Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 11 Decembrie 2019
Abonamente

Ultima oră 1 Iulie 2015, ora 12:40

„O companie misterioasă stă între Cuciurgan și Republica Moldova”

Marime Font

De ce autorităţile moldovene nu au ajustat la timp tarifele la energia electrică, aşa încât să nu se ajungă la deconectări în masă?

Grupul Gas Natural Fenosa, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, care acoperă circa 70% din teritoriul acesteia, susţine că a intrat în datorii faţă de furnizorul Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES. În consecinţă, de la începutul acestei luni, o mare parte a localităţilor riscă să rămână în întuneric. Cum şi de ce s-a ajuns aici şi ce soluţii sau urmări grave sunt posibile – în convorbirea cu jurnalistul specializat în energetică, Ion Preaşcă.

Europa Liberă: Așadar, Grupul Gas Natural Fenosa, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, care acoperă circa 70% din teritoriul acesteia, a anunţat la începutul săptămânii despre riscul de a nu mai putea acoperi necesităţile, deoarece nu mai are bani pentru a plăti furnizorul – Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES. Același lucru a fost anunțat și de RED-uri, care de asemenea nu au bani să plătească livrările de energie electrică. Motivul invocat de Union Fenosa – utilizarea în continuare în relaţiile cu beneficiarii a unui curs antic leu-dolar, şi al unuia la zi – cu furnizorul rus. Cum s-a ajuns aici?


Ion Preaşcă: „Această întrebare trebuie pusă autorităților, în primul rând Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care era obligată și este obligată prin legislație ca la devieri de 5 procente din valoarea costurilor incluse în tarif trebuie să opereze modificări a tarifelor. Ei au tărăgănat, intenționat sau neintenționat, timp de un an și ceva ajustarea tarifelor și iată că s-a ajuns la această situație critică. În al doilea rând, este și vina Guvernului și Parlamentului, care au făcut presiuni asupra ANRE ca să nu demareze ajustarea tarifelor, invocând alegerile. În toamna anului trecut au fost alegeri, în acest an au fost cele locale și tot așa au solicitat amânări. S-a recunoscut chiar în comunicatul Union Fenosa că a exista o promisiune că după alegeri imediat se va trece la ajustarea tarifelor. Avem o situație creată de autorități în mare parte, pentru că au admis sau au provocat, cu voie sau fără voie, deprecierea atât de abruptă a leului moldovenesc, care este motivul principal al acestei situații.”

Europa Liberă: O eventuală reducere a livrărilor ce ar putea provoca sub aspect economic sau cum s-ar putea reflecta acest lucru asupra consumatorului obișnuit?

Ion Preaşcă: „În mod normal, dacă se reduce volumul de 40 de procente care a fost anunțat în contractul Gas Natural Fenosa, asta ar însemna că o mare parte din localitățile Moldovei vor rămânea fără curent, în anumite perioade. Se va trece la deconectările evantai, cum a fost acum 15 ani. Dacă țineți minte, în iulie 1999, au fost trei zile în care Chișinăul și o parte din republică a stat fără energie, tot din cauza unor datorii față de centrala Cuciurgan, care a oprit livrările într-un moment și în condiții de vară lucra doar CET 2 la o capacitate minimă. Vreo 10 procente din energie se putea lua din România, dar oricum, nu pentru Chișinău, doar pentru câteva raioane. Atunci era o situație când foarte multe ziare nu au apărut, foarte multe instituții s-au închis fiindcă nu era energie. În situația actuală, când lumea a uitat deja de acele deconectări, atunci era obișnuită, ar fi o situație penibilă.”

Europa Liberă: Am putea face nişte previziuni? Dacă ANRE ar da curs solicitărilor de majorare a tarifului, cât ar costa o medie de consum la un apartament cu 2 camere, să zicem?

Ion Preaşcă: „În principiu, consumul mediu pentru un consumator, care este în zona Union Fenosa anual este de aproape de 3000 de kw/oră. Pentru consumatorii casnici e până la 2000 de kw/oră. E greu de spus cu cât se va scumpi.”

Europa Liberă: În orice caz, dacă solicitarea de majorare este de 60 la sută, se va ajunge la o dublare, din câte ne dăm seama?

Ion Preaşcă: „Acesta este principalul factor care a devenit o piedică pentru adoptarea tarifului. Dar există o soluție, pe care au propus-o însăși distribuitorii, să nu li se includă imediat toate datoriile, devierile financiare acumulate până la 1 aprilie sau până la 1 iulie, să nu fie incluse imediat în tarif, dar să se ia în calcul toate devierile până la finele anului și după asta, treptat să fie incluse în tarif, ca să nu fie saltul acesta major.”

Europa Liberă: Presiunea să nu fie la fel de mare?

Ion Preaşcă: „Este evident că o majorare atât de abruptă ar provoca nemulțumiri și nu e vina furnizorului. După cum spuneam, este și vina autorităților care nu au ajustat la timp tarifele. Există anumite motive obiective, subiective, dar oricum, erau obligate să o facă.”

Europa Liberă: Anterior, să zicem într-o replică la solicitarea de majorare a tarifelor, speaker-ul Andrian Candu pare să fi sugerat că Union Fenosa nu s-ar fi ţinut de cuvânt în privinţa investiţiilor pe care era obligată să le facă, în special în zona de centru? A fost cumva o aluzie de târg – tarife îngheţate în schimbul la iertarea unor angajamente de investiţii? Ce ar trebui să înţelegem din aceste replici care vin de la o tribună atât de înaltă?

Ion Preaşcă: „Însăși domnul Candu s-a întâlnit tomna trecută cu conducerea grupului Gas Natural Fenosa din Spania și atunci nu a fost nici o replică, nici o remarcă referitor la valoarea investițiilor, dacă a fost îndeplinit planul. Din contra, se spunea că el salută investițiile și că acestea au dus la îmbunătățirea situației din sistemul energetic. Avem aici o politică duplicitară. S-a recunoscut peste tot despre valoarea investițiilor și acum să vină să spună de revizuire. Ce să revizuiești, ce să obții, fiindcă îți pui în cap toate instituțiile financiare internaționale, pentru că, de fapt, este un atac la investitor. Am mai avut așa ceva. În epoca comunistă au fost zeci de atacuri la Gas Natural Fenosa, care s-au terminat cu nimic. Până la urmă și atunci au cedat, fiindcă nu aveau justificare. Se vede că așa a fost contractul de privatizare încât autoritățile nu au ce face. A scris Curtea de Conturi în rapoartele ei că s-a făcut privatizarea cu încălcări, dar știm că Curtea de Conturi scrie foarte multe lucruri în rapoartele ei, care până la urmă nu se adeveresc sau sunt ignorate de alte autorități. Aici văd o situație când o persoană importantă în stat aplică tactica declarațiilor populiste.”

Europa Liberă: Schimbarea furnizorului, adică a Centralei de la Cuciurgan pe alt vânzător, ar schimba ceva? Şi în general, poate fi pusă în aşa mod problema?

Ion Preaşcă: „Asta e și problema că, de fapt, furnizor nu este Gas Natural Fenosa, nu este Cuciurganul, dar este o firmă intermediară. În schemă, la sfârșitul anului trecut a intrat o firmă creată la Tiraspol de niște structuri afiliate conducerii de la Tiraspol. Cel mai curios este faptul că ea a fost înregistrată într-o zi, a doua a zi deja era înregistrată și la Chișinău, iar peste trei zile i s-a dat licență de la ANRE. În primul trimestru, firma aceasta a asigurat mai multe livrări de energie în Moldova decât Cuciurganul. Aici poate fi problema, de fapt. Deși nu o zic deschis, companiile de distribuție spun că este o misterioasă companie prin care se fac livrările. Este o companie misterioasă care stă între Cuciurgan și Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sugerați că ar fi un intermediar care ar provoca această situație?

Ion Preaşcă: „Da, chiar există. Are licență de la ANRE și e controlată prin firme off-shore. Se vehiculează că sunt niște apropiați ai lui Evgheni Șevciuk. Iată acesta este un lucru care poate fi principalul factor al problemei. Pentru că, Cuciurganul spune că ei asigură livrarea. Dar, de fapt, între Cuciurgan și Moldova mai este o firmă, un interpus.”

Sursa:europalibera.org 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 16:52

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv. Premierul Ion Chicu a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:45

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Gheorghe Dinca, principalul suspect in cazul Caracal, a fost scos miercuri din arest si dus la DIICOT, unde este posibil sa fie confruntat cu Stefan Risipiceanu, retinut sub acuzatia ca a agresat-o sexual pe Luiza Melencu. Avocatul Claudiu Lascoschi a declarat ca Dinca ar fi de acord sa fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:40

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Bărbatul care și-ar fi ucis fiul vitreg, la beție, urmează să compară în fața magistraților de la Hâncești. Procurorii au solicitat pentru inculpatul de 45 de ani cea mai aspră pedeapsă. Astfel, dacă vina bărbatului va fi demonstrată, el riscă până la 20 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:36

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Ascuns într-o vale între Munții Apenini și Marea Adriatică, în centrul Italiei, Piobbico este un orășel medieval arătos, plin de clădiri de piatră înconjurate de păduri. Dar în ciuda peisajelor pitorești, Piobbico este faimos pentru urâțenie. A...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:33

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla intenționează să construiască 500.000 de mașini pe an în noua sa fabrică, pe care o va ridica la marginea Berlinului, informează Automotive News Europe,care citează publicația Bild. Fabrica Tesla va crea 10.000 de locuri de muncă, potrivit Bild, iar terenul pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:09

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Situaţia privind starea podurilor din Chișinău nu mai este o noutate. Multe dintre acestea necesită reparații capitale urgente. Prioritare pentru reabilitare sunt podurile de pe arterele Mihai Viteazul, Ismail și Grigore Vieru construite în urmă cu 40 ani sau mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:05

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului. Totul s-a întâmplat recent pe strada Miron Costin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 11:05

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă Din editia print

Florin Călinescu, celebru om de televiziune şi, mai recent, politician, este foarte dur la adresa preşedintelui Iohannis, căruia nu i-a acordat decât două săptămâni în care să vadă cum are de gând să-şi înceapă noul mandat la Palatul Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)