Timpul Local

O bătrână de 83 de ani a fost ţinută împreună cu animalele

Bătrâna este originară din satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni. Neavând pe nimeni, în ultimii zece ani a locuit la o consăteană de-a sa, Ana Procopii, care în prezent are 46 de ani. Cea din urmă şi-a găsit un mire în satul Saca, pe Tudor Munteanu, care este cu opt ani mai tânăr decât ea. A vândut casa din Plop-Ştiubei şi s-a mutat la Saca. Ea spune că mătuşa Ecaterina, bătrâna de 83 de ani, a plâns şi a rugat-o s-o ia la Saca, să nu o dea la azilul de bătrâni. Anei i s-a făcut milă, a plătit o maşină în care şi-a încărcat lucrurile, a luat bătrâna şi a trecut cu traiul la iubitul ei. Numai că Tudor nu le-a aşteptat cu casa măturată şi mâncarea caldă – câţiva ani în urmă, acestuia i-a ars casa. N-a mai reuşit s-o repare şi în prezent locuieşte în singura odaie în care, cât de cât, e curat. Celelalte încăperi nu au uşi, ferestre, iar pereţii încă mai sunt negri de fum. În aceeaşi casă locuieşte şi tatăl lui Tudor, ţintuit la pat. În ogradă este şi o căsoaie îngrijită, dar acolo locuieşte doar Varvara Munteanu, de 80 de ani, mama lui Tudor. Aceasta, deşi e bolnavă, îşi poartă singură de grijă. Tudor ne-a spus că maică-sa trăieşte singură pentru că e divorţată, dar nici pe ei nu-i primeşte în căsoaie şi nici parte la mâncare din pensie nu le dă. Unica sursă de venit a celorlalţi patru locatari, adică Tudor cu taică-său şi Ana cu mătuşa Ecaterina, este pensia bătrânului, de 400 de lei. Şi mătuşa are pensie, un pic mai mare de 200 de lei. Dar ea este ridicată doar o dată la câteva luni, atunci când Ana pleacă la Plop-Ştiubei.

Iar în toamnă când a venit noua gospodină în casă, împreună cu mătuşa Ecaterina, Tudor nu a găsit alt loc să-i ofere bătrânei decât cămara unde ţineau animalele. Femeia nu aude şi nu se mişcă deloc. Când inspectorii ecologici au intrat în odaie, li s-au umplut ochii de lacrimi din cauza mirosului îngrozitor. Unii n-au rezistat mai mult de două-trei minute. Bătrâna era culcată pe o saltea udă, numai zdrenţe şi învelită cu nişte plăpumi împietrite de murdărie. Lângă pat era o căldare pentru necesităţi, pe un scaun era o cratiţă cu mâncare, alături – un ţarc pentru animale şi în partea rămasă a odăii erau depozitate tot felul de lucruri vechi. Vecinii spun că bătrâna trăieşte în astfel de condiţii din toamna anului trecut. Femeia s-a speriat când a văzut atâta lume şi a început să roage să n-o ducă la azilul de bătrâni, s-o lase la Ana, că ei aici îi este bine. „Ana îmi dă mâncare şi are grijă de mine, de asta nu spun nimic. Mai am două zile de trăit şi mă duc”, implora femeia. Ana i-a promis primarului că, imediat cum face curăţenie în casă, va scoate bătrâna din ţarc.

Peste o săptămână, am mers la familia Munteanu ca să vedem dacă şi-au ţinut promisiunea. Într-adevăr, bătrâna nu mai era ţinută într-o odaie cu animalele. Acum ea stă într-o verandă, alături de bătrân. Se uita speriată şi ruga să fie lăsată acolo. Vicepreşedintele raionului, Aurel Cogan, prezent şi el la faţa locului, ne-a spus că nu o poate duce pe bătrână la azilul din Micleuşeni, deoarece acolo nu va avea cine să o îngrijească. Dar nici locuri libere nu sunt. Consiliul raional poate doar să susţină această familie ca să primească ajutoare sociale, iar asistentul social să monitorizeze situaţia. Aurel Cogan ne-a mai spus că, în ultimii ani, de când tinerii pleacă la muncă peste hotare, tot mai mulţi bătrâni din raion sunt lăsaţi acasă singuri, fără niciun ban.

Tatiana Sorocan, manager la organizaţia „HelpAge International”, în vizorul căreia se află persoanele în etate, ne-a spus că a rămas şocată de cele văzute. „E foarte tragic şi trist. Nu-mi vine să cred că aşa ceva se poate întâmpla în R. Moldova, o ţară pe care o considerăm civilizată. Acest caz trebuie monitorizat de poliţie şi de asistenţa socială”.

Surse din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei ne-au declarat că asistenţii sociali, atunci când descoperă astfel de cazuri, trebuie neapărat să sesizeze primăria şi Direcţia asistenţă socială din raion, pentru ca, împreună, să găsească o soluţie. Familia care îngrijeşte un bătrân ar putea fi ajutată financiar sau persoana în etate ar putea fi amplasată la azil ori la un centru social comunitar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *