Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:47
Abonamente

IT&C 1 Martie 2010, ora 14:52

O basarabeanca a fost selectata pentru cel mai prestigios premiu de istorie din Franta

Marime Font
Imagini: 2


Dupa ce TIMPUL a publicat un interviu in exclusivitate cu Stella Ghervas, originara din Basarabia, directoare de studii la Institut d'Etudes Avancées din Paris si la Maison des Sciences de l'Homme din Paris , Academia de Stiinte din Moldova (ASM) ne-a sprijinit in demersul de a ne promova si acasa marile personalitati emigrate, dar si de a ne intineri Academia.

Amintim ca, recent, in cadrul unei ceremonii somptuoase, istoricul Stella Ghervas a fost distinsa cu prestigiosul Premiu Guizot 2009 al Academiei Franceze, pentru volumul “Réinventer la tradition. Alexandre Stourdza et l’Europe de la Sainte-Alliance” (Reinventarea traditiei: Alexandru Sturza si Europa Sfintei Aliante), editat la Honoré Champion Éditeur din Paris. Acest premiu a fost acordat in premiera istorica pentru o personalitate din Basarabia. In semn de apreciere si recunostinta pentru promovarea peste hotare a patrimoniului istoric si cultural national al tarii noastre, ASM ii acorda, azi, Diploma de Merit. Distinctia ii va fi inmanata cercetatoarei Stella Ghervas in cadrul sedintei festive a Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al ASM.

Stella Ghervas, basarabeanca premiata de Academia Franceza, recunoscuta si acasa

„Sunt extrem de fericita si onorata sa primesc aceasta distinctie prestigioasa din partea ASM, care are o semnificatie speciala pentru mine. Acum 18 ani, cand am inceput primele mele investigatii, care au dus la cartea premiata, m-am oprit pentru doua luni, chiar aici, la Academie, in drumul meu de cercetator stiintific intre Sankt-Petersburg si Bucuresti. A ma afla aici astazi, dupa atatia ani, e un fel de a ma intoarce acasa si sunt nespus de fericita”, ne-a marturisit cercetatoarea.

„Personajul cartii mele, Alexandru Sturza, a fost un intelectual si un diplomat de origine greco-romana din prima jumatate a secolului XIX, care a activat in diplomatia rusa si europeana. El a fost redactorul primului tratat european, semnat de toate statele continentului, cel al Sfintei Aliante, autorul primului statut al Basarabiei de dupa anexare, dar mai ales el si-a dorit sa fie un mesager al lumii in care traia, a celei ortodoxe, in Occident - o lume atrasa de prosperitatea materiala si de progresul modernizator, dar, in acelasi timp - o lume doritoare sa-si conserve traditia sa seculara, cea bizantina, din ce in ce mai marginalizata de procesul de secularizare si de nationalizare.

In fond, aceasta dilema este actuala si astazi. Sa fi fost Alexandru Sturza un vizionar? Visul sau de unificare pacifica a intregii Europe pare sa se concretizeze astazi, cu extinderea Uniunii Europene, incepand cu 2004, in directia Estului si Sud-Estului European. Aceasta recunostinta intelectuala, pe care si-a visat-o si pe care, cred, o merita, ii vine intr-un fel astazi, doua secole mai tarziu. Distinctia imi da speranta pentru viitorul acestei Europe, a unei Europe unite, dar si largite”, a spus Stella Ghervas.

Alaturi de somitatile din lumea francofona

Precizam ca Premiul Guizot al Academiei Franceze i-a fost decernat, sub Cupola Academiei Franceze, chiar de presedinta Academiei - dna Hélène Carrère d'Encausse. Singura ceremonie anuala publica a Academiei Franceze la care se acorda premiile prestigioasei institutii, cu solemnitatea ei traditionala, este intotdeauna un eveniment impozant. Si a figura printre laureati este o mare onoare, pentru ca Academia nu-i doar o institutie de scriitori si oameni de stiinta renumiti. Ea este, mai ales, protectoarea si arbitrul limbii franceze.

„Participarea la o ceremonie spectaculoasa a Academiei Franceze a fost un moment, cred, unic in viata mea! „Garda Republicana („La Garde Républicaine”) a Republicii Franceze saluta cu onoare, batand tobele, fiecare laureat si invitatii lui, dar si academicienii Academiei Franceze. Am avut fericirea sa fiu insotita de tatal meu, venit cu aceasta ocazie la Paris, si de cativa prieteni elvetieni si francezi. Cea mai mare bucurie a mea a fost de a ma afla printre foarte rarii autori, laureati ai acestei „batrane institutii”, creata in 1635 de chiar cardinalul Richelieu”, a mentionat cercetatoarea.

Surprizele Stellei Ghervas nu s-au epuizat aici. Mai nou este ca acelasi volum despre Alexandru Sturza este nominalizat pentru cel de-al XXIII-lea Grand Prix d'Histoire Chateuabriand (Marele Premiu de Istorie Chateaubriand), care este considerat in Franta premiul cel mai prestigios in domeniul istoriei (in afara premiilor Academiei) si care marcheaza cea mai buna carte de istorie a anului.

Din cele peste 1400 de carti de istorie publicate in Franta in 2009, pentru Premiu Chateaubriand a fost facuta initial o pre-selectie si apoi o selectie definitiva de zece carti. Mentionam ca, printre autorii volumelor selectate, Stella Ghervas este singura de origine ne-franceza si ca majoritatea candidatilor sunt somitati, istorici si scriitori recunoscuti in Franta si in lumea francofona.

Marele Premiu de Istorie Chateaubriand 2009 recompenseaza operele de cercetare istorica sau de istorie literara, o editie critica substantiala sau o fictiune, fondata pe cercetari istorice serioase. Fondat in 1987, acest premiu prestigios este dotat de Consiliul General francez (al regiunii des Hauts-de-Seine) – 15.000 Euro - si a fost deja atribuit unor mari personalitati, istorici si literati - Jacqueline de Romilly, Gérard de Senneville, Paul Veyne si Emmanuel de Waresquiel. Printre fostii laureati ai premiului se numara si Jacqueline de Romilly, academicianul cel mai in varsta al Academiei Franceze (98 de ani!) si alte personalitati, precum Paul Veyne, Emmanuel de Waresquiel, considerati ca cei mai remarcabili istorici si scriitori in viata.

Autor: Angelina Olaru

Foto: Christophe Delory


 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)