Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:57
Abonamente

Opinii & Editoriale 11 Iulie 2016, ora 08:35    Din editia print

Marime Font

O țară hrănită cu promisiuni

Vizita zgomotoasă a lui Rogozin la Chișinău a generat reacții diverse, fiind deja o tradiție ca unul din cei mai șovini și extremiști politicieni ruși să se dea în spectacol, când vizitează R. Moldova. În ciuda promisiunilor făcute liderilor din regiunea transnistreană, problemele, cu care se confruntă statul-fantomă rămân neschimbate.

Devalorizarea rublei rusești a generat o prăbușire a economiei din regiune care a adus după sine o devalorizare a rublei transnistrene și a dispariției pe piață a valutelor forte. Această realitate economică, care denotă lipsa de fiabilitate a statului fantomă, care, fiind prins între Ucraina și Moldova, nu are altă soluție decât să accepte să fie hrănit cu promisiuni.

Rogozin e un reprezentat de vază al actualei clase politice rusești, care a condus țara spre cea mai mare catastrofă economică de după căderea URSS. PIB-ul Federației Ruse a scăzut, de la puțin peste 2.2 trilioane dolari SUA, la în jur de 1.1 trilioane. Peste 1 trilion de dolari a pierdut F. Rusă prin politicile sale incompetente. Rogozin, fiind unul dintre politicienii de vârf ai F. Ruse, este și el responsabil pentru această prăbușire. Fiind parte a unei clase politice incompetente, guralive, dar fără soluții, Rogozin speră să țină economia Transnistriei pe plutire până vor veni vremuri mai bune. Odată cu transformarea conflictului Moscova - Kiev într-un război armat, cu zeci de mii de răniți și morți, șansa Transnistriei de a deveni o zonă funcțională din punct de vedere economic a scăzut dramatic. Neavând niciun fel de „comunicare” terestră sau pe apă (precum regiunea Kaliningrad) cu F. Rusă, această enclavă creată împotriva R. Moldova este ținută în captivitate de elitele locale, care scot profituri din regiune, apoi le mută prin țări cu un nivel de trai adecvat. Această realitate economico-politică este foarte bine înțeleasă și în raioanele din est și la Moscova. Enclava transnistreană a fost un proiect politic gândit în anii ‘90, pornind de la premisa unei Ucraine docile Rusiei. După ce relațiile ruso-ucrainene s-au deteriorat, proiectul s-a dovedit a fi neviabil și acum se caută soluția de utilizare a regiunii drept avangardă pentru viziunile imperialisto-revanșiste a elitei politice de la Moscova, care vrea să fie din nou capitala unui imperiu, care ar ocupa teritorii străine sau unde rușii ar fi minoritari.

Loading...


Comerțul cu F. Rusă, dar și cu zona CSI, a scăzut simțitor în anul curent. În urmă cu câțiva ani era greu de imaginat asemenea cifre, dar, în 5 luni ale acestui an, R. Moldova a exportat în Italia mărfuri în valoare de 74 de milioane dol. SUA, iar în Rusia în valoare de 77 milioane. În România s-au făcut exporturi în valoare de 176 milioane SUA, iar spre toate statele CSI, doar de 153 de milioane $SUA. Această reorientare a fluxurilor financiare este doar începutul unui proces firesc de revenire a R. Moldova în spațiul economic european. R. Moldova a exportat mărfuri în 5 luni spre UE în valoare de 470 de milioane $SUA, adică aproape 63% din exporturi. F. Rusă ocupă 10% din exporturi, iar CSI-ul doar 22%. Odată cu prăbușirea prețului la petrol a căzut rubla rusă, dar și puterea F. Ruse de cumpărare. Prin politicile autohtoniste ale Moscovei, care încearcă să descurajeze comerțul cu „exteriorul”, importanța relației economice cu Rusia devine mai mult un subiect de istorie politică sau economică a relațiilor bilaterale.

Actualul proces de închidere a pieței F. Ruse, deși este complicat și greu de digerat pentru oamenii de afaceri, care erau obișnuiți cu modul de afaceri din est, este doar începutul unui drum de realiniere la lumea europeană. Procesul de distrugere creativă, prin care dispare legătura cu lumea rusă, este o garanție că se poate naște o legătură nouă, modernă, cu lumea Europei. Într-o lume ideală, acest proces poate fi diferit, și chiar am fi putut face comerț „și cu unii și cu alții”, dar trăim departe de acea lume perfectă. Suntem martori cum statul vecin, Ucraina, care a fost cât se poate de loial F. Ruse, a pierdut o parte din teritoriul ei, a jertfit mii de vieți omenești pentru o șansă de re-racordare la lumea Europei. Mai mult decât atât, conform unui sondaj recent, 78% din ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO, în eventualitatea unui referendum. R. Moldova, fiind o periferie agricolă a fostului imperiu sovietic, reacționează mai greu la evoluțiile politice din regiune. Din păcate, ne apropiem lent de o integrare ireversibilă în structurile euroatlantice. Dacă în anii 1990-1992, Albania era mai săracă decât R. Moldova, astăzi această țară este candidată oficială la statutul de membră a Uniunii Europene și membră NATO. În ciuda speranțelor noastre, că vom putea „progresa” prin politica la două capete, această practică nu face decât să amâne inevitabilul. Sau devenim parte a lumii europene, care înseamnă stat de drept, domnia legii, modernizare, securitate, ordine sau ne transformăm într-un pașalâc moscovit, unde criminalii și hoții vor impune „legea”.

Destul de caraghioasă este tentativa vicepremierului Calmâc de a se întâlni și discuta cu dușmanul statului R. Moldova, privind o oarecare foaie de parcurs, ce ar viza cooperarea economică. Este de la sine înțeles că orice colaborare, care ar urma să aducă beneficii statului, trebuie făcută cu o persoană de bună credință, nu cu un șovin, ce a recunoscut că a omorât cetățeni ai R. Moldova, o persoană, cu care orice fel de discuții nu fac decât să te discrediteze. Oricum, chiar din comunicatul oficial este evident, că această întâlnire și foaie de parcurs, au fost mai mult de fațadă pentru a nu se spune că Rogozin a venit să viziteze teritoriul R. Moldova, aflat de mai bine de 25 de ani sub ocupația trupelor rusești. Probabil, la întâlnirea planificată în noiembrie se va încerca din nou șantajarea noastră prin discursuri cunoscute: dacă vreți piața F. Ruse înapoi, alegeți un președinte care, să stea în patru labe în fața noastră.

În ciuda șantajului rusesc, în pofida presiunilor economice, la oricâte capete ar vrea unii să fie acest stat, miercuri, conducerea R. Moldova a comemorat demn trista zi de 6 iulie când, în 1949, zeci de mii de moldoveni, au fost deportați în Siberia și tratați mai rău decât animalele. Această zi și poziționarea față de ea arată cât de diferite sunt problemele, care mișcă societatea prorusă și proeuropeană (prounionistă) din R. Moldova. Unii vor revenirea la URSS, pentru a nu mai fi forțați să li se aducă aminte ce crime au comis, alții vor să se asigure, că niciodată, sub nicio formă, nu se va mai putea repeta acea tragedie. Evoluția din regiune, reconfigurarea comerțului extern, indică direcția euroatlantică ca fiind câștigătoare. Vom vedea dacă votanții nu vor întoarce R. Moldova cu 15 ani în urmă, când un demagog și un agramat ajungea șeful statului.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Ianuarie 2020, ora: 08:00 de Silviu Tănase

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Campania electorală pentru Alegerea Președintelui R. Moldova nu va fi influențată de toată această gâlceavă din jurul candidaturilor pentru mandatul de deputat din circumscripția Hâncești. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 06:00

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:06

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Un bărbat a fost atacat cu un cuțit în sectorul Botanica al capitalei. Agresorul a fost reținut de carabinieri. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Carabinierilor, În noaptea de 27 ianuarie 2020, aproximativ ora 02.15, pe strada Sarmizegetusa din capitală,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 10:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)