Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Artă 28 Martie 2014, ora 16:20

O casă veche de peste 100 de ani din Bucovina a fost salvată de la uitare (GALERIE FOTO)

Marime Font

O casă tradiţională veche de peste 100 de ani a fost salvată de la dispariţie de o proprietară de pensiune din satul sucevean Prisaca Dornei. 

Florentina Pop şi-a deschis o pensiune în anul 2007, iar, în timpul unei drumeţii cu turiştii cazaţi la ea, Florentina a descoperit o casă cocoţată pe un versant. Turiştii îi spuneau ba casa piticilor, ba căsuţa Albei ca Zăpadă, ba Casa de ciocolată. Când Florentina a ajuns pentru prima dată în apropierea construcţiei, a observat că acoperişul este distrus, dar lemnul este încă trainic.

Nu după mult timp, a aflat cine sunt proprietarii casei şi a cumpărat-o, cu gândul de a o muta din vârf de munte în apropierea pensiunii sale. Aşa că locuinţa a fost dezmembrată şi, apoi, reconstruită bucată cu bucată. Acoperişul a fost înlocuit cu totul şi un meşter sobar a fost tocmit să refacă vechea sobă.Obiectele pe care Florentina le avea de la bunicii ei şi-au găsit degrabă loc în "noua" construcţie, aşa că a fost refăcută atmosfera care domnea odinioară în această veche căsuţă.
Mutarea, finisarea şi dotarea casei, precum şi racordarea căsuţei la reţeaua electrică au costat aproximativ 10.000 de euro, spune Florentina într-un dialog cu jurnalista Adela Pârvu, autoarea blogului adelaparvu.com. Acum, deşi căsuţa este lipsită de baie, Florentina primeşte foarte des cereri de la turişti dornici să se cazeze în ea. Unii dintre ei nici măcar nu folosesc becurile, preferând lumina de lampă.

Prisaca Dornei este unul dintre satele comunei sucevene Vama. Aşezarea este situată între râurile Moldova şi Moldoviţa şi reprezintă intrarea din Bucovina în Transilvania. Din Prisaca Dornei se poate porni în numeroase trasee montane din nordul Orientalilor, iar faimoasele biserici bucovinene sunt la mică depărtare.

sursa: ro.stiri.yahoo.com


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul