Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 07:16
Abonamente

Criza 26 Martie 2010, ora 08:36

O analiză a unei bănci elveţiene estimează că „euro nu funcţionează“

Marime Font

Foto: Gandul.info
 
 
 

  O analiză a băncii elveţiene UBS estimează că "euro nu funcţionează şi unele ţări s-ar fi descurcat în afara Zonei Euro", în timp ce liderii UE căutau, ieri, o soluţie de "ajutor combinat" pentru Grecia

"Este relativ clar că euro nu funcţionează. Adică, anumite părţi din Zona Euro s-ar fi descurcat mai bine dacă nu aderau niciodată", se arată într-un îngrijorător raport al băncii elveţiene UBS (a doua din Europa). Documentul, intitulat "Cum să rupi o uniune monetară", care analizează în ce manieră ar putea ieşi (de bunăvoie sau exclus) un stat din uniunea monetară, circulă între experţii principalelor instituţii financiare din statele UE, în timp ce mai-marii Uniunii căutau, ieri, la Bruxelles, o soluţie "ajutor combinat" pentru Grecia. Poziţia cancelarului german Angela Merkel era aceea de a nu recurge la un ajutor UE pentru Guvernul de la Atena înainte ca acesta să reuşească a-şi dovedi credibilitatea prin obţinerea unor credite de pe pieţele internaţionale. Or, pentru a face acest lucru, grecii au nevoie atât de angajamentul ferm al UE că le va sta alături, cât şi de succesul programului de austeritate în a economisi 5-8 miliarde euro în 2010.

Franţa susţine poziţia Germaniei ca FMI să fie lăsat să salveze Grecia (lucru odinioară de "neconceput" de către guvernele statelor euro), însă nu fără un sprijin european. În acest sens s-a pronunţat, ieri, comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, care a declarat că "Grecia poate fi începutul unui tsunami". "Suntem o familie şi, dacă unui mic membru al acesteia îi merge rău, el trebuie ajutat. Dacă nu facem nimic, aceasta va avea o influenţă asupra tuturor celor care nu o duc atât de bine", a spus Reding, precizând că un astfel de ajutor va păstra "coerenţa Uniunii". Din păcate, poziţii ca a dnei Reding sunt tot mai puţin populare între cetăţenii UE. Într-un sondaj efectuat în Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania şi Italia, 58% dintre respondenţi se opuneau ideii de a ajuta financiar Grecia "în numele solidarităţii europene".Propunerea de "ajutor combinat", care părea să întrunească susţinerea liderilor UE, ieri, va necesita modificarea tratatelor UE, încât să permită împrumuturile bilaterale. În caz că Berlinul va fi convis să adere la această soluţie, Madridul (care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii) s-a declarat dispus să acorde Greciei un împrumut de două miliarde euro. Aceasta este suma care ar reveni Spaniei potrivit ponderii economiei sale în PIB-ul UE, populaţiei şi participaţiei la capitalul Băncii Centrale Europene.

Sursa: Gandul.info

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul