Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 10:37
Abonamente

Afaceri 11 Iulie 2016, ora 10:43    Din editia print

O afacere dulce: biscuiți moldovenești de inspirație italiană

Marime Font

Moldovenii aleg să plece la muncă peste hotare, iar ulterior se stabilesc cu traiul acolo fără să revină. Datele statistice arată că puțini sunt cei care se întorc acasă. Igor Furtună este însă o excepție. După 14 ani de muncă în Italia s-a întors în țară, a dezvoltat o afacere și a creat locuri de muncă în Moldova.

A muncit în orașul Parma, dar, la un moment dat, Igor Furtună s-a întors acasă, pentru că, după cum spune el, nu se vedea la bătrânețe pe un meleag străin. Întors în Moldova, bărbatul a hotărât să-și deschidă o afacere prin intermediul Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie (PARE 1+1).

În cadrul Programului, antreprenorii au posibilitatea să beneficieze de un grant în sumă de până la 200 mii de lei, în baza regulii „1+1”. Acesta prevede că fiecare leu investit din banii lucrați peste hotare va fi suplinit cu un leu pentru dezvoltarea afacerii. Igor a hotărât să-și deschidă o afacere în domeniul patiseriei. „Am găsit informația despre program în presă, dar m-am adresat și la biroul pentru relații cu diaspora și ei m-au sfătuit să încerc. Iar programul este foarte folositor pentru cei care se află la început de cale”, spune antreprenorul.




Proprietarul afacerii, Igor Furtună, a lansat în cadrul afacerii sale peste 22 tipuri de biscuiți după rețete italiene.

Grant de 200 mii de lei

Igor povestește că a ales să investească bani într-o patiserie pentru că era un domeniu pe care îl cunoștea. Suma primită prin program a fost de 200 mii de lei, la care antreprenorul a adăugat aceeași sumă de bani, sau chiar mai mult pentru dezvoltarea afacerii sale. Bărbatul a lucrat câțiva ani în cadrul unei patiserii renumite din Parma de unde a preluat anumite cunoștințe, iar familia sa a contribuit la alegerea viitoarei afaceri. „Împreună cu fetița mea care are acum 15 ani, obișnuim duminica să facem diverse dulciuri. Am copt împreună torturi, biscuiți și am înțeles că această specialitate s-ar putea să o intereseze pe viitor. Noi toți vrem să fim economiști, juriști sau alte profesii care sunt astăzi în tendințe, dar trebuie cineva să ne hrănească. Fiica mea se dedică în prezent cu multă pasiune în pregătirea a ceva neobișnuit de gustos. Cred că va hotărî să devină patisier mai târziu”, a mărturisit bărbatul de 40 de ani.

22 tipuri de biscuiți

La patiseria lui Igor Furtună muncesc 12 angajați. Ei produc 22 de tipuri de biscuiți. Ultimul produs lansat pe piață, de care se mândrește antreprenorul și are priză la consumatori, sunt „gresinele”, un tip de bețișoare pregătite după o rețetă italiană pe bază de ulei de măsline, cu roșii uscate natural. „Ne vindem produsele pe piața moldovenească. Am dus câteva produse în România, însă în prezent țara vecină nu este un client potrivit pentru noi. Preconizăm să găsim alte produse de care ar fi interesați consumatorii din România și să ne dezvoltăm și peste Prut”, a precizat Igor Furtună.

Ingrediente naturale și locale

În afacerea sa, producătorul a ales să facă produse cu ingrediente naturale, fără conservanți sau aditivi. Antreprenorul spune că ingredientele folosite la producerea patiseriilor sunt de pe piața locală, cu mici excepții, cum ar fi uleiul de măsline, rozmarinul și susanul. La pregătirea biscuiților sunt folosite și vișinele. „Recent am cumpărat un utilaj pe care vreau să-l folosesc pentru producerea biscuiților cu mai multe fructe naturale”, spune Igor Furtună. Totodată, antreprenorul povestește că a realizat ambalaje mai atrăgătoare pentru produsele sale, care au priză la public. „Utilajul pentru împachetare pe care l-am procurat, întrunește toate criteriile standardelor europene. Odată și odată vom ieși din moldovenismul acesta, când punem totul cum cade. Dacă vrem să fim respectați de consumatorul local și cel din afară, trebuie să facem alegeri corecte”, susține producătorul.


Noul produs „gresine” proaspăt scoas din cuptor.

Pentru promovarea produselor sale, antreprenorul participă la diverse evenimente din țară unde interacționează cu consumatorii și le prezintă produsele. Igor este convins că dacă oamenii gustă biscuiții produși din ingrediente naturale, consumatorii le vor aprecia. În prezent, produsele Biscotini pot fi găsite în rețelele de magazine Linella, Unimarket și Nr. 1, iar producătorul este în căutare de mai multe oferte ca acestea să fie găsite în mai multe locații din țară.

„Nimic nu este ușor”

„Toate afacerile sunt grele și ușoare în același timp, dacă le iei în serios. În dezvoltarea afacerii nu am întâlnit ceva la care să nu fac față. Desigur că principala problemă este vânzarea. Pentru un producător este bine ca ceea ce produce să se vândă cât mai repede”, a spus Igor Furtună.


Igor Furtună spune că utilajul performant la standardele europene este foarte important în dezvoltarea unei afaceri

Câțiva prieteni i-au urmat exemplul lui Igor și au deschis afaceri cu ajutorul programului PARE 1+1. Astfel, aceștia au deschis o curățătorie chimică, un salon de înfrumusețare în Capitală și un local de ceremonii într-o localitate rurală.

Potrivit unui studiu realizat de ODIMM, în perioada 2010-2015 a fost facilitat accesul la finanțare pentru 612 întreprinderi, care au efectuat investiții în economie de 350 mln lei, dintre care 133 mln lei constituie suma granturilor transferate în cadrul programului. În iunie 2016, 34 de agenţi economici au devenit beneficiari ai Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1. Aceștia urmează să primească aproape șapte milioane de lei în valoare de grant pentru dezvoltarea afacerilor, iar acestea, fiind deja inițiate, vor crea peste 200 de locuri de muncă.

Condiţiile de participare la program sunt următoarele:
- Să fie cetăţean al Republicii Moldova;
- Să fie lucrător migrant din Republica Moldova sau rudă de gradul I – beneficiar de remitenţe;
- Să intenţioneze să lanseze o afacere proprie în Republica Moldova sau să dezvolte o afacere existentă;
- Să dispună de capital propriu, provenit din remitenţe şi să poată confirma prin prezentarea documentelor justificative, provenienţa mijloacelor financiare (contract de muncă; certificat de confirmare a salariului/veniturilor; extras din conturi bancare; copiile dispoziţiilor de transfer bancar, declaraţii vamale).
Totodată, în afară de ajutorul financiar oferit din partea statului, programul oferă consultanţă şi instruire în domeniul antreprenorial, unde participanţii sunt ghidaţi şi tutelaţi, informaţi şi asiguraţi cu materiale informative necesare pentru iniţierea unei afaceri.
La final, pentru asigurarea durabilităţii afacerii finanţate din Program şi sporirea rentabilităţii acesteia, întreprinderile sunt ghidate pe parcursul a 24 de luni.

Pentru mai multe detalii despre program, puteţi accesa pagina web www.odimm.md

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md