Social

O afacere înfloritoare cu flori

Dacă la început era o afacere ca toate celelalte, treptat, a descoperit pasiunea sa pentru compozițiile florale și, astfel, buticul s-a transformat într-un „centru de creație” al celor mai neobișnuite aranjamente florale. Vorbim despre florăreasa Aurica Malai, care, recent, a împlinit 12 ani de când lucrează în acest domeniu și spune că nu există o profesie mai frumoasă.

Am întâlnit-o pe florăreasă în timp ce confecționa o ikebană din flori naturale. Femeia ne spune că în perioada rece a anului trebuie să ai mare grijă de flori, pentru că ele devin mai fragile. Apoi ne arată niște floricele care nu vor mai putea fi incluse într-o compoziție, pentru că au anumite defecte.

„Îmi face plăcere ceea ce fac, cu toate că de la început asta a fost doar o simplă afacere, cu timpul am început să țin foarte mult la florile mele, să le apreciez, să mă bucur de frumusețea lor. Oamenii creativi sunt oamenii dispoziției, iar eu întotdeauna încerc să împart această dispoziție cu clienții mei”, spune zâmbind femeia.

Florăreasa afirmă că, dacă cineva crește flori și altcineva le vinde, atunci ea creează compoziții florale.
„Îmi place să vin cu ceva inedit pentru fiecare client în parte. Există un simplu buchet de flori, dar există și posibilitatea de a crea un aranjament floral care, într-un final, este o artă. Totuși, îmi pare rău că la noi această activitate este privită cu suspiciune, iar oamenii nu pun preț pe astfel de compoziții”, spune Aurica Malai.

Moldovenii, suspecți și în privința numărului de flori din ikebane

Femeia ne povestește că, de cele mai multe ori, cumpărătorii numără câte floricele sunt în compoziție și cât costă ele angro, fără a lua în considerare munca pe care o depune floristul, impozitele și chiria pe care acesta o plătește. Potrivit femeii, există compoziții foarte complicate, la care se lucrează câte trei ore și chiar mai mult, deoarece, de multe ori, clientul are nevoie de ceva special. Mai mult, Aurica Malai ne mărturisește că niciodată nu a făcut două lucrări identice.
„Zilele trecute a venit un domn care a dorit ceva deosebit pentru un nou-născut. În aceste cazuri, doar imaginația este cea care te salvează și, cu acest prilej, un ursuleț din flori este darul ideal, prețul căruia poate ajunge până la 800 de lei”, a spus florăreasa.
Totodată, Aurica Malai afirmă că atunci când aranjamentele florale sunt destinate copiilor, trebuie să se țină cont că acestea trebuie realizate din flori fără miros, pentru a nu-i provoca alergie micuțului. De altfel, un alt secret ar fi că acestea trebuie să aibă culoarea galbenă, care, după spusele femeii, este culoarea puiului și a soarelui.
„În floristică, trebuie să fii un pictor al florilor vii, trebuie să deții simțul esteticului, să ai în gând multiple asocieri și să ai idee cum se face o compoziție. Nu este atât de ușor precum pare la prima vedere. Fiecare lucrare are ceva inedit, iar acest lucru necesită multă inspirație”, povestește Aurica Malai.

Florile „dure”, cadoul perfect pentru un bărbat

Florăreasa recunoaște că îi place să lucreze mai mult cu bărbații, pentru că ei sunt mai răbdători, privesc lucrurile în ansamblu și țin cont întotdeauna de sfaturile specialistei, iar femeile, în acest sens, sunt mai rezervate.
„De multe ori am observat că femeile nu țin cont de sfatul meu. Pentru a face un cadou unui bărbat, le propun buchete cu flori „dure”, flori pe care pur și simplu nu le poți dărui unei femei. Totuși, doamnele se uită la buchete cu flori crem-roz, care, în acest caz, nu sunt tocmai binevenite”, afirmă Aurica Malai.
Femeia ne spune că moldovenii solicită mereu buchete mari, însă, după părerea ei, un buchet mare nu întotdeauna este frumos, iar o compoziție mică, chiar dacă îți ia mai mult timp pentru a fi confecționată, bucură ochii și sufletul.
„Până la sfârșit, majoritatea cumpărătorilor care revin îmi mulțumesc pentru originalitatea aranjamentelor. Aceste cuvinte sunt pentru mine foarte importante, mai mult nici nu-mi trebuie”, spune femeia.

O altă premieră florală – compoziție pentru divorț

În ceea ce privește prețurile aranjamentelor florale, acestea variază în funcție de complexitatea lucrării. „Sunt compoziții care ajung până la o sută cincizeci de dolari, însă acestea se realizează strict la comandă. Unii oameni vin special să cumpere o compoziție de flori, pentru că este un lucru original și nou pentru piața noastră”. Totuși, femeia ne spune că, din păcate, trandafirul rămâne oricum a fi floarea preferată a moldovenilor, deoarece mulți nu au avut posibilitatea să vadă câte specii de flori există în afară de trandafiri.

Florăreasa Aurica Malai a afirmat că în țara noastră este o tradiție de a oferi buchete de flori, fie că este un prilej, fie că nu.
„Sunt mulți clienți care cumpără flori până cuceresc o fată, după care trec pe la butic o dată în an – de 8 Martie. Totuși, am avut și situații puțin mai neobișnuite. Spre exemplu, am creat o compoziție pentru divorț, după ce un bărbat mi-a spus că dorește să-și ia rămas bun de la soția sa într-un mod neobișnuit…”, își amintește Aurica Malai.

Floriștii moldoveni, apreciați peste hotare

Aurica Malai povestește că își permite să facă lucrări inedite foarte rar, deoarece, de obicei, cu asemenea compoziții, floriștii participă doar la concursuri, însă la noi nu se organizează competiții de acest gen.

„A fost mai demult o tentativă de a organiza un concurs, dar, până la urmă, a eșuat. Cu toate acestea, avem concetățeni care s-au afirmat peste hotare. Spre exemplu, Veaceslav Roșca este unul dintre cei mai buni floriști de talie internațională, iar lucrările lui au fost incluse în registrul celor mai buni specialiști în domeniu din lume”, a remarcat creatoarea compozițiilor florale.
În sezonul rece, circa 80% din flori din R. Moldova sunt importate din Olanda. Chiar dacă florile de acolo sunt mai scumpe, ele sunt de o calitate înaltă.

„Încheiem contract pentru un an de zile cu producătorii olandezi. După aceea, dacă e necesar, prelungim contractul. La noi este foarte dificil să crești flori, deoarece, dacă în alte țări oamenii cultivă zeci de hectare cu flori, în R. Moldova, antreprenorii din acest domeniu pot cultiva flori pe cel mult două hectare, de frică să nu falimenteze afacerea, întrucât piața de la noi este limitată”, a menționat florăreasa.
De asemenea, conform spuselor femeii, floriștii de la noi importă doar câteva specii de trandafir sau două-trei de iris, în timp ce în Europa poți găsi mii de specii de flori.

„Lumea crede că avem foarte multe flori, însă, în majoritatea cazurilor, sunt aceleași”, ne spune zâmbind Aurica Malai.

Ikebana este tehnica artistică de aranjare a florilor în stil japonez sau arta tablourilor vii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *