Atitudini

O campanie electorala de noua luni

Vad ca ne lasam tot mai ametiti de evenimentul de la 7 decembrie. Toata Moldova este bantuita de o singura intrebare: „Vor vota ori nu vor vota comunistii”? Asteptarea deznodamantului ne fura mintile. Refuzam orice dialog cu ratiunea, care ne tot da ghes cu intrebari simple: la ce bun atata patima pentru un exercitiu formal, cum s-a putut ajunge in halul acesta, cine ne-a adus aici?

Raspunsul este la suprafata, vina o poarta fara indoiala clasa politica. Aceea care a admis ca o tara intreaga sa ajunga astazi ostatica unei prevederi strambe din Constitutie. Nu putem decat sa ne uitam, neputinciosi, la ce vor face comunistii. O paralizie care a cuprins intreaga tara si care este opera PCRM. Si pentru care va trebui sa plateasca un pret electoral, daca democratii si liberalii vor avea destula minte ca sa speculeze destept acest moment. Si daca se vor apuca in sfarsit pe bune de capul comunistilor.

Stim foarte bine ce discurs va avea PCRM, daca nu va participa la alegeri. Sunt convins ca, in momentele in care cititi aceste note, Mark Tkaicuk compune deja speech-ul, in care nu scrie, bineinteles, nimic despre prevederea idioata din Constitutie, un paravan dupa care comunistii vor sti sa-si ascunda toata lasitatea si abuzurile comise. Nu scrie, fireste, nici despre agonia la care el cu tovarasii lui au condamnat tara, agonie, pe care vor cu orice pret sa o prelungeasca in 2010. Tkaciuk ii va afurisi pe democrati si liberali ca au aruncat tara in saracie si instabilitate.

Asadar, in loc sa ne gandim la atatea urgente adevarate – criza, reforme, integrare europeana, gripa – noi suntem sfasiati de sacramentala si desarta „Vor vota – nu vor vota?”. Acum ganditi-va ca am fost bantuiti de patimi electorale intreg anul 2009, care nu a fost in Moldova unul pur si simplu electoral. In 2009, moldovenii nici nu au facut altceva decat sa aleaga. Au ales parlamentul, apoi, prin reprezentantii lor din parlament, au ales de doua ori, nereusit, presedintele propus de comunisti, apoi moldovenii au ales in anticipatele de la 29 iulie, dupa care a urmat prima tentativa de alegere a presedintelui, luni va urma cea de-a doua. Ma gandesc cat am fi reusit sa facem daca ne mobilizam tot atat de exemplar pentru o cauza adevarata.

Daca PCRM nu va vota la 7 decembrie, anul politic se va autoanihila, revenind in punctul din care a plecat. Un an marcat de o perpetua campanie electorala care a tinut din februarie si care se incheie, iata, la 7 decembrie. Ies cam noua luni si va las sa va dati cu parerea apropo de ce „am nascut” cu totii pana la urma.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *