Cultură

O copie a Monumentului celor Trei Martiri va fi instalat în scuarul catedralei

 Monumentul, dedicat memoriei, a trei patrioţi basarabeni, Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, militanți ai mișcării naționale din Basarabia de la începutul secolului XX, a fost instalat în preajma Catedralei Mitropolitane în anul 1923. Sculptura a fost însă distrusă, alături de alte zeci de monumente construite în perioada României Mari, odată cu ocuparea Basarabiei, în 1940, de către Uniunea Sovietică.

Acum trei ani, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români a venit cu iniţiativa de a reconstitui sculptura celor Trei Martiri distrusă de sovietici. Proiectul nu a putut trece însă până acum de Consiliul Municipal. Sculptura reproduce identic monumentul distrus în 1940 şi va fi amplasată exact pe acelaşi loc.

Cei trei martiri au decedat în august 1917. Primul și-a pierdut viața preotul Alexei Mateevici care a fost răpus de tifos exantematic, la o lună după ce a scris poezia „Limba noastră”. La scurt timp, ceilalți doi militanți pentru reîntregirea neamului românesc, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, au fost împușcați de către o bandă de soldați bolșevici care se întorceau de pe frontul român în Rusia.

Monumentul a fost instalat la 1923 la inițiativa unor prieteni ai celor trei mari intelectuali basarabeni, în frunte cu Pan Hallipa, declara într-o intervenție pentru Radio Chișinău, istoricul Ion Negrei.

”Monumentul era un loc de pelerinaj a oamenilor de bună credință, din Basarabia din perioada interbelică, deoarece cei trei fuseseră fruntea intelectualității. Monumentul a existat în centrul Chișinăului, până în iunie 1940 când la invazia trupelor sovietice, a fost distrus deoarece reprezenta un simbol al acestui pământ, al românității”, a constatat Ion Negrei.

Zeci de monumente construite în perioada interbelică în Basarabia, printre care dedicate regelui Ferdinand, sau cimitire în care au fost îngropați ostași români căzuți în cele două războaie mondiale, au fost distruse după ocuparea de către sovietici a acest spațiu.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *