Cultură

O carte despre basarabenii care au infruntat comunismul

Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei a gazduit lansarea volumului „Romanii, Basarabia si Transnistria”, semnat de Ioan Popa si Luiza Popa, editat la editura bucuresteana ARTEMIS. Lansarea cartii a prilejuit consideratii apreciative ale istoricilor din RM, dar si dezbateri pe marginea unor chestiuni istorico-politice principiale, mai putin studiate. Un capitol separat al volumului este dedicat controversatei probleme privind Holocaustul din Basarabia, volumul fiind considerat de unul dintre liderii evreilor din RM ca fiind elaborat „cinstit si cercetat in profunzime”.

Lucrarea „Romanii, Basarabia si Transnistria” apartine lui Ioan Popa si Luiza Popa, cercetatori, tata si fiica care scot la lumina o serie de documente din arhivele Romaniei si RM, dar si o bogata bibliografie privind dificilele probleme istorice ale teritoriilor noastre. Autorii sunt experti in sociologie si relatii internationale. Ioan Popa a fost consilier pentru presa in cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau, in perioada 2000-2004, publica articole si analize pe teme de istorie si politica externa. Luiza Popa este analista de geopolitica, detinatoare a diplomei de masterat in relatii internationale, analiza si solutionarea conflictelor a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti.

„La marginea estica a Europei, Transnistria a ramas un teritoriu in care experimentul initiat de bolsevici, in 1924, nu a incetat nici astazi, iar tezele concepute atunci sunt reactivate cu o inversunare demna de o cauza mai buna…, un loc in care stereotipurile si fictiunile identitare prelungesc mitologia sovietica, un loc in care istoria continua sa fie falsificata sub ochii nostri”, noteaza autorii.

„Una dintre concluzii: responsabilitatea Romaniei…”

„Cred ca una dintre concluziile cartii priveste responsabilitatea Romaniei de a pastra treaza in constiinta noastra apararea drepturilor romanilor raspanditi dincolo de frontierele politice. Lucrarea celor doi cercetatori, printr-o argumentatie bogata, facand trimitere la mai multe documente de arhiva, reprezinta ea insasi un document de mare valoare, extrem de folositor specialistilor, mediilor universitare, politice si sociale”, consemneaza dr. Ion Porojan, membru al Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania.

Mai multi istorici, printre care Anatol Petrenco, Iurie Colesnic si Octavian ?acu, considera ca volumul deschide noi perspective de abordari si comentarii de specialitate. „Este o monografie importanta asupra unor chestiuni istorice putin studiate, din mai multe perspective. Mi-a atras atentia capitolul referitor la Republica Sovietica Autonoma Moldoveneasca, crearea careia a fost parte componenta a politicii externe sovietice, care a folosit populatia pentru expansiune impotriva Romaniei. Este o carte despre basarabenii care au infruntat comunismul”, sustine Anatol Petrenco.

Teodor Magder, cel care a incurajat aparitia lucrarii, ex-directorul executiv al Asociatiei organizatiilor si comunitatilor evreiesti din RM, considera ca „avem o carte unicat, in sensul ca e facuta cu cele mai bune si cinstite intentii, care uneste prezentul cu trecutul istoric, de pe pozitii documentate profund, legate logic si prin dovezi factologice de expunere a materialului”. Mai mult, Teodor Magder este de parere ca volumul „deschide cai nebanuite de rezolvare a unor probleme”.

Pe de alta parte, Octavian ?acu, sef de catedra la Facultatea de istorie contemporana universala si stiinte politice a Universitatii Libere Internationale din Moldova, crede ca lucrarea este un act de mare curaj, in conditiile altor demersuri stiintifice consistente. Totusi, e o deschidere necesara, in contextul “crizei de legitimitate a identitatii romanesti a oamenilor din Transnistria. E o problema mare a acestora, de autodefinire ca romani”.

 Autor: Angelina Olaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *