Actualitate

O alta escrocherie a regimului comunist: apartamentul pedagogului lui V. Voronin, M. Mo?umanschi

Sarac, bolnav, amarat si fara casa. Asa isi duce batranetile „fostul pedagog” al fostului presedinte Voronin, pe care invatacelul l-ar fi „fericit” din banii statului cu un apartament de lux in capitala. In realitate, „fostul pedagog”, cum figureaza in actele Guvernului Tarlev, i-a fost lui V. Voronin sef si mentor pe linie de partid in comitetul executiv raional Dubasari, timp de 12 ani. „Nu i-am cerut, nu mi-a promis si nu mi-a dat Voronin niciun apartament, niciodata. Nimeni nu a fost pe la mine sa ma intrebe cum traiesc”, a declarat pentru TIMPUL Mihail Mosumanschi.

L-am gasit pe Mihail Mosumanschi, acum in varsta de 75 de ani, in locuinta unei verisoare de la Dubasari, care il gazduieste, dupa ce a ramas fara casa. El s-a aratat foarte surprins sa afle ca ar fi primit acum trei ani un apartament cu doua odai in centrul Chisinaului, mentionand ca nu are nici buletin de identitate moldovenesc. Si-a vandut apartamentul din Dubasari acum cativa ani, pentru a achita tratamentul sotiei sale, operata de cancer la creier. Nu a salvat-o insa – dupa cinci luni de chin, femeia s-a stins in bratele lui in august 2006, iar batranul a ramas pe drumuri.

„Nu mai tin demult legatura cu Voronin. Cred ca sunt vreo cinci ani de cand nu l-am mai vazut. Nu vreau sa vorbesc la tema asta. Sunt suparat pe el”, ne-a spus pensionarul. Si-a amintit doar ca pe vremea cand era presedinte al executivului raional Dubasari „l-a crescut” timp de 12 ani pe actualul lider PCRM, care a ajuns sa-i fie loctiitor in anii 1970. Astazi, M. Mosumanschi este nu doar sarac si fara casa, dar are si mari probleme de sanatate. Vine periodic la Chisinau unde, gratie faptului ca a fost pe timpuri sovietice si viceministru al deservirii sociale, mai poate beneficia de unele tratamente gratuite. Altfel, fara bani si ajutor, nu stie ce ar face, ne povesteste el. Are doua fiice, dar acestea sunt departe, in Rusia – una la Surgut si alta la Sankt Petersburg – si abia de se descurca, fiind ambele invatatoare.

„Ca un crestin va vorbesc, cinstit si corect. Am foarte multe nevoi, traiesc ca un om al nimanui de care nimeni nu are nevoie, nici aici, nici acolo”, a mai spus el.

Amintim ca printr-o hotarare secreta, emisa de guvernul Tarlev, au fost procurate din mijloacele Fondului de rezerva al executivului sase apartamente, printre care si unul pentru „fostul pedagog al ex-presedintelui Voronin, Mihail Mosumanschi”. Este vorba de apartamentul nr. 2 din blocul de elita din str. Puskin 49/1. Pentru locuinta cu doua odai, de 104 metri patrati, s-au alocat circa 585 mii de lei, adica jumatate din costul total de 67 mii de euro al apartamentului. Controlul CCCEC din 2007 a scos la iveala ca suma a fost achitata printr-o schema curioasa: in urma demersurilor lui Nicolae Gumenai, la ordinul directorului Agentiei Constructii si Dezvoltarea Teritoriului, Igor Semenovcher, Serviciul National Locuinta a virat banii in contul „Briomedtest” SRL, care urma sa procure locuinta pentru a o transmite in proprietate lui Mihail Mosumanschi. La 16 august 2007 apartamentul a fost insa inregistrat la Oficiul Cadastral Chisinau in proprietatea „Briomedtest” SRL, nu a beneficiarului mentionat in actele guvernului.

Reprezentantii firmei – o clinica privata care se ocupa, intre altele, de… stabilirea paternitatii, au refuzat sa ne spuna cum au ajuns proprietarii locuintei, sugerandu-ne sa ne adresam „organelor competente”. Directoarea Olga Dicusar s-a eschivat sa vorbeasca cu noi, in schimb, am discutat „reprezentantul firmei”, care a refuzat categoric sa-si spuna numele. Acesta a confirmat ca apartamentul este al „Briomedtest” SRL, mentionand ca firma are contract de procurare si acte de la banca ce „demonstreaza ca au fost rambursati banii pentru apartamentul dat”. Barbatul a mai spus ca Mihail Mosumanschi nu a locuit si nici nu locuieste in apartament si ca, de fapt, nimeni nu locuieste acolo, pentru ca se fac reparatii.

Procuratura Generala s-a autosesizat pe acest caz, dar, deocamdata, nu a facut publice detalii privind derularea investigatiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *