Comentariu

O cale simplă de a face bani

Îşi investesc banii pe unde apucă, cu speranţa că se vor dubla peste noapte. Că se va întâmpla ca în Pinocchio, personaj de poveste, care vrea să planteze un ban şi să se aleagă cu un pom de bani.

Eduard Baghirov chiar a crezut că există un astfel de pom în Moldova sau doar i se pare că moldovenii nu dau „prea mulţi bani” pe el? Şi pe mine mă prostea sora mea mai mare când eram mică şi mă învăţa să ascund un ban cu un strop de apă ca să crească mai mulţi. Ea îmi găsea ascunzătoarea şi îmi punea mai mulţi. Dar tot în interesul ei. Adică eu ascundeam un singur ban de cinci lei, apoi găseam mulţi bănuţi, care adunaţi nu ajungeau la doi lei. Eu, care nu cunoşteam banii, eram bucuroasă.

Dar, mă întreb, Baghirov nu cunoaşte banii? Că i-a promis sau nu Mark Tkaciuk bani pentru instigare în aprilie 2009 nu vom şti niciodată. Însă pentru noi toţi e foarte clar că Baghirov vrea bani: mulţi şi dintr-odată. Şi pe lângă bani, un pic de faimă. Că ce să facem cu banii, dacă nu apare şi faima? Dorinţele oamenilor mici se rezumă la prestanţă în portofel şi prezenţă în reviste.

Auzind zilele astea că victimelor din aprilie 2009 li se vor plăti daune, în valoare de 5000 de lei, m-am necăjit. M-am întrebat ce vor însemna banii aceştia pentru familia regretatului Valeriu Boboc. Apoi m-am gândit la ce cred oamenii despre oameni. Ideea că orice pierdere poate fi echivalată în bani îmi face silă.

Tinerii din aprilie au crezut în libertate, chiar dacă unii s-au folosit de ei, chiar dacă printre ei existau instigatori (plătiţi!). Şi acea libertate nu prea se cumpără cu bani, fie ei 5000 de lei sau 50 de milioane de dolari.

Dacă Eduard Baghirov ar fi fost prins acum trei ani, indiferent că ar fi evadat ca anul trecut, avea toate şansele să mănânce o mamă de bătaie şi, cel puţin, se alegea azi cu 5000 de lei.

În cazul acesta, recunosc, mi s-ar fi părut echitabil.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *