Opinii și Editoriale

O autoritate administrativa centrala bizara – BRI

In viitorul guvern, pe langa cele 16 ministere, vor mai exista si cateva asa-numite autoritati administrative centrale: Biroul National de Statistica, Agentia Relatii Funciare si Cadastru, Biroul Relatii Interetnice, Serviciul Graniceri, Agentia „Moldsilva”, Agentia Rezerve Materiale, Agentia Proprietatii Publice, Centrul pentru Combaterea Infractiunilor Economice si Coruptiei s.a.

Nu stim daca acestea se vor repartiza, conform algoritmului, ca si ministerele, sau se vor subordona direct si exclusiv prim-ministrului. Un interes aparte il prezinta asa-zisul Birou al Relatiilor Interetnice (BRI), „autoritate administrativa centrala” care a existat si in fostele guverne, dar despre existenta caruia cetatenii simpli nici n-au auzit, nici nu stiu nimic. Ca acest Birou, totusi, exista aflam o data sau de doua ori pe an, cand la Chisinau, in Gradina Publica, se serbeaza Maslenita sau se organizeaza Festivalul etniilor, ocazie rara pentru politicienii de toate culorile ca sa-si etaleze toleranta si dragostea fata de toate etniile din Moldova.

Putini stiu ca actualul BRI are drept „precursor” fostul Departament al Limbilor (DL), care isi avea rostul, dar care, dupa venirea la putere in 1994 a agrarienilor si interfrontistilor, a fost lichidat ca fiind periculos pentru armonia interetnica si sanatatea statala a R. Moldova, iar in locul lui a fost creat BRI. Nu cred ca vreun fost prim-ministru, macar unul – Sangheli, Ciubuc, Sturza, Braghis, Tarlev, Greceanai – s-a interesat vreodata cu ce se ocupa acest Birou si daca au evaluat eficienta lui. Toti il acceptau ritualic, ca pe o jertfa adusa pe altarul linistii si armoniei interetnice, fiind vaca sacra a tuturor guvernelor pe care nimeni nu risca sa o atinga, ca sa nu fie acuzat ca ar unelti impotriva minoritatilor nationale si a bazei statului polietnic. Nu stim cat de mult a contribuit acest BRI la consolidarea pacii interetnice; exista niste intunecate banuieli ca respectiva „autoritate administrativa centrala” s-a ocupat mai degraba cu dezbinarea interetnica, atatarea spiritelor, diminuarea importantei limbii oficiale a statului si promovarea ideii despre introducerea limbii ruse ca cea de a doua limba de stat. In ultimii ani, la Chisinau au avut loc mai multe manifestari de sovinism rusesc, xenofobie si antiromanism, sunt frecvente cazurile cand pe garduri si pe peretii cladirilor apar inscriptii ofensatoare la adresa moldovenilor, nu tin minte insa niciun caz cand BRI ar fi condamnat aceste manifestari. BRI functioneaza in cel mai netransparent mod posibil, nu organizeaza conferinte de presa, opinia publica nu cunoaste modul in care cheltuieste banii publici.

Nu pun la indoiala utilitatea acestei autoritati administrative centrale; problema ce se pune e care sunt sarcinile acestei structuri si care e eficienta ei. In actualele conditii de criza, care reclama un regim financiar de austeritate, nu putem admite ca BRI sa functioneze ca o structura oculta, in afara controlului opiniei publice. Intr-un cuvant, dorim sa stim cu ce se ocupa acest Birou si in ce scop se cheltuiesc banii contribuabililor? Iata de ce premierul V. Filat nu numai ca e in drept, dar e obligat sa ia sub control personal activitatea acestei structuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *