Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:10
Abonamente
 
 
 

Carte 24 Mai 2016, ora 12:07

O carte despre fenomenul teatral din Moldova a fost lansată recent

Marime Font

La Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova a avut loc ieri lansarea cărții „Regizor. Actor. Spectacol. Anii 1930-2010” de Elfrida Coroliov, doctor în studiul artelor, Om Emerit

Volumul cuprinde circa 300 de pagini și analizează creația scenică a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”, Teatrului „Eugene Ionesco” și Teatrului de Revistă „Ginta Latină”.

Elfrida Coroliov a menționat că monografia este dedicată regizorilor care au determinat, la diferite etape, dezvoltarea teatrelor din Chișinău - Daniil Bondarenko, Victor Gherlac, Nadejda Aronețkaia, Veniamin Apostol, Sandri Ion Șcurea, Andrei Băleanu, Alexandru Vasilache, Alexandru Grecu, Petru Vutcărău, Mihai Fusu, Veaceslav Madan, Petru Hadîrcă, Alexandru Cozub, Vitalie Drucec, Silviu Fusu, Tudor Țărnă ș.a.La rândul său, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, Artist al Poporului, a precizat că aceasta este a unsprezecea carte cu care se îmbogățește colecția UNITEM și prezintă o cercetare de amploare a proceselor cultural-artistice care se înregistrează în teatrul moldovenesc începînd cu anii 30 ai secolului trecut și terminînd cu sfîrșitul primului deceniu al sec. XXI.

„Elfrida Coroliov analizează fenomenul teatral prin prisma căutărilor și realizărilor artistice ale celor mai de seamă directori de scenă, care au creat spectacole și chipuri artistice rămase pentru totdeauna în analele istoriei naționale și în memoria publicului moldav”, a constatat Alexandru Grecu.

Pe marginea volumului s-au mai pronunțat Andrei Burac, Vladimir Cobasnean, Larisa Ungureanu, Silviu Fusu, Vitalie Drucec, Olga Bejenaru ș.a.

Lucrarea este tradusă din limba rusă în română de Pavel Pelin și a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii și Uniunii Teatrale din Moldova.

În cadrul evenimentului actrița Anișoara Bunescu a susținut un recital literar-muzical. Cu aceasta, Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova și-a încheiat stagiunea 2015-2016.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md