dintre aceștia petrec ore în șir în atelierul său, pentru a-i admira creațiile.

Talentul Olgăi Holban se manifestă și prin faptul că ea nu realizează lucrări la comandă. „Mă panichez de unele dorințe ale oamenilor, dar și solicitările sunt mari. Majoritatea clienților îmi comandă plăci cu mesaje motivaționale despre familie. Dacă mă voi ocupa numai de asta, nu voi crea niciodată ceva nou. Mie însă îmi place să mă dezvolt, dar nu numai să lucrez pentru bani”, evidențiază meșterița.

Când am citit mesajele din ramele Olgăi Holban, ne-am dat și noi seama că, în epoca tehnologiilor informaționale, ne lipsește căldura oamenilor dragi și emoțiile pozitive. De aceea perseverența de care dă dovadă tânăra meșteriță este de invidiat, cu atât mai mult, cu cât ea nu adună bogății materiale din această modestă și frumoasă afacere. Cel puțin, în opinia noastră, ea își îmbogățește astfel doar sufletul. 

Mihaela Tobultoc, stagiară

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md